Logo Universiteit Leiden.

nl en

Natuurkunde of Sterrenkunde

Heb je belangstelling voor een profielwerkstuk op het gebied van Natuur- of Sterrenkunde? Bekijk hier de mogelijkheden.

Je profielwerkstuk is de meesterproef waarmee je het vwo afsluit. Natuurlijk kies je een onderwerp dat jouw bijzondere interesse heeft. Je kunt meer uit je profielwerkstuk halen als je het gebruikt om alvast kennis te maken met een vervolgopleiding. Je krijgt zo een betere indruk van de plek waar je misschien gaat studeren. Als je een onderwerp in de natuurkunde of sterrenkunde kiest, kun je bij ons, de Universiteit Leiden, terecht voor hulp bij je onderzoek. Als je onderzoek (deels) bij ons plaats vindt, moeten er wel afspraken gemaakt worden. In het examenjaar heb je veel verplichtingen dus je moet goed plannen zodat je afspraken met ons nakomt. Wij zijn niet verantwoordelijk voor je cijfer, dat bepaalt de school.

Welk onderwerp?

Om je profielwerkstuk te richten op jouw interesse en mogelijke vervolgopleiding, is het nodig dat jij je eigen onderzoeksvraag stelt. Kom maar op! Of kijk voor inspiratie wat voor natuurkundig onderzoek (bij het LION) en sterrenkundig onderzoek (bij de Sterrewacht) er in Leiden wordt gedaan. Natuurlijk kunnen we je op weg helpen als je in een onderwerp geïnteresseerd bent en nog niet precies weet hoe je dat zelf kunt onderzoeken.

Solliciteren

De begeleiding vindt door studenten en medewerkers van de universiteit plaats en is intensief. Het aantal plaatsen is daardoor beperkt. Je kunt je aanmelden door een e-mail te schrijven met je motivatie. Laat in deze mail je interesse blijken. Als je al concrete plannen hebt, kun je die natuurlijk alvast noemen. Als je plannen nog niet zo concreet zijn, is dat niet zo erg. Laat dan je motivatie op een andere manier blijken. Een aanbeveling van je natuurkundedocent en begeleider is verplicht.

Aanmelding

Aanmelden kan al voor de zomervakantie, als je nog in 5 vwo zit. Meld je in ieder geval uiterlijk 14 september aan. Daarna sluit de aanmelding. Op basis van je motivatie kijken we of je wordt uitgenodigd voor een intakegesprek.

Voorbereiding

Als je uitgenodigd wordt voor een intakegesprek, kijk dan alvast goed naar je rooster; tijdens toetsperiodes heb je waarschijnlijk weinig tijd om aan je PWS te werken. Hoe ga je jouw profielwerkstuk goed organiseren en wanneer kun je afspraken maken bij/met ons. Tijdens het intakegesprek bespreken we je onderzoekidee├źn en maken we afspraken voor de samenwerking. Als je voorstel is goedgekeurd, kun je jouw onderzoek voorbereiden. De onderzoeksvraag kan worden opgesteld en je kunt theorie bestuderen. Natuurlijk is het mogelijk om tussentijds te overleggen met je begeleider op de universiteit. Je begeleider op school blijft de hoofdverantwoordelijke en is degene die jouw werk beoordeelt.

Aan de slag

Uiterlijk voor de herfstvakantie moet het voorwerk gedaan zijn. Je kunt dan op tijd beginnen met je eigen onderzoek. De afspraken daarvoor maak je met je begeleider op school en op de universiteit. Daarna heb je tijd nodig om de resultaten van je onderzoek te verwerken. Dat kan grotendeels thuis gebeuren, met begeleiding op afstand (mail of skype).

Afronden

Voor de kerstvakantie verwachten we dat het verslag van je profielwerkstuk is afgerond. De begeleiding stopt dan. Als tegenprestatie voor de begeleiding willen we voor 1 februari een digitale kopie van je werkstuk ontvangen. Je kunt dan ook met je begeleider op school kijken of je PWS ingediend kan worden bij een landelijke profielwerkstukwedstrijd.

Deze website maakt gebruik van cookies.