Universiteit Leiden

nl en

Biologie (BSc)

Biologie is de studie van het leven. Wil jij het leven begrijpen vanaf molecuul tot ecosysteem? Wil jij begrip en kennis van biologie inzetten voor een gezonde mens en leefomgeving? Dan is Biologie de juiste studie voor jou.

Waarom Biologie studeren?

Biologie is een breed en dynamisch vakgebied. Het ene moment kijk je naar DNA en het volgende moment naar ecosystemen. Je kunt pionieren op nieuwe onderzoeksgebieden zoals biotechnologie, moleculaire genetica of het duurzaam beheer van de aarde. De kennis die je opdoet levert een belangrijke bijdrage voor het oplossen van maatschappelijke problemen. Je kunt bijvoorbeeld je kennis over DNA en microbiologie gebruiken om nieuwe antibiotica te ontdekken en te ontwikkelen tot een nieuw medicijn. Je kiest vanaf jaar 1 voor de reguliere studierichting Biologie of de specialisatie Bioinformatica.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Waarom Biologie studeren aan de Universiteit Leiden

  • Alle facetten van de biologie worden aangeboden; van moleculaire celbiologie tot ecologie. De eerste anderhalf jaar volg je een breed basisprogramma, daarna kies je jouw favoriete richting.
  • In Leiden kun je vanaf jaar één kiezen voor de specialisatie Bioinformatica. Er is een grote vraag naar Bioinformatici die grote biologische datasets kunnen bewerken en analyseren.
  • De opleiding werkt samen met verschillende internationale topinstituten, waaronder het universitaire Instituut Biologie, de Hortus Botanicus en het Naturalis Biodiversity Center. Doordat docenten werkzaam zijn bij deze instituten volgt het Leidse onderwijs altijd de nieuwste inzichten.

Lees meer redenen om Biologie te studeren aan de Universiteit Leiden.

Roel

Student

Roel

'Het waardevolle aan Biologie is dat je breed begint. Je leert biologische vraagstukken vanuit een brede kennis en verschillende kanten bekijken. Naarmate je verder komt in de studie kan je gaan specialiseren: je komt erachter welke onderwerpen je leuk vindt en kiest zelf met welke stage, keuzevakken en onderzoeken je verder wilt gaan.'

'Een ander sterk punt aan de studie Biologie is de praktische kant ervan. Je bent niet alleen met theorie bezig, maar bent vooral bezig in het laboratorium met onderzoek doen, testen uitvoeren en bent veel aan het samenwerken met medestudenten. Vaak hebben we in de ochtend college over een bepaald onderwerp en gaan we daar in de middag gelijk praktisch mee aan de slag. Daarbij wordt je goed en intensief begeleidt door de docenten, die altijd open staan voor vragen en bereid zijn om hun inzichten -vanuit jarenlange biologische ervaring- te delen.'  

Mike

Student

Mike

'Het bevalt heel goed. Door alle practica ben je lekker actief bezig. Je gaat meteen aan de slag met wat je vlak daarvoor hebt geleerd. Zo leer je meer en ook beter. Ik onthoud de stof beter, doordat ik het meteen toepas.'

'Doordat de studie zo breed is, kun je er gaandeweg achter komen wat je het leukst vindt. Ik ben heel erg geïnteresseerd in microbiologie en heb mijn studieprogramma daarop afgestemd.'

Mare

Student

Mare

'Ik heb heel bewust voor de Universiteit Leiden gekozen. In Leiden wordt veel practica gegeven. Wat we leren, passen we vaak meteen toe in een practicum of werkgroep. Dat betekent dat er veel contacturen zijn, maar dat vind ik juist heel fijn omdat je dan niet zelf thuis nog heel veel zelf moet studeren.'

Past de bachelor Biologie bij jou?

  • Je wordt gefascineerd door de levende natuur en biologische processen
  • Je bent nieuwsgierig aangelegd
  • Je bent een doorzetter, gemotiveerd om hard te werken en bereid lange dagen te maken
  • Biologie is je favoriete vak, en je hebt interesse in vakken als scheikunde, wiskunde en natuurkunde
  • Je vindt het leuk om zowel theoretisch als praktisch bezig te zijn
  • Je wilt graag leren om complexe biologische informatie uit bijvoorbeeld DNA te modelleren en organiseren (Bioinformatica)

Met het vwo-profiel Natuur & Techniek met biologie of Natuur & Gezondheid met natuurkunde ben je rechtstreeks toelaatbaar tot deze opleiding. Lees meer over de toelatings- en aanmeldingseisen.

Chat met een student

Heb je een vraag over het studentenleven in Leiden, studeren aan de Universiteit Leiden of ben je op zoek naar informatie over de opleiding Biologie? Kom direct in contact met één van onze studenten!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.