Universiteit Leiden

nl en

Hoe maken we van de universiteit een echte ‘healthy university’?

Op initiatief van diverse hoogleraren heeft de Universiteit Leiden zich aangesloten bij het internationale netwerk Healthy Universities. Omringd door skippyballen wisselden de initiatiefnemers en de aanwezigen ervaringen en tips uit op de aftrapbijeenkomst op 17 oktober. ‘Ik mis mijn chauffeur niet.' En: ‘Serveer standaard ook alcoholvrij bier.’

‘Ik hoop dat jullie allemaal lopend of met de fiets zijn gekomen’, zegt Marleen van ’t Oever, directeur communicatie LUMC, tegen de verzamelde hoogleraren, decanen en medewerkers in de Faculty Club. In ieder geval blijven de meeste aanwezigen de hele bijeenkomst staan en dat is een heel goed teken, vindt hoogleraar Diabetologie Hanno Pijl, een van de initiatiefnemers. ‘Zitten is het nieuwe roken’, merkt hij op in een kort interview. Er zijn plannen om het roken op het terrein van het LUMC te verbieden.

Andrea Evers, Hanno Pijl, Carel Stolker, Pancras Hogendoorn, Philip Spinhoven, Winnie Gebhardt en Jet Bussemaker.

Best practices

Geneeskundedecaan Pancras Hogendoorn trapt even een skippybal weg als hij vertelt dat hij in Edinburgh geïnspireerd raakte toen hij zag hoe de universiteit daar profiteerde van het lidmaatschap van Healthy Universities. In dit van oorsprong Britse netwerk delen aangesloten universiteiten best practices met elkaar op het gebied van gezondheid, welzijn en duurzaamheid. ‘Dat wat we als universiteit en ziekenhuis prediken, moeten we zelf ook doen.’  

Workshops gezonder leven

Daar is hoogleraar Gezondheidspsychologie Andrea Evers, eveneens initiatiefnemer, het volledig mee eens. ‘We geven veel onderwijs over gezondheid en welzijn. Waarom zouden we die kennis niet toepassen op onze eigen studenten en medewerkers en daar vervolgens weer onderzoek naar doen?’ Studenten van de master Gezondheid en medische psychologie geven op 18 en 19 oktober workshops aan studenten en medewerkers over beter slapen, gezonde voeding, meer bewegen en stressvermindering. ‘We zijn geen ggz-instelling, maar we moeten goede ondersteuning bieden om te veel stress, depressies en alcoholmisbruik helpen te voorkomen', aldus hoogleraar Klinische psychologie Philip Sphinhoven. Hij is voorzitter van de nieuwe taskforce Studentenwelzijn.

Jet Bussemaker

De Leidse hoogleraar Jet Bussemaker is ambassadeur voor Healthy Universities

‘Dit initiatief sluit volledig aan bij mijn leerstoel Wetenschap, beleid en maatschappelijke impact in de zorg. Als minister beschikte ik vijf jaar lang over een auto met chauffeur en bijna elke fysieke handeling werd me uit handen genomen. Bij mijn afscheid zeiden mijn chauffeurs dat ik hen waarschijnlijk het meest zou missen. Maar dat is niet zo. Ik vind het juist heerlijk om meer te bewegen. Er valt al veel winst te behalen door altijd de trap te nemen, al is die vaak verstopt in gebouwen. Gelukkig is de centrale trap in ons gebouw Wijnhaven in Den Haag juist ook een podium en zo hoort het ook. Ik weet nog niet precies wat ik ga doen als ambassadeur. Misschien ga ik skippyballend door de gangen.’

Ook alcoholvrij bier

Rector Carel Stolker bedankt op de bijeenkomst alle initiatiefnemers. ‘Ik ben blij dat jullie bij me langs zijn gekomen toen we net de werkdruk bespraken in het college. Er waren al de nodige initiatieven, maar dankzij deze overkoepelende aanpak komt er in de hele universiteit nog meer aandacht voor de gezondheid en het welzijn van studenten en medewerkers.’ Wat zou de rector zelf willen veranderen? ‘De borrels. Een vroegere interim-decaan bij Rechten, Theo Quené, merkte ooit eens op dat er nergens zoveel gedronken wordt als bij een universiteit. En misschien had hij wel gelijk. We moeten vooral blijven borrelen want dat zijn belangrijke momenten om te netwerken. Maar laten we zorgen dat er ook alcoholvrij bier voor het grijpen ligt. En dat er in de vergaderingen geen koekjes maar appels worden aangeboden. Dat doe ik nu ook in mijn vergaderingen.’

Willemieke Ligtenberg

Willemieke Ligtenberg, masterstudent psychologie geeft workshop over slaap

‘Ik geef workshops aan studenten en medewerkers over beter slapen. Veel mensen realiseren zich niet wat de gevolgen kunnen zijn van chronisch slaapgebrek zoals hart-en vaatziekten. In de workshops geef ik praktische tips, bijvoorbeeld drink tenminste zes uur voordat je gaat slapen geen caffeïne meer en pas op met alcohol. Deelnemers gaan ook zelf aan de slag. Zo moeten ze hun avondritueel in kaart brengen. Bepaalde activiteiten blijken meer tijd te kosten dan je denkt en als je je daar bewust van bent ga je minder snel telkens toch weer te laat slapen. Zelf zou ik meer willen bewegen. Ik sport wel maar op een volle dag met colleges beweeg ik te weinig. Maar alleen al telkens de wc nemen op een andere verdieping levert extra beweging op.’


Foto's Sahra Almahmood
Tekst Linda van Putten
Mail de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.