Universiteit Leiden

nl en

Chinastudies (BA)

Arbeidsmarkt

En dan ga je als afgestudeerde sinoloog aan de slag! Vind je het interessant om te onderzoeken, te adviseren en te communiceren? Schrijf en redigeer je graag? Of geef je liever les? Onze alumni Chinastudies vinden werk waar ze deze taken in de praktijk uitvoeren.

Waarom je interessant bent voor werkgevers

Met een diploma Chinastudies beschik je niet alleen over veel kennis en inzicht van het land, maar ook over academische vaardigheden die goed van pas komen op de arbeidsmarkt. Denk aan vaardigheden zoals schriftelijk en mondeling communiceren, zelfstandig werken, analytisch denken en het kunnen uitvoeren van onderzoek, oordeelsvorming en projectmanagement. Als je tijdens je studie daarnaast ook bestuurservaring, of via een stage relevante werkervaring hebt opgedaan, is dat nog een extra voordeel.

Uit onderzoek blijkt dat van onze oud BA-studenten 50% binnen twee maanden werk vindt en 100% daarvan vindt direct een baan op hbo- of universitair niveau.

Minke Lok

Language and Audio Developer bij AviaVox BV

Minke Lok

“We ontwikkelen intelligente spraaksystemen in 35 verschillende talen voor vliegvelden over de hele wereld. Als Language and Audio Developer programmeer ik op basis van grammaticaregels de omroepen in het Chinees en negen andere Aziatische talen."

Studeren in het buitenland

"De onderzoeksvaardigheden die ik leerde tijdens mijn studie gebruik ik nog steeds. Ik moet veel uitzoeken – hoe werkwoorden in een bepaalde taal worden vervoegd bijvoorbeeld. Daarnaast merkte ik dat het studeren in het buitenland – ik heb in de Chinese stad Tianjin gestudeerd tijdens mijn studie – me, naast mijn ervaring in het bestuur van studievereniging SVS (Chinastudies), heeft geholpen bij mijn sollicitatie."

Jan Anne van der Veer

Alumnus

Jan Anne van der Veer

"Ik ben beleidsmedewerker op de politieke afdeling van de Nederlandse Ambassade in Peking. Het is mijn droombaan. Ik volg het nieuws en schrijf beleidsstukken over de Chinese politiek voor de Nederlandse overheid. Daarnaast werk ik als tolk, bijvoorbeeld tijdens staatsbezoeken naar China. Kort geleden nog voor Koningin Máxima. Twee jaar geleden heb ik er drie maanden stagegelopen. Toen ik mijn masterscriptie had afgerond, kwam er een vacature vrij. Ik heb gesolliciteerd en werd aangenomen."

Waar kom je na je studie terecht?

Als je bent afgestudeerd in Chinastudies, ben je voor verschillende werkgevers interessant. Je hebt immers veel kennis over een land dat een grote rol speelt op het internationale toneel. En bovendien heb je veel waardevolle vaardigheden opgedaan.

Veel van onze alumni gaan na de bachelor Chinastudies door met een master in Leiden of aan een andere nationale of internationale universiteit. Daarna vinden ze over het algemeen interessante functies op veelal academisch niveau. Ook degenen die na het behalen van hun bachelordiploma gelijk de arbeidsmarkt opgaan, blijken interessant voor werkgevers. Dit komt doordat onze alumni veel kennis hebben over een land dat een grote rol speelt op het internationale toneel, en doordat ze waardevolle vaardigheden hebben opgedaan. Zo kun je bijvoorbeeld aan de slag als beleidsmedewerker bij de overheid, vertaler of docent.

Sectoren waar onze alumni werkzaam zijn:

  • 37 % Overheid en semioverheid
  • 9 % ICT
  • 7 % Financiële instellingen
  • 7 % Groot- en detailhandel
  • 7 % Communicatie en marketing
  • 7 % Media en Journalistiek
  • 7 % Onderwjis
  • 19 % Overig

Bron: Arbeidsmarktonderzoek 2020 onder afgestudeerden Chinastudies 2016 t/m 2019. Studenten Loopbaan Service Geesteswetenschappen.

Organisaties waar onze afgestudeerden werkzaam zijn

  • Politieke afdeling van de Nederlandse Ambassade in Beijing
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
  • China Southern Airways
  • Amsterdams Universiteitsfonds
  • Universiteitsbibliotheek Leiden
  • Rijksoverheid
  • Gemeente den Haag
  • Google

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.