Universiteit Leiden

nl en

Sterrewacht Leiden

Voor docenten

We organiseren verschillende sterrenkundige activiteiten voor natuurkundedocenten en hun leerlingen in de bovenbouw van het vwo.

Contact.vwo

Onze activiteiten voor natuurkundedocenten aan het voortgezet onderwijs worden georganiseerd door de aansluitcoördinatoren van het Contact.vwo. De aansluitcoördinatoren zijn allen ervaren natuurkundedocenten, die daarnaast namens de Leidse Sterrewacht en het Leids Instituut voor Natuurkunde (LION) zijn gehuisvest binnen de faculteit Wiskunde & Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden. Het aanbod van de activiteiten van Contact.vwo wordt ook gedeeld binnen het Onderwijsnetwerk Zuid-Holland. Dit is een samenwerking tussen Regionaal Steunpunt Leiden en Bètasteunpunt Zuid-Holland. Daarnaast werken wij ook samen met VHTO, het landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, dat zich inzet om de participatie van meisjes en vrouwen in bèta, techniek en ICT te vergroten.

Kennis verdiepen

Driemaal per jaar organiseren we een bijeenkomst voor natuurkundedocenten. Met deze bijeenkomsten kunt u als docent uw kennis verdiepen op het gebied van de moderne natuur- en sterrenkunde en kunt u nieuwe lesmethoden verkennen.

Programma
  • Van 17:00 en 18:00 een wetenschappelijke lezing over actueel onderzoek bij de Leidse Sterrewacht of Het Leids Instituut voor Natuurkunde (afwisselend een sterrenkundig of natuurkundig onderwerp).
  • Van 18:00 tot 19:00 een laagdrempelig dinerbuffet met ruime mogelijkheid tot netwerken met collega's, medewerkers van de universiteit, sprekers van de dag en studenten Sterrenkunde en Natuurkunde.
  • Van 19:00 tot 20:30 een blok informatieve (en vaak ook interactieve) onderwerpen op het raakvlak van voortgezet onderwijs en universiteit.
Praktisch

De docentenbijeenkomsten vinden plaats in het Huygens Laboratorium. In de kalender van het Onderwijsnetwerk Zuid Holland vindt u de geplande data van de aankomende bijeenkomsten. 

De docenten zijn onze gast en we willen graag dat je komt! Aan de avond zijn dan ook geen kosten verbonden, maar... aanmelden is komen! Indien u de uitnodiging voor deze bijeenkomst wilt ontvangen, kunt u dat kenbaar maken bij Lianne van der Meer.

Vanaf het najaar wordt er een cursus Sterrenkunde voor vwo-docenten natuurkunde georganiseerd. In deze cursus krijgt u exclusief college van sterrenkundigen van het Leidse instituut Sterrewacht en leert u onder meer programmeren in Python. Neem voor meer informatie over de cursus contact op met Lianne van der Meer.

Ieder jaar wordt een verdiepende cursus georganiseerd. Het ene jaar een meer natuurkundig onderwerp, het andere meer sterrenkundig. Het aantal bijeenkomsten en de inhoud verschilt per jaar. 

Indien u de uitnodiging voor deze bijeenkomst wilt ontvangen, kunt u dat kenbaar maken bij Lianne van der Meer.

Wetenschappers van de Universiteit Leiden verzorgen graag een gastles bij u op school. Er zijn verschillende mogelijkheden op het gebied van sterrenkunde en natuurkunde. U kunt ook digitale gastlessen aanvragen. Klik hier voor meer informatie over de gastlessen. Heeft u een specifiek verzoek voor een sterrenkundige gastles op maat? Neem dan contact op met Lianne van der Meer.

Ter oriëntatie op de studiekeuze biedt de Universiteit Leiden verschillende activiteiten aan. Denk hierbij aan een schoolbezoek met presentaties door studenten, aanwezigheid op informatiemarkten. U kunt hierbij specifiek aangeven of u bijvoorbeeld een student Sterrenkunde voor uw klas wilt laten vertellen over zijn of haar studie. Klik hier voor meer informatie en boekingen.

Bij de start van het schooljaar en halverwege versturen we wervingsposters voor de opleidingen Sterrenkunde en Natuurkunde naar middelbare scholen door het hele land. De posters tonen altijd een student die vertelt over zijn of haar onderzoek tijdens de bacheloropleiding. Heeft uw school geen posters ontvangen, maar bent u wel geïnteresseerd, stuur dan een mailtje met het postadres van uw school naar Lianne van der Meer.

Ontdek Exoplaneten

In het practicum 'Ontdek Exoplaneten' onderzoek je hoe de Kepler telescoop exoplaneten ontdekt. Je kunt dit klassikaal of individueel uitvoeren in ons Junior Science Lab. Neem contact op met Sabina Chiță voor meer informatie en om je aan te melden.

Quarktravel

Onder de naam Quarktravel organiseert de Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NNV) jaarlijks meerdere reizen naar topinstituten in Europa voor vwo-scholieren met natuurkunde in het pakket en hun natuurkundedocenten. Onder de bestemmingen zijn het Observatorio Roque de los Muchashos op La Palma en CERN in Genève.

Stichting Rino

Freezing Physics in de klas! Stichting Rino is een stichting van Leidse natuurkundestudenten die op middelbare scholen spetterende shows geven op het gebied van extreem lage temperaturen. Klik hier voor meer informatie en boekingen.

Mobiel Planetarium

Met een interactieve show in het reizend planetarium kunnen leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs kennismaken met de sterrenhemel en de Nederlandse toppositie binnen de internationale astronomie. Klik hier voor meer informatie en boekingen.

Quantum Rules

Het practicum Quantum Rules! ondersteunt het vwo natuurkunde programma met een aantal stevige practica die je met je klas kunt bezoeken. In deze practica worden verschillende aspecten van de wereld van de quantummechanica op een leuke en interessante manier behandeld. QuantumRules! helpt je op die manier niet alleen met het beter begrijpen van quantumverschijnselen die je in het dagelijks leven tegenkomt (zoals bijvoorbeeld in je telefoon), maar draagt ook bij aan een goede voorbereiding op het eindexamen. Klik hier voor een overzicht van de experimenten en informatie voor aanmelden.

A workshop for children under the scope of the Space Awareness programme.

De Astronomy & Society Group van de Sterrewacht neemt het publiek mee in de wondere wereld van het Heelal en deelt de wetenschappelijke, technologische, culturele en onderwijskundige aspecten van de sterrenkunde met de maatschappij.

Oude Sterrewacht

De Oude Sterrewacht van Leiden is de oudste nog bestaande universitaire sterrenwacht ter wereld. Dit historische monument speelt nog altijd een educatieve rol voor de Universiteit en de stad Leiden. Voor scholen zijn er speciale rondleidingen en workshops. Klik hier voor meer informatie.

Universe Awareness

Universe Awareness (UNAWE) is een programma dat sociale elementen combineert met wetenschap en onderwijs om jonge kinderen van 4 tot 10 jaar in contact te brengen met de inspirerende aspecten van de sterrenkunde. Lees hier alles over UNAWE.

IAU100: Under One Sky

In 2019 vierde de International Astronomical Union (IAU) haar 100e verjaardag met het thema "Under One Sky - Uniting our World to Explore the Universe". Ter ere hiervan worden er wereldwijd vele sterrenkundige activiteiten georganiseerd. Klik hier voor een overzicht van de activiteiten in Nederland.

astroEDU

Op dit open-access platform van de International Astronomical Union (IAU) zjin talloze peer-reviewed sterrenkundige onderwijsactiviteiten samengebracht. Klik hier voor meer informatie.

Expanding Horizons

De NWA-projectgroep Expanding Horizons stimuleert de participatie van meisjes en minderheden in de betawetenschappen. Lees hier het verslag van de NWA-workshop 'Een betaberoep, is dat wel iets voor mij?'

Citizen Science Lab

In het Citizen Science Lab ontwikkelen wetenschappers, burgers en maatschappelijke partijen innovatieve onderzoeksprojecten om gezamenlijk nieuwe wetenschappelijke kennis op te doen, zoals iSPEX en de Dark
Sky Meter
app. Klik hier voor meer informatie.

Space Scoop

Space Scoop brengt kinderen vanaf 8 jaar elke week het laatste nieuws op het gebied van sterrenkunde. Volg hier het nieuws uit het Heelal.

Op onze aparte pagina voor scholieren vindt u een overzicht van activiteiten waarbij ze kennismaken met Sterrenkunde aan de Universiteit Leiden. We bieden onder meer hulp bij profielwerkstukken, de Pre-University Class Sterrenkunde en de mogelijkheid om zelf onderzoek te doen aan de unviersiteit, bijvoorbeeld bij het Quantum Rules! practicum. Klik hier om naar de scholierenpagina te gaan.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.