Universiteit Leiden

nl en

Leidse wetenschappers over couppoging Turkije

Het Turkse leger greep op vrijdag 18 juli tevergeefs naar de macht. Het geweld is inmiddels voorbij, maar de politieke onzekerheid blijft. Leidse wetenschappers gaven duiding bij het nieuws.

Erik-Jan Zürcher - Nieuwsuur

In Nieuwsuur van 19 juli belichtte hoogleraar Turkse talen en culturen Erik-Jan Zürcher de maatregelen die president Erdogan na de mislukte coup heeft genomen.
Videofragment

Erik-Jan Zürcher - Het Financieele Dagblad

'Het is een heel zorgelijk aspect dat na vele decennia de Turkse gemeenschap (in Nederland-red) zich nog altijd laat leiden door de Turkse politiek. De antiwesterse Erdogan en AKP zitten midden in de westerse maatschappij met antiwesterse denkbeelden en een agressief nationalistische wereldvisie. Die kloof verbreedt zich steeds verder, wat heel griezelig is.'  Het Financieele Dagblad, 24 juli 2016/alleen te lezen voor abonnees

Jaap de Jong - Trouw

De Jong over het wantrouwen van (Nederlandse) Turken ten aanzien van westerse media: 'De mens kan niet zo goed omgaan met feiten die niet goed bij het eigen wereldbeeld passen. Dan gaan we al snel excuses verzinnen: dat bedoelen ze anders, of daar zit meer achter. Dat is een heel menselijk verschijnsel.' Wegwezen, oprotten met die camera. Trouw, 23 juli 2016

Kutsal Yesilkagit – NOS Radio 1 journaal

‘Dit had niemand verwacht. Iedereen dacht zelfs dat couppogingen in Turkije tot het verleden behoorden. De laatste keer dat militairen openlijk in de politiek intervenieerden was in 1997.’ Luister de aflevering terug.

Erik-Jan Zürcher - NOS website

‘Seculiere militairen zijn zich gaan verzetten tegen de manier waarop Erdogan Turkije omvormt tot een, in hun ogen, islamitisch land. De coup kan ook te maken hebben met de strijd van Erdogan tegen de Koerdische PKK. Er zijn veel officieren die er grote moeite mee hebben dat ze oorlog moeten voeren in eigen land.’ Lees het interview met Zürcher hier.

Marcel de Haas – NPO Radio 1

‘Erdogan heeft de coup aangegrepen om rechters te ontslaan. Het maakt de kans op een eventueel lidmaatschap van de Europese Unie nog kleiner.’ Luister het fragment hier terug.

Afshin Ellian - Elsevier

'De coup van Erdogan maakt een einde aan de wankele rechtsstaat van Turkije. Daarmee voldoet Turkije niet langer aan de voorwaarden voor visumvrij reizen en voor de onderhandelingen voor toetreding tot de EU. Erdogan heeft niet alleen het Turkse leger vernederd en uitgeschakeld, hij heeft ook de republiek bewusteloos geslagen.' Lees hier de bijdrage van Ellian.

Kutsal Yesilkagit - Nieuwsuur

‘Europa en de Verenigde Staten maken zich erg veel zorgen om de stabiliteit van het Turkse leger. Er zijn veel zorgen over de democratie in Turkije, maar het belangrijkste is dat er nu stabiliteit komt. Dat is belangrijk voor de NAVO en de strijd tegen Islamitische Staat.’ Bekijk hier de uitzending met Yesilkagit.

Lily Sprangers – De Volkskrant

'Dit is niet de eerste coup uit de Turkse geschiedenis. In 1960, 1971, en 1980 werden ook staatgrepen gepleegd en in 1997 was er een zogenoemde postmoderne coup. Tegenwoordig zijn de Turken mondiger, ze beseffen dat ze voor hun rechten kunnen opkomen. De democratie is in de afgelopen jaren een stuk volwassener geworden.’ Lees het interview in De Volkskrant.

Erik-Jan Zürcher – RTL Nieuws

‘Erdogan zal de coup maximaal uitbuiten om Turkse tegenstanders uit te schakelen. De grote winnaar zal uiteindelijk Erdogan zijn.’ Lees het interview met Zürcher.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie