Universiteit Leiden

nl en

Sterrewacht Leiden

Voor scholieren

Voor middelbare scholieren organiseren we verschillende activiteiten om kennis te maken met Sterrenkunde aan de Universiteit Leiden.

Studiekeuze

Bacheloropleiding

Overweeg je om Sterrenkunde te studeren aan de Universiteit Leiden? Maak dan kennis met onze bacheloropleiding Sterrenkunde. Tweemaal per jaar organiseren we een Open Dag in het centrum van Leiden en Proefstuderen op onze onderwijslocatie in het Leiden Bioscience Park. Je kunt ook een individuele afspraak maken voor een Meeloopdag en al je vragen stellen aan onze Sterrenkunde studentambassadeurs.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Pre-University Class

Voor zeer gemotiveerde en getalenteerde leerlingen uit 5 en 6 vwo met een bijzondere belangstelling voor Sterrenkunde bieden we de uitdagende Pre-University Class aan. In de periode januari-april volg je een intensieve en exclusieve collegereeks van de meest vooraanstaande sterrenkundigen van de Leidse Sterrewacht. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Profielwerkstuk

Inspiratie

Voor je profielwerkstuk ga je een eigen onderzoek doen. Wil je meer weten over hoe je dat aanpakt, of zoek je nog naar een onderwerp? Het Loket Profielwerkstukken van de Universiteit Leiden biedt hulp in de vorm van algemene informatie en inspiratie. Zoek je specifieke inspiratie op het gebied van sterrenkunde? Kijk dan bij de veelgestelde vragen hieronder:

Jazeker! We hebben verschillende onderwerpen waar je zelf mee aan de slag kunt door opdrachten uit te voeren in bijvoorbeeld Excel. Je kunt kiezen uit zwarte gaten, exoplaneten of uitdijing van het heelal. Wil je graag een van deze opdrachten doen? Stuur dan een mailtje naar onze studentambassadeurs op ambasster@science.leidenuniv.nl.

Dat zou natuurlijk wel kunnen, maar je hebt voor sterrenkunde veel wiskundige en natuurkundige basiskennis nodig. Je hebt op de middelbare school al een hoop opgestoken, en misschien zelfs al wat sterrenkundige onderwerpen behandeld, maar dit is nog niet voldoende om ingewikkeldere onderwerpen te doen. De kennis om ook andere onderwerpen binnen de sterrenkunde te verkennen, leer je tijdens de bacheloropleiding Sterrenkunde, en zelfs dan besteed je in het eerste jaar de meeste tijd aan wiskunde en natuurkunde voordat je echt diep de sterrenkunde in duikt!

Ben je al bezig met je profielwerkstuk over een sterrenkundig onderwerp, maar kom je niet verder en is er ook niemand in je omgeving die jou kan helpen? Dan zijn onze studentambassadeurs er voor jou. De sterrenkunde is zo breed, dat het soms moeilijk kan zijn om op internet of in boeken het antwoord op jouw specifieke vraag te vinden. Of het kan moeilijk zijn om te weten hoe je dingen moet opzoeken. Wij hebben tijdens onze studie sterrenkunde al heel vaak dingen moeten opzoeken, dus we kunnen je helpen met het vinden van de informatie die je zoekt. Natuurlijk is het de  bedoeling dat je zelf achter het antwoord komt, dus we zullen je op weg helpen met het vinden van goede bronnen zodat je het antwoord zelf kunt uitzoeken. Je kunt ons mailen op ambasster@science.leidenuniv.nl.

Hulp bij uitvoering

Weet je al dat je je profielwerkstuk over een sterrenkundig onderwerp wilt doen of heb je zelfs al een sterrenkundige onderzoeksvraag opgesteld? Dan kun je hulp krijgen bij het uitvoeren van jouw profielwerkstuk in de laboratoria van de Universiteit Leiden. Je wordt dan begeleid door een docent en studenten Sterrenkunde en/of Natuurkunde. Het aantal plaatsen is beperkt, dus we kiezen op basis van je motivatie, beschikbaarheid en liefst ook aanbeveling van je docent Natuurkunde. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Onderzoek aan de universiteit

Quantum Rules

Het practicum Quantum Rules! ondersteunt het vwo natuurkunde programma met een aantal stevige practica die je met je klas kunt bezoeken. In deze practica worden verschillende aspecten van de wereld van de quantummechanica op een leuke en interessante manier behandeld. QuantumRules! helpt je op die manier niet alleen met het beter begrijpen van quantumverschijnselen die je in het dagelijks leven tegenkomt (zoals bijvoorbeeld in je telefoon), maar draagt ook bij aan een goede voorbereiding op het eindexamen. Klik hier voor een overzicht van de experimenten en informatie voor aanmelden.

Ontdek Exoplaneten

In het practicum 'Ontdek Exoplaneten' onderzoek je hoe de Kepler telescoop exoplaneten ontdekt. Je kunt dit klassikaal of individueel uitvoeren in ons Junior Science Lab. Neem contact op met Henk Buisman voor meer informatie en om je aan te melden.

