Universiteit Leiden

nl en
Susan Marie Frontczak als Marie Curie
Credit: Courtesy of Susan Frontczak - Paul Schroder 2001

Aspasiabeurs voor aanstormende psychologietalenten

Janna Marie Bas-Hoogendam, Stefanie Meeuwis en Eliška Procházková delen mee in de Aspasia diversiteitsbeurs van Mariska Kret. De drie jonge talentvolle psychologen krijgen 10.000 euro als opstap voor een carrière in de wetenschap. Ze hebben drie maanden om een subsidieaanvraag te schrijven voor een postdoc positie.

Wiki Commons
Marie en Irene Curie, 1925

Cognitief psycholoog Mariska Kret heeft een deel van haar Aspasiabeurs uit het diversiteitsprogramma van NWO geïnvesteerd in jonge, talentvolle onderzoekers. Uit eigen ervaring weet Kret: 'De ene beurs leidt vaak tot de andere, dus hoe eerder je met het stimuleren van talent begint, hoe meer effect dat heeft.' De wetenschapstalenten gebruiken het bedrag om in drie maanden een aanvraag te schrijven voor bijvoorbeeld een Rubiconsubsidie of een Marie Curie-beurs om daarmee een internationale postdoc positie te bekostigen.

Janna Marie Bas-Hoogendam

Aanvraag Rubicon voor een postdoc aan het National Institute of Mental Health (NIMH) (Bethesda Maryland, USA)

"Zonder de Aspasia beurs was dit niet mogelijk geweest. Ik ben erg dankbaar voor deze subsidie."

'Ik onderzoek de kwetsbaarheid voor het ontwikkelen van een sociale angststoornis (SAS). Dit is een ernstige psychiatrische ziekte die in de puberteit tot uiting komt en vaak levenslange negatieve gevolgen heeft. In mijn PhD-project ‘Extremely Shy & Genetically Close maakte ik hersenscans van deelnemers afkomstig uit families waarin SAS veel voorkwam. Deze MRI-data gebruikte ik om te onderzoeken welke erfelijke kenmerken in de hersen gelinkt zijn aan sociale angst. In toekomstig onderzoek wil ik dieper ingaan op deze genetische kwetsbaarheid voor SAS. Om zelfstandig onderzoek te kunnen doen bij de Universiteit Leiden heb ik extern geld nodig.'

'Zojuist heb ik een aanvraag voor een Rubicon ingediend voor een onderzoeksproject aan het National Institute of Mental Health (NIMH, USA). In het project richt ik me op kinderen met een ‘teruggetrokken temperament’ die sinds hun geboorte terughoudend zijn in nieuwe situaties. Eerder onderzoek laat zien dat juist zíj in hun tienerjaren vaker SAS ontwikkelen. We denken dat hersenveranderingen een rol spelen in deze aangeboren kwetsbaarheid. Onder supervisie van Daniel S. Pine wil ik dit verder onderzoeken.'

'Ik ben van plan om een grote internationale dataset samen te stellen van MRI-scans van adolescenten met een verhoogd risico op het ontwikkelen van SAS op basis van hun temperament. Deze MRI data zijn al eerder verzameld en afkomstig van meerdere onderzoeksinstituten verspreid over de wereld. Door deze data bij elkaar te brengen wil ik bekijken welke hersenkarakteristieken gelinkt zijn aan het risico om SAS te ontwikkelen.'

Stefanie Meeuwis

Aanvraag Rubicon voor een postdoc aan de Universiteit van Sydney (Australië)

'Vanaf het begin van mijn promotietraject wist ik al dat ik door wil in de wetenschap. Met de Aspasiabeurs heb ik de mogelijkheid om een aanvraag voor een Rubiconsubsidie te schrijven als meest geschikte vervolgstap. Binnen die Rubicon wil ik de in lijn van mijn promotieonderzoek placebo- en nocebo-effecten bestuderen. In het bijzonder wil ik kijken hoe we kunnen voorkomen dat nocebo-effecten ontstaan.'

'Nocebo-effecten zijn negatieve behandeleffecten, die ontstaan door negatieve verwachtingen of door negatieve ervaringen met behandelingen in het verleden. Een voorbeeld van een nocebo-effect is misselijkheid, die kan ontstaan bij chemotherapie. Wanneer mensen die een aantal keren hebben ervaren, kan er al misselijkheid worden ervaren voordat de behandeling gegeven wordt.'

"De mogelijkheid om ervaring op te doen in een internationaal lab lijkt me geweldig."

'Met de Rubicon wil ik verschillende preventiestrategieën voor dit soort nocebo-effecten gaan vergelijken, in samenwerking met experts op het gebied van nocebo-effecten van de Universiteit van Sydney. Deze experts hebben als enige in de wereld een experimenteel model voor misselijkheid ontwikkeld met behulp van virtual reality. Dit maakt het mogelijk om heel precies de effectiviteit van de verschillende preventiestrategieën te meten.' 

Eliška Procházková

Application for a Postoc position at the Gottman’s Institute (Seattle, USA)

'After submitting my PhD in June 2020, I would like to use these months to write a research proposal which aims to define the factors that contribute to a healthy relationship and identify methods that could help people to make better romantic choices. This grant would allow me to work at an international top institute where I could build on my international network and acquire new knowledge, which I eventually hope to bring back to Leiden University.' 

"This research hopes to identify behavioural patterns that are predictive of un/healthy relationships."

'If successful, this post-doc position would take place partly in the USA and partly in the Netherlands. In the first year, I will visit the Gottman’s Institute. Dr. Gottman has studied romantic couples over periods of 20 years and is an expert on longitudinal studies and time series analysis. His and others research has shown that relationship satisfaction is a major predictor of an individuals’ physical health and happiness. Despite its importance, half of the marriages end in divorce and from those which survive, a large proportion report to be stable but unhappy. During my stay at Gottman’s Institute, I hope to gain the technical skills and theoretical knowledge necessary to conduct longitudinal research with newly met couples.'

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Banner: Susan Marie Frontczak portraying Marie Curie on stage (photo Paul Schroder, 2001)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.