Universiteit Leiden

nl en
Biologie - Universiteit Leiden - Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen

Biologie (BSc)

Biologie is de studie van het leven. Wil jij het leven begrijpen vanaf molecuul tot ecosysteem? Wil jij begrip en kennis van biologie inzetten voor een gezonde mens en leefomgeving? Dan is Biologie de juiste studie voor jou.

Waarom Biologie studeren?

Biologie is een breed en dynamisch vakgebied. Als bioloog kijk je het ene moment naar DNA en het volgende moment naar ecosystemen. Ook kun je pionieren op nieuwe onderzoeksgebieden zoals biotechnologie, moleculaire genetica of het duurzaam beheer van de aarde. De kennis die je tijdens deze studie opdoet levert een belangrijke bijdrage voor het oplossen van maatschappelijke problemen. Je kunt bijvoorbeeld je kennis over DNA en microbiologie gebruiken om nieuwe antibiotica te ontdekken en te ontwikkelen tot een nieuw medicijn.

Waarom heeft Kyra voor Biologie in Leiden gekozen?

Student

Waarom heeft Kyra voor Biologie in Leiden gekozen?

‘In Leiden ben ik een dag gaan Proefstuderen, waar je met andere aankomend studenten een college en een practicum volgt. We mochten geknipt DNA bekijken en dat vond ik zó leuk. Deze opleiding moest ik gaan doen, ik wist het zeker.’

Waarom Biologie studeren volgens Arthur Ram?

Docent

Waarom Biologie studeren volgens Arthur Ram?

‘Biologisch onderzoek is een beetje naar goud graven. Je probeert en bedenkt veel, doet experimenten en de uitkomst daarvan brengt je een stapje verder bij het begrijpen van hoe processen werken.’

Waarom heeft Anne voor Biologie in Leiden gekozen?

Alumnus

Waarom heeft Anne voor Biologie in Leiden gekozen?

‘Ik heb Biologie gekozen vanuit mijn interesse voor verschillende levensvormen. Ik koos voor de master Microbial Biotechnology and Health omdat ik het mooi vind hoe een cel functioneert.’

Waarom Biologie studeren aan de Universiteit Leiden

  • Leiden is de stad van de levenswetenschappen, waarvan biologie de breedste is. Veel verschillende facetten van de biologie komen aan bod. De eerste anderhalf jaar volg je een breed basisprogramma, daarna specialiseer je je in jouw favoriete richting.  
  • In Leiden vinden we het belangrijk dat je kritisch en zelfstandig leert nadenken en vragen stellen. Om die reden voer je al vroeg tijdens de bachelor zelf onderzoek uit.
  • De opleiding werkt samen met verschillende internationale topinstituten, waaronder het universitaire Instituut Biologie, de Hortus Botanicus en het Naturalis Biodiversity Center. Doordat docenten werkzaam zijn bij deze instituten volgt het Leidse onderwijs altijd de nieuwste inzichten.
  • De opleiding is relatief klein, je hebt veel contacturen en volgt groepsgewijs onderwijs. Hierdoor leer je je medestudenten en docenten gemakkelijk kennen

Lees meer redenen om Biologie te studeren aan de Universiteit Leiden.

Past de bachelor Biologie bij jou?

Tijdens de bacheloropleiding Biologie leer je de grote diversiteit van de biologie kennen. Door colleges te volgen, zelf aan de slag te gaan tijdens de practica en een bachelorproject van 5 maanden, ontwikkel je een stevige basiskennis en vaardigheden die je als bioloog nodig hebt.

  • Ben je geïnteresseerd in de levende natuur en ben je nieuwsgierig aangelegd?
  • Ben je een doorzetter en gemotiveerd om hard te werken?
  • Is biologie je favoriete vak? En heb je interesse in vakken als scheikunde, wiskunde en natuurkunde?
  • Wil je graag opgeleid worden tot een allround bioloog die in staat is om over uiteenlopende vraagstukken na te denken?

Dan is Biologie in Leiden zeker iets voor jou! Met het vwo-profiel Natuur & Techniek met biologie of Natuur & Gezondheid met natuurkunde ben je rechtstreeks toelaatbaar tot deze opleiding.

Lees meer over de toelatings- en aanmeldingseisen voor Biologie.

Wij maken gebruik van cookies. Lees de voorwaarden