Universiteit Leiden

nl en

Scholieren maken via Frankenstein kennis met opleiding English Language and Culture

Proefstuderen kan alleen offline op locatie? Nee hoor! Bij onze faculteit zijn we eind 2019 gestart met het project Online Proefstuderen en Verplichte Matching, en daarvan is nu de eerste module Online Proefstuderen gereed, al in gebruik en draait zelfstandig. Deze Online Experience English Language and Culture is bedoeld voor (inter)nationale studiekiezers uit 5/6 vwo.

De online experience is een activiteit die scholieren helpt bij de studiekeuze en kan het hele jaar door, 24/7 gevolgd worden. Met enthousiasmerende video’s over onderwerpen die langs komen in het eerste jaar van hun studie, en door middel van verschillende soorten interactieve vragen krijgt de studiekiezer een beeld van hoe het is om English Language and Culture aan de Universiteit Leiden te studeren. Ook is er aandacht voor de arbeidsmarkt, en krijgt de deelnemer via een 360graden video en een facultaire sfeervideo een goed beeld van onze faculteit. In deze module staan vijf inhoudelijke video’s, gepresenteerd door Mo Gordon, Thijs Porck en Evert-Jan van Leeuwen. Aankomende studenten gaan op een tijdreis; van Old English & Middle English, naar de Renaissance met Shakespeare, de 19th century met Frankenstein en eindigend in de Present, met Internet English.

Je ziet hieronder wat afbeeldingen van de Online Proefstudeermodule om een idee te geven van hoe het eruit ziet. Wil je de module uitproberen, klik dan hier. Je moet je hiervoor wel aanmelden. Wil je een van de video’s bekijken, zonder dat je je hoeft aan te melden, klik dan hier. Je ziet dan de video van Mo Gordon over Internet English.

Voorbeeld module Online proefstuderen
Voorbeeld module Online proefstuderen
Voorbeeld module Online proefstuderen
Voorbeeld module Online proefstuderen

We interviewden de drie docenten van English Language and Culture die zich ingezet hebben voor dit project: Evert Jan van Leeuwen, Thijs Porck en Mo Gordon.

Van links naar rechts: Ever Jan van Leeuwen, Thijs Porck en Mo Gordon

Wat vond je van het project?

Thijs: 'Ik vond het vooral erg leuk om samen met collega’s Mo Gordon en Evert-Jan van Leeuwen een opzet te bedenken waarin alle aspecten van de BA English Language and Culture tot hun recht komen. We kozen uiteindelijk voor een ‘reis door de tijd’ en dat is inderdaad wat we aanstaande studenten te bieden hebben: van het Oudengels uit de vroege Middeleeuwen tot het Internet-Engels van nu.'

Waarom is Online Proefstuderen belangrijk?

Thijs: 'Aankomende studenten weten soms niet goed wat ze kunnen verwachten van een studie Engels; een aantal zaken die wij bespreken, waaronder het middeleeuws Engels en de fonetiek en syntaxis, komen slechts zelden voor in het middelbaar onderwijs – door onze Online Proefstudeermodule krijgen ze een beter beeld van hoe interessant en divers een Opleiding Engels eigenlijk is!'

Hoe verliep de ontwikkeling van de Online Proefstudeer module?

Mo: 'Dankzij mijn collega's kwamen we eigenlijk snel tot ideeën om uit te werken, en hun enthousiasme is aanstekelijk.'

Thijs: 'Eerst bedachten we het gezamenlijke thema (reis door de tijd) en brainstormden we over hoe verschillende aspecten van de opleiding daarin konden terugkomen. Vervolgens schreven we scripts voor video’s en namen die op in de studio van de Faculteit Geesteswetenschappen. Bij de ontwikkeling werden we goed geholpen door een team van Online Proefstudeer experts.'

Hoe kwamen jullie tot het thema ‘timetravelling’ voor de module van English Language and Culture?

Mo: 'Ik denk dat we Thijs daarvoor moeten bedanken. Die kwam met het idee. Het past natuurlijk ook heel goed bij de opleiding.'