Activiteiten voor scholieren en docenten

Verjaardag van Einstein

Ieder jaar op 14 maart vieren wij de geboortedag van Albert Einstein. Het programma duurt een middag en biedt lezingen, labbezoeken en een verjaardagspartijtje met fris, thee, gebak en ballonnen. Dit programma is bedoeld voor docenten met hun beste en/of meest geïnteresseerde leerlingen. Neem voor een uitnodiging en het programma contact op met organisator Bert van der Hoorn.

HiSPARC

In het HiSPARC project kun je als middelbare scholier onderzoek doen naar kosmische straling. Samen met wetenschappelijke instellingen vormen de scholen een groot netwerk vormen om kosmische straling met extreem hoge energie te meten. Kijk voor meer informatie op de HiSPARC website of neem contact op met Henk Buisman, HiSPARC regiocoördinator Zuid-Holland.

Quarktravel

Onder de naam Quarktravel organiseert de Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NNV) jaarlijks meerdere reizen naar topinstituten in Europa voor vwo-ers met natuurkunde in het pakket en hun natuurkundedocenten. Onder de bestemmingen zijn het Observatorio Roque de los Muchashos op La Palma en CERN in Genève.

Stichting Rino

Freezing Physics in je klas! Stichting Rino is een stichting van Leidse natuukundestudenten die op middelbare scholen spetterende shows geven op het gebied van extreem lage temperaturen. Klik hier voor meer informatie en boekingen.

Mobiel Planetarium

Met een interactieve show in het reizend planetarium kunnen leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs kennismaken met de sterrenhemel en de Nederlandse toppositie binnen de internationale astronomie. Klik hier voor meer informatie en boekingen.

Astronomy & Society Group

De Astronomy & Society Group van de Sterrewacht neemt het publiek mee in de wondere wereld van het Heelal en deelt de wetenschappelijke, technologische, culturele en onderwijskundige aspecten van de sterrenkunde met de maatschappij.

Oude Sterrewacht

De Oude Sterrewacht van Leiden is de oudste nog bestaande universitaire sterrenwacht ter wereld. Dit historische monument speelt nog altijd een educatieve rol voor de Universiteit en de stad Leiden. Voor scholen zijn er speciale rondleidingen en workshops. Klik hier voor meer informatie.

Universe Awareness

Universe Awareness (UNAWE) is een programma dat sociale elementen combineert met wetenschap en onderwijs om jonge kinderen van 4 tot 10 jaar in contact te brengen met de inspirerende aspecten van de sterrenkunde. Lees hier alles over UNAWE.

IAU100: Under One Sky

In 2019 viert de International Astronomical Union (IAU) haar 100e verjaardag met het thema "Under One Sky - Uniting our World to Explore the Universe". Ter ere hiervan worden er wereldwijd vele sterrenkundige activiteiten georganiseerd. Kijk hier wat er in Nederland allemaal te doen is.

astroEDU

Op dit open-access platform van de International Astronomical Union (IAU) vind je talloze sterrenkundige onderwijsactiviteiten. Neem snel een kijkje!

Expanding Horizons

De NWA-projectgroep Expanding Horizons stimuleert de participate van meisjes en minderheden in de betawetenschappen. Lees hier het verslag van de NWA-workshop 'Een betaberoep, is dat wel iets voor mij?'

Citizen Science Lab

In het Citizen Science Lab ontwikkelen wetenschappers, burgers en maatschappelijke partijen innovatieve onderzoeksprojecten om gezamenlijk nieuwe wetenschappelijke kennis op te doen, zoals iSPEX en de Dark
Sky Meter
app. Klik hier voor meer informatie.

Space Scoop

Space Scoop brengt je elke week het laatste nieuws op het gebied van sterrenkunde. Volg hier het nieuws uit het Heelal.

A workshop for children under the scope of the Space Awareness programme.

Snuffelstages

Wij bieden helaas geen mogelijkheden voor korte stages, bijvoorbeeld in het kader van loopbaan oriëntatie en -begeleiding (LOB) of arbeids ervarend leren (AEL). De belangrijkste reden hiervoor is dat sterrenkundig onderzoekers het overgrote deel van hun tijd achter de computer complexe datasets analyseren, artikelen en projectvoorstellen schrijven en verder veel tijd besteden aan overleg met collega’s. Zij kunnen jou als scholier dus niet zoveel laten zien en dat geeft weinig inzicht in het werk als sterrenkundige.

Interviews

Uiteraard staat het je altijd vrij om zelf contact op te nemen met een sterrenkundige van ons instituut voor bijvoorbeeld een inhoudelijke vraag of een interview. Wil je studenten Sterrenkunde interviewen? Mail dan naar onze Sterrenkunde studentambassadeurs op ambasster@science.leidenuniv.nl.

Suggesties

Als je een plek voor een snuffelstage zoekt, kun je het wellicht proberen bij sterrenkunde- en ruimtevaartgerelateerde organisaties, zoals ESTEC Noordwijk, Space Expo of een van de bedrijven op de Space Campus NoordwijkAIRBUS Defence and Space in Leiden, ASTRON in Dwingeloo of SRON in Utrecht (vanaf 2021 in Leiden) of Groningen.

Informatie voor docenten

Op onze aparte pagina voor docenten vind je een overzicht van sterrenkundige activiteiten die we voor hen organiseren, zoals docentenbijeenkomsten, nascholing, gastlessen en andere sterrenkundige activiteiten. Klik hier om naar de docentenpagina te gaan.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.