Clinical Psychology (MSc)
In de specialisatie Klinische Psychologie, onderdeel van de master Psychologie, doe je diepgaande kennis op van de beoordeling en behandeling van psychische problemen.
Onderdeel van
Wat houdt deze master in?
Doel van de opleiding
Deze opleiding biedt een combinatie van theorie en praktijk, zowel op het gebied van psychotherapie als van research. Hiermee ben je goed voorbereid op de vervolgopleidingen die je nodig hebt om een erkend behandelaar te worden. Tegelijk is deze master ook een uitstekende voorbereiding op een loopbaan als (klinisch) onderzoeker, assessment-expert, beleidsmaker, trainer of coach.
In dit éénjarige programma ontwikkel je je kennis en vaardigheden op drie belangrijke vlakken:
- Klinisch interviewen: je leert hoe je een gesprek voert om je een nauwkeurig beeld te vormen van iemands mentale toestand en ook hoe je signalen en symptomen diagnostisch kunt duiden.
- Basis-therapeutische vaardigheden: je krijgt de tools in handen om therapeutische sessies te organiseren en te begeleiden.
- Wetenschappelijke vaardigheden: je leert hoe je wetenschappelijke literatuur op het gebied van klinische psychologie moet beoordelen en je ontwikkelt de kennis en vaardigheden om onderzoeksvragen te formuleren, om klinisch onderzoek op te zetten, data te analyseren en je wetenschappelijke bevindingen te presenteren.
Scientist-practitioner model
Klinische Psychologie aan de Universiteit Leiden is een masteropleiding op het snijvlak van wetenschap en praktijk – het scientist-practioner model. De opleiding bestaat uit drie delen: colleges en werkgroepen, je scriptie en je stage.
De opleiding is nauw verbonden met het onderzoeksprogramma van onze onderzoeksgroep. Hierbij gaat het om thema’s zoals zelfmoordpreventie, depressie, stress, trauma, transdiagnostische factoren en interventies.
De theorie gaat hand in hand met praktische klinische training, die plaatsvindt in kleine groepen. Je verwerft kennis over de discipline Klinische Psychologie en leert deze kennis ook toe te passen in diagnostiek en behandeling. Onderwijs krijg je van zowel jonge als ervaren onderzoekers die internationaal naam maken of hebben gemaakt en die bijdragen aan de ontwikkeling van hun vakgebied. Klinische vaardigheden ontwikkel je onder begeleiding van ervaren clinici.
Je kunt kiezen uit twee soorten stages: een stage van 10 EC of een van 20 EC. De 10 EC-stage kan gericht zijn op coaching, preventie of onderzoek. Je kunt daarnaast ook keuzevakken volgen. Als je de tweejarige postmasteropleiding wilt gaan doen, is de stage van 20 EC verplicht. Je loopt deze stage dan bij een GGZ-instelling. Het is goed om je ervan bewust te zijn dat het aantal stageplaatsen per jaar varieert en dat er daardoor vaak veel concurrentie is.
Wil je over de grenzen kijken? Een stage in het buitenland is ook mogelijk, mits de supervisie en kwaliteit goed zijn geregeld.
Vanaf het academisch jaar 2025-2026 kun je kiezen tussen een Nederlandstalige of Engelstalige masterspecialisatie in Klinische Psychologie.
Professionele loopbaan
Deze masteropleiding bereidt je voor op verschillende professionele mogelijkheden binnen het veld van de klinische psychologie. Deze variëren van de klinische praktijk, preventie van psychische problemen en het stimuleren van geestelijke gezondheid, tot (klinisch) onderzoek, (bijvoorbeeld via een PhD-traject) en beleidsontwikkeling.
Met deze master mag je nog niet zelfstandig praktiseren, maar na afronding hiervan voldoe je mogelijk aan de vereisten voor verdere opleiding tot GZ-psycholoog. Hierbij zijn eisen voor wat betreft de bacheloropleiding en een klinische stage van 20 EC van belang. Lees hier meer informatie over de postmaster klinische opleiding.
In Nederland mag alleen een GZ-psycholoog zelfstandig psychologische behandelingen uitvoeren. De titel ‘GZ-psycholoog’ is wettelijk beschermd en geregistreerd in het BIG-register. GZ-psychologen zijn breed opgeleid en kunnen in verschillende omgevingen werken, zoals GGZ-instellingen, privépraktijken, instellingen voor medische psychologie, psychiatrie, instellingen voor gehandicaptenzorg, instellingen voor forensische psychologie, verpleeghuizen en revalidatiecentra.
Om GZ-psycholoog te worden, is een afgeronde tweejarige postmasteropleiding vereist. Deze opleiding bestaat voor 20% uit theorie en voor 80% uit praktijk, waarbij je onder supervisie werkt van een erkende GZ-psycholoog. Het is goed om te weten dat het niet makkelijk is om toegang te krijgen tot deze opleiding, en dat slechts een klein deel van de masterstudenten een plek krijgt. Maar houd ook voor ogen dat het zeker niet onmogelijk is om tot de opleiding toegelaten te worden.
Als je een van onze vijf klinische specialisaties hebt afgerond en een klinische stage van 20 EC hebt gedaan, voldoe je aan de toelatingseisen voor deze postmasteropleiding. Bij elk van de specialisaties doe je de vereiste theoretische kennis en basisvaardigheden diagnostiek op. Voor de praktische ervaring die vereist is, moet je een klinische stage van 560 uur (20 EC) afronden. Stageplekken zijn echter schaars en er is veel concurrentie.
Hoe meld je je aan voor de postmaster GZ-opleiding?
Als je je wilt aanmelden voor de GZ-opleiding moet je de LOGO-verklaring overleggen. Hiermee bewijs je dat je aan alle toelatingseisen voldoet. Daarbij hoort ook dat je een Verklaring Psychodiagnostiek hebt. Deze verklaring kun je aanvragen nadat je een klinische stage (20 EC) hebt afgerond waarin je hebt gewerkt met diagnostiek. De verklaring moet ondertekend worden door een gekwalificeerde stagebegeleider (zie hiervoor het formulier).
Daarnaast heb je een Verklaring Vooropleiding nodig, die bevestigt dat je de vereist theoretische kennis bezit. Als je afstudeert binnen een van onze klinische specialisaties en een klinische stage van 20 EC hebt voltooid, voldoe je aan de theoretische eisen. De bijbehorende verklaring kan worden ondertekend door studieadviseur Jack Wiltjer.