Universiteit Leiden

nl en

Nieuw keuzevak door samenwerking tussen Universiteit Leiden en Defensie

Met de invasie in Oekraïne is er oorlog aan de randen van Europa. De invasie maakt pijnlijk duidelijk dat veiligheid geen vanzelfsprekendheid is en dat er continu geïnvesteerd moet worden in het waarborgen ervan. Maar hoe?

Het begrip veiligheid is complex en omvangen met dilemma's die zich voordoen wanneer politieke, juridische en militair-operationele werkelijkheden niet met elkaar stroken. Om zicht te krijgen in het concept en om de dilemma's uit het veiligheidsdomein het hoofd te bieden moet het concept bekeken worden vanuit zowel de praktijk als de theorie. Er is kruisbestuiving nodig. 

Met deze gedachte is op 12 april 2022 de aftrap van het nieuwe keuzevak Defensie, Veiligheid en Moraliteit. Het vak komt voort uit een samenwerking tussen de Faculteit der Rechtsgeleerdheid (afdelingen Criminologie en Encyclopedie van de Rechtswetenschap) en het ministerie van Defensie (Defensity College). Met sprekers uit de militaire praktijk en uit de wetenschappelijke wereld biedt het vak inzicht in veiligheidsdillema's met een militair karakter. Naast kennis en inzicht in concepten en casussen die aan bod komen, staan ethiek en de reflectie op veiligheidsdilemma's centraal. 

Alle studenten aan de Universiteit Leiden die als bachelorstudent op de Faculteit der Rechtsgeleerdheid ingeschreven staan, konden zich aanmelden voor het vak. Naast de studenten zijn er vanuit Defensie enkele genodigden aanwezig bij de collegereeks.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.