Universiteit Leiden

nl en
Dossier

Leidinggeven op afstand

Leidinggeven op afstand vraagt om een aangepaste leiderschapsstijl.

Een groot deel van onze medewerkers werkt op dit moment thuis. Niemand weet voor hoe lang, maar we moeten er rekening mee houden dat dit nog even duurt. Dat is wennen, niet alleen voor medewerkers maar ook voor hun leidinggevenden. Voor beiden kan het ongewone van de situatie onzekerheid en stress oproepen. Voor leidinggevenden die gewend zijn aan een controlerende rol, kan het lastig zijn om meer te moeten werken op basis van vertrouwen. Leidinggeven op afstand vraagt om een aangepaste leiderschapsstijl. Wat is belangrijk? Hier zeven belangrijke tips:

Blijf communiceren

Langdurig thuiswerken kan werknemers het gevoel geven ongestructureerd en geïsoleerd te zijn. Blijf daarom communiceren. Wekelijks of misschien zelfs dagelijks contact, telefonisch, via whatsapp of in online meetings houdt uw medewerkers betrokken.

Als je wilt, kun je bij New Heroes een online training volgen:  Teamcommunicatie of Communiceren.

Heb oog voor het individu en zijn of haar specifieke omstandigheden

Elke medewerker is anders en heeft andere behoeften. Zo zal de één meer behoefte hebben aan sociaal contact dan een ander die minder last heeft van het sociaal isolement. Thuiswerken is voor veel medewerkers ongewoon. Informeer zo nu en dan hoe het gaat.

Bij New Heroes kun je hierover deze online trainingen volgen: Open vragen of Het kleine gesprek.

Geef ruimte voor flexibiliteit in werkuren

Toon begrip voor ouders van wie de kinderen noodgedwongen thuis zijn of medewerkers met bijvoorbeeld mantelzorgtaken. Voor iedereen geldt dat het werkritme thuis anders kan zijn en ook pauzes soms wat creatiever ingepland moeten worden.

Online trainingen hierover: Empathie en Creatief denken.

Werk vanuit vertrouwen en stuur op resultaat

Stuur op basis van afgesproken resultaten, niet op activiteiten. Wanneer thuiswerken geen gewoonte is, kan de behoefte bestaan om het werk van de medewerker te controleren. Dat is onbegonnen werk, niet productief en niet motiverend.

Online training hierover: Resultaatgericht management.

Maak heldere afspraken

Spreek wanneer dat van belang is voor het werk niet alleen het gewenste resultaat af, maar ook de manier en frequentie van tussentijdse rapportering, opvolging en overleg. Maak afspraken rond bereikbaarheid.

Online trainingen hierover: Misverstanden voorkomen en Timemanagement.

Organiseer contact en investeer in het team

Een terugkerende moeilijkheid bij werken op afstand is het wegvallen van het onderling contact tussen collega’s. Organiseer online meetings waarbij het hele team betrokken is. Houd hen op de hoogte van het reilen en zeilen bij de afdeling/het instituut, de faculteit. Informeer de medewerkers via mail of telefoon. Zorg dat iedereen in de communicatie aan bod komt.

Trainingen hierover: De kracht van een compliment en Teamcommunicatie.

Gebruik de juiste technologie in de juiste situatie

De moderne technologie en internet hebben thuiswerken vergemakkelijkt, maar het is ook een valkuil. Technologie is niets waard als je er niet doelgericht en correct mee omspringt. Een conflict los je niet op via e-mail, een brainstorming zonder beeld zal niet erg efficiënt zijn en iedereen in de cc van elke mail zetten, leidt er al snel toe dat geen enkele mail nog gelezen wordt. Gebruik voor elk doel de meest geschikte technologie op de juiste manier om je resultaten te behalen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.