Logo Universiteit Leiden.

nl en

Natuur- of Sterrenkunde

Heb je belangstelling voor een profielwerkstuk op het gebied van Natuur- of Sterrenkunde? Bekijk hier de mogelijkheden.

Je profielwerkstuk is de meesterproef waarmee je het vwo afsluit. Natuurlijk kies je een onderwerp dat je bijzondere interesse heeft. Als je een onderwerp in de natuur- of sterrenkunde kiest, kun je bij ons terecht. Je kunt meer uit je profielwerkstuk halen als je het gebruikt om alvast kennis te maken met een vervolgopleiding. Je krijgt zo een betere indruk van de plek waar je misschien gaat studeren.

Welke onderwerpen?

Hier vind je geen lijstje met kant en klare onderwerpen. Het liefst willen we dat jij je eigen onderzoeksvraag stelt. Kom maar op! Leiden is een onderzoeksuniversiteit. Natuurlijk kunnen we je op weg helpen als je in een onderwerp geïnteresseerd bent en nog niet precies weet wat je wilt.

Hoe gaat het in zijn werk?

Je kunt je aanmelden door mij een e-mail te schrijven met je motivatie. Laat in deze mail je interesse blijken. Als je al concrete plannen hebt kun je die natuurlijk alvast noemen. Als je plannen nog niet zo concreet zijn is dat niet zo erg. Laat je motivatie op een andere manier blijken. Een aanbeveling van je docent wordt op prijs gesteld. Als je profielwerkstuk buiten de school plaats vindt, moeten er wel afspraken gemaakt worden. In het examenjaar heb je veel verplichtingen. Kijk goed naar je examenrooster, tijdens de schoolonderzoekperioden heb je niet veel tijd om aan je PWS te werken. Wij zijn niet verantwoordelijk voor je cijfer, dat bepaalt de school.

Aanmelding

Je kunt je voor de zomervakantie al aanmelden door e-mail met motivatie te sturen. Denk hierbij ook aan een aanbeveling van je natuurkundedocent. Op grond van je mail word je uitgenodigd voor een intakegesprek. De begeleiding vindt door studenten plaats en is intensief. Het aantal plaatsen is daardoor beperkt. Meld je in ieder geval aan voor 14 september aan. Dan sluit de aanmelding!

Voorbereiding

Als je uitgenodigd wordt voor een intakegesprek bespreken we je onderzoekidee├źn. Als je voorstel is goedgekeurd, kun je je onderzoek voorbereiden. De onderzoeksvraag kan worden opgesteld en je kunt theorie bestuderen. Natuurlijk is het mogelijk om tussentijds te overleggen met je begeleider op de universiteit.

Aan de slag

Voor de herfstvakantie kan het voorwerk gedaan zijn. Je kunt dan beginnen met je eigen onderzoek. De afspraken daarvoor maak je met je begeleider. Je hebt tijd nodig om je resultaten te verwerken. Dat kan grotendeels thuis gebeuren, met begeleiding op afstand (mail of skype).

Afronden

Voor de kerstvakantie verwachten we dat je je profielwerkstuk hebt afgerond. De begeleiding stopt dan. Als tegenprestatie voor de begeleiding willen we voor 1 februari een digitale kopie van je werkstuk ontvangen. Je bent dan op tijd om mee te doen aan een van de landelijke profielwerkstukwedstrijden en om daar een prijs weg te slepen.

Deze website maakt gebruik van cookies.