Logo Universiteit Leiden.

nl en

Sterrenkunde

Sterrenkundigen houden zich bezig met fundamentele vraagstukken. Zo onderzoeken zij hoe alles in het heelal is ontstaan, inclusief de sterren, zoals de zon. Ook speuren ze naar bewijs voor buitenaards leven en proberen ze de oorsprong van de aarde en de planeten te begrijpen. Dit maakt sterrenkunde tot een veelomvattende en fascinerende wetenschap.

Ontdekkingsreis door het heelal

In het programma Sterrenkunde krijg je een uitgebreide rondleiding door het heelal, waarbij je de onderwerpen tegenkomt die in de moderne sterrenkunde worden bestudeerd. Je bestudeert niet alleen ons eigen zonnestelsel, maar ook het verste heelal van het prille begin tot het heden. In zes colleges wordt steeds ingegaan op de meest actuele aspecten van de huidige sterrenkunde. Ook ga je tijdens een practicum zelf aan de slag. Hoe kun je vaststellen wat de omvang is van de maan of een planeet? Hoe ver weg staan sterren eigenlijk? En hoe kun je de massa van een zwart gat meten? Aan het einde van het programma ga je op excursie naar het epicentrum van de Nederlandse radiosterrenkunde. Je bezoekt de radiotelescopen van Westerbork en krijgt een rondleiding bij ASTRON in Dwingeloo. Daar leer je meer over de nieuwste ontwikkelingen binnen dit vakgebied.

Globale indeling van de colleges

De colleges zijn altijd op woensdag van 15.00 tot 17.00 uur. De collegedata zijn: 9 januari, 16 januari, 23 januari, 30 januari, 6 februari, 13 februari en 6 maart. De excursie is op 13 of 20 maart en duurt van 09.00 uur tot ca. 19.30 uur.  

SLU's, motivatiebrief, toelating

Studielasturen
Wanneer je deelneemt aan het programma in Leiden bedraagt de eventueel door je school te erkennen studielast 25 uur (inclusief excursie).

Motivatiebrief
Deze cursus is bedoeld voor zeer goede leerlingen met een duidelijke belangstelling voor de bètawetenschappen (blijkend uit de profielkeuze) die overwegen om Sterrenkunde te gaan studeren. Schrijf een brief van ongeveer 300 woorden (maximaal één A4) waarin je iets over jezelf vertelt en uitlegt waarom je overweegt Sterrenkunde te gaan studeren en waarom je graag aan dit programma zou willen deelnemen. De motivatiebrief voeg je als bijlage in bij je aanmeldingsformulier.

Toelating
Alleen leerlingen uit 5 en 6 VWO worden toegelaten tot het programma. Bij gelijke geschiktheid van de aangemelde leerlingen zal een loting plaatsvinden om te bepalen welke leerlingen deel mogen nemen aan het programma.

Aanmelden

De aanmeldingen voor het schooljaar 2018-2019 zijn gesloten. Na de zomervakantie kun je je weer aanmelden voor de PRE-Classes van 2020.

Contactpersoon

Mw.dr.ir. S. Commandeur

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie