Universiteit Leiden

nl en

Chinastudies (BA)

Studieprogramma

Binnen de opleiding Chinastudies richt je je op verschillende vakgebieden. Je verdiept je in taalvaardigheid, geschiedenis, cultuur, literatuur en het moderne China.

Programmaoverzicht

Chinese taalvaardigheid

In je eerste jaar volg je veel taalvakken. Hierin leer je Mandarijn, de officiële taal van China, en klassiek Chinees, de taal die lange tijd de officiële schrijftaal was.

Geschiedenis

Je krijgt een overzicht van alle facetten van het rijke Chinese verleden, van de prehistorie tot nu.

Cultuur

Samen met de docent onderzoek je de belangrijkste religies en filosofieën uit de Chinese geschiedenis. Ook bekijk je de geschiedenis van het westerse beeld van China.

Literatuur

In je eerste jaar lees je Chinese poëzie en proza in vertaling. Je ontdekt hoe westerse stijlvormen invloed kregen op de rijke Chinese literatuurtraditie, en omgekeerd.

Het moderne China

Hoe is het China van nu? In aparte colleges lees je teksten uit de Volksrepubliek over actuele ontwikkelingen en problemen.

Een aantal vakken uitgelicht

In intensieve, verplichte werkcolleges leer je Mandarijn. In je eerste jaar leer je ongeveer 1300 woorden en 850 karakters. Om de taal en de uitspraak (de tonen!) goed onder de knie te krijgen, maak je veel gebruik van speciale audioapparatuur in het talenlab.

De huidige Chinese samenleving is een complex mengsel van Chinese traditie, planeconomie, markteconomie en interna­tionale invloeden. De Chinese maatschappij is in de laatste dertig jaar fundamenteel veranderd. In dit college passe­ren de belangrijkste structuren en vraagstukken in het hedendaagse China de revue.

China kent een zeer rijke letterkundige traditie. In vogelvlucht leer je de belangrijkste werken kennen. Daarnaast ontdek je de boeiende visuele en materiële kunst van China en leer je de basisbeginselen van de kunstgeschiedenis.

Gedetailleerd programma

Hieronder vind je een overzicht van het curriculum. Wil je een gedetailleerde beschrijving van de vakken? Bezoek dan onze Studiegids. Let op: dit is het programma van het huidige studiejaar. Het programma van volgend jaar kan verschillen.

Klik op de loep voor een vergroting.

Hoe vul jij je keuzeruimte in?

Ben je eenmaal begonnen met Chinastudies, dan krijg je veel vrijheid om zelf de inhoud van je studie te bepalen. In het derde jaar van je bachelor heb je een keuzeruimte van 30 studiepunten. Je vult die voor een belangrijk deel zelf in met:

Verdiep je kennis met extra colleges bij je eigen opleiding of kies bij een andere opleiding een vak dat past bij jouw specialisatie, bijvoorbeeld op het gebied van literatuur of geschiedenis. Je maakt je keuze uit speciaal samengestelde pakketten (minoren), maar je kunt ook zelf een pakket samenstellen.

Tijdens een stage werk je voor een aaneengesloten periode bij een organisatie, bijvoorbeeld een ministerie, internationaal bedrijf of ontwikkelingsorganisatie. Een goede manier om te ontdekken hoe het werk je bevalt. De inhoud van de stage spreek je af met je studiecoördinator. De Studenten Loopbaan Service helpt je graag om een geschikte stageplek te vinden. 

Alleen in Leiden kun je je wetenschappelijke én kunstzinnige talenten tegelijk ontwikkelen. Naast je studie in Leiden kun je vakken volgen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Natuurlijk is niets zo effectief voor je taalverwerving en cultuurbegrip als het verblijf in China of Taiwan in het tweede jaar. Maar studeren in het buitenland biedt meer. Je krijgt ook de kans om vakken te volgen die je in Nederland niet kunt volgen. Of je loopt er stage en doet zo unieke onderzoekservaring of werkervaring op. 

Leerlingen begeleiden, helpen en enthousiasmeren: dit alles staat centraal in het werk van de leraar. Als docent kun je je liefde voor je vak overbrengen op jonge mensen. 
Met de Educatieve minor, die aansluit bij opleidingen die ook een schoolvak zijn, ben je gekwalificeerd om les te geven in de onderbouw van havo, vwo en vmbo-t. Dat is mooi meegenomen, want er is dringend behoefte aan universitaire docenten. Bovendien is het een uitstekende voorbereiding op het behalen van de eerstegraads lesbevoegdheid.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.