Thijs: 'Ja, het was een heel natuurlijk thema gezien het aanbod van onze opleiding en de aard van de Engelse taal. Bij vakken Filologie volgen studenten colleges over de ontwikkeling van de Engelse taal en cultuur; het Oudengels van Beowulf en het Middelengels van Chaucer, maar ook alle ontwikkelingen die zich in de afgelopen 500 jaar hebben afgespeeld. Bij vakken Literatuur behandelen ze literatuur per periode – Renaissance, Romantiek, Postmodernisme, noem maar op. Bij vakken Taalkunde en Taalvaardigheid houden studenten zich met name bezig met de huidige Engelse taal, maar die is historisch gegroeid: veel aspecten van hedendaagse spelling en uitspraak zijn de uitkomst van een lange en interessante geschiedenis!'

Hoe was het om scripts te schrijven?

Evert Jan: 'Het schrijven was creatief en ik heb weer nieuwe dingen geleerd. Ik heb bijvoorbeeld geleerd om heel bondig en toch informatief te zijn, en ik heb Ahmed Saadawi’s roman (Frankenstein in Bagdad, dat speelt tijdens oorlogstijd in Irak) ontdekt.'

Thijs: 'Uitdagend - bij het schrijven van scripts moet je niet alleen rekening houden met de inhoud maar ook met de visualisatie – wat moet er in beeld komen als ik dit zeg? En ook belangrijk: krijg ik het wel probleemloos uitgesproken? Misschien toch maar wat minder polysyllabische woorden gebruiken.'

Was het voor het eerst dat je video’s ging opnemen in een studio?

Evert Jan: 'Ja, dat was voor mij voor het eerst. Het ging beter dan ik had verwacht. Ik ben namelijk niet zo goed met voorlezen vanwege mijn ogen, en ik vind mezelf ook niet zo TV-waardig als Thijs, bijvoorbeeld. Maar het komt toch spontaan over!'

Wat vind je van het resultaat?

Thijs: 'Het zijn allemaal leuke filmpjes geworden. Ik heb veel bewondering voor de inzet en kunde van Thomas Vorisek en zijn editing team – bij het opnemen ging er heel wat mis (o.a. versprekingen of afdwalingen van het script), maar dat hebben ze er mooi uitgeknipt!'

Nu zijn jullie bezig met de aansluitende Verplichte Matching module, wat is dat?

Mo: 'Dit is een module waar aanstaande studenten zich wat meer verdiepen in onderwerpen en vaardigheden die aan bod komen/nodig zijn voor de studie. Via de module stellen wij en de aanstaande student vast of we bij elkaar passen. Ze maken verder kennis met verschillende leervormen, concepten en thema' s die aan bod komen in de opleiding en ze krijgen vragen die inzicht verschaffen in hun motivaties en interesses.'

Mooi resultaat

Ingrid Tieken-Boon van Ostade, hoogleraar Sociohistorische taalkunde van het Engels en opleidingsvoorzitter, is blij met het resultaat: 'Het is heel mooi geworden en geeft een goede indruk van de studie English Language and Culture. Erg leuk dat wij als opleiding de eerste mogen zijn met een Online Proefstudeermodule binnen dit project. Bijzonder aan deze module is het interactieve karakter ervan en we verwachten dat aankomende studenten dit erg op prijs zullen stellen. Met behulp van de video’s en bijbehorende vragen kunnen zij een goede onderbouwde studiekeuze maken. Als ik, als aankomende student, deze online module zou doen, zou ik absoluut voor English Language and Culture kiezen!'

De Online Proefstudeermodules worden ontwikkeld door Communicatie en Marketing, OSZ en IFZ, in nauwe samenwerking met de opleidingen. Op dit moment zijn de BA Kunstgeschiedenis, Arts, Media and Society en Nederlandse taal en cultuur al ver gevorderd in het schrijven van scripts en zij gaan binnenkort hun video’s opnemen in de studio. De BA Linguistics, Filosofie, Philosophy: Global and Comparative Perspectives en Dutch Studies zijn ook begonnen met het schrijven van scripts en vastleggen van hun thema. De BA South and Southeast Asian Studies, Koreastudies, Japanstudies, Chinastudies, Geschiedenis, International Studies en Urban Studies staan in de startblokken.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.