Universiteit Leiden

nl en

Sterrewacht Leiden

Public Outreach

De Astronomy & Society Group van de Sterrewacht Leiden brengt het publiek in contact met de wonderen van het heelal en deelt wetenschappelijke, technologische, culturele en educatieve aspecten van de sterrenkunde met de samenleving.

De Oude Sterrewacht 

Van 1860 tot 1974 was de Sterrewacht Leiden gevestigd in het pand dat nu de Oude Sterrewacht wordt genoemd. De Oude Sterrewacht was de thuisbasis van vele wereldberoemde astronomen als Oort, Hertzsprung en De Sitter, die ontdekkingen deden en theorieën opstelden die nog steeds worden gebruikt. Het Bezoekerscentrum huisvest een aantal tentoonstellingen over sterrenkunde en is bereikbaar vanaf de naastgelegen Hortus. De Oude Sterrewacht biedt rondleidingen aan in het gebouw en bij de telescopen, die worden gegeven door sterrenkundestudenten. Het hele jaar door zijn er activiteiten zoals open dagen, lezingen en sterrenkijkavonden.   

[Lees meer]

Universe Awareness

Universe Awareness (UNAWE) benut de pracht en de grootsheid van het heelal om jonge kinderen te inspireren en hen aan te moedigen om belangstelling te ontwikkelingen voor wetenschap en technologie. Het programma introduceert bij kinderen ook het idee van wereldburgerschap, in een cruciale fase van hun ontwikkeling. UNAWE wil hen laten zien dat ze deel uitmaken van een internationale gemeenschap. De UNAWE-materialen zijn beschikbaar voor alle kinderen tussen vier en 10 jaar, vooral voor degenen in achterstandssituaties. UNAWE wordt gecoördineerd door de Sterrewacht Leiden en is momenteel actief in 61 landen.

[Lees meer]

Space Awareness

Space Awareness gebruikt de aantrekkingskracht van ruimtevaart en ruimteonderzoek om kinderen en tieners in aanraking te brengen met wetenschap en technologie. Het programma wil hun gevoel voor Europees en wereldburgerschap stimuleren. Space Awareness is een door de Europese Unie gefinancierd project waarbij 10 partnerorganisaties en 22 nationale knooppunten in Europa en Afrika deelnemen. 

[Lees meer]

Citizen Science Lab

Het Citizen Science Lab moet de broedplaats en het knooppunt worden voor initiatieven voor burgerwetenschap met een speciale focus op sterrenkunde, milieuwetenschappen en aardobservatie. Het lab richt zich op maatschappelijk relevante problemen die met de hulp van een groot publiek kunnen worden aangepakt. Het Citizen Science Lab zal workshops organiseren voor groepen onderzoekers en leden van maatschappelijke organisaties om nieuwe citizen science-projecten te ontwikkelen. CSLab bouwt voort op de prominente rol die de Universiteit Leiden heeft op het gebied van burgerwetenschap, outreach en educatie, bij bijvoorbeeld iSPEX en de LIGHT2015 Dark Sky Meter app. 

[Lees meer]

Onderwijs

Sterrewacht Leiden is ook betrokken bij verscheidene andere educatie- en outreachprojecten, zoals Open Science Centre, IAU astroEDU, Europlanet en het NOVA Mobiel Planetarium-project

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.