Universiteit Leiden

nl en

Oudere Nederlandse letterkunde (MA)

Carrièreperspectieven

Van de afgestudeerden werkt ruim veertig procent in het onderwijs, inclusief volwasseneneducatie en zakentrainingen. Neerlandici zijn verder goed in schrijven en redigeren. Ze komen dan ook vaak in communicatiefuncties terecht. Mogelijke functies zijn journalist of redacteur bij media en uitgeverijen, voorlichter, communicatiemedewerker of consultant/adviseur. Een aantal gaat ook aan de slag als freelancer met een eigen tekst- en taalbureau.

Voorbeelden van functies die onze alumni bekleden zijn onder andere:

  • Beleidsanalist - Axon Healthcare
  • Coördinator Onderwijs - Handle with Care Opleidingen
  • Coördinator van redactie - NU.nl
  • Development engineer (ontwikkelaar) - ING
  • Docent - Stanislascollege Westplantsoen Delft
  • Docent communicatieve vaardigheden - TU Delft
  • Emvi-consultant - House of Tenders
  • Framingspecialist - Taalstrategie
  • Mentor speciaal onderwijs - Elan college
  • Paralegal - Ministerie van Justitie en veiligheid
  • Senior intercedent - Randstad
  • Speechschrijver - Rijksoverheid
  • Teamleider IT-servicedesk - OGD
  • Technisch schrijver - ChipSoft

Maaike Lemmens

Afgestudeerd bij Oudere Nederlandse letterkunde (MA Neerlandistiek)

Maaike Lemmens

"Ik werk samen met mijn vader in zijn bedrijf, zodat ik het later kan overnemen. Wat we doen komt neer op ‘mensen helpen te worden wie ze willen zijn’. Dit doen we op allerlei manieren: onze eigen jaaropleidingen, persoonlijke coaching, maatwerktrajecten en/of in house trainingen. Omdat we samen het hele bedrijf runnen doe ik van alles: van de administratie tot het begeleiden van de cursisten en van marketing tot de catering op de dagen dat we een groep hebben."

Fascinatie voor taal

"Wat ik van de master heb geleerd is om niets klakkeloos aan te nemen en zelf op zoek te gaan naar de bewijzen die ik nodig heb; dat is iets dat ik voor mijn werk steeds gebruik. Niet alleen om de theorie die we onze studenten aanbieden te onderbouwen, maar vooral ook als ik ze wil helpen verder te groeien: ik moet razendsnel kunnen uitzoeken waar ze nu écht tegenaan lopen en dit moet gebaseerd zijn op daadwerkelijke observaties."

"Destijds heb ik de master Neerlandistiek gekozen, omdat ik gefascineerd was (en nog steeds ben) door taal en alles wat ‘tussen de regels door’ te vinden is. Het voornaamste pluspunt van de opleiding vond ik het feit dat alle specialisaties samen in dezelfde master zitten, waardoor je zelf jouw ideale jaar kunt samenstellen."

Tim Vergeer

Volgde de master Oudere letterkunde (MA Neerlandistiek) en de researchmaster Literary Studies

Tim Vergeer

“Twee jaar geleden heb ik via de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een vierjarige onderzoeksbeurs binnengehaald. Ik ben daarna begonnen als promovendus bij de Universiteit Leiden.”

Bewapend met kennis

“Tijdens mijn bachelorstudie Nederlandse taal en cultuur had ik al gemerkt dat ik de literatuur uit de Nederlandse Gouden Eeuw geweldig vond. De researchmaster Literary Studies en de master Neerlandistiek waren logische vervolgstudies: in de researchmaster Literary Studies werd ik uitgedaagd om literatuur te onderzoeken aan de hand van moderne theorieën en deze te vergelijken met de literatuur van andere landen; bij de master Neerlandistiek heb ik mij daarna kunnen concentreren op literatuur en emotie: hoe ontlokt literatuur aan ons een bepaalde reactie? Bewapend met deze kennis probeer ik nu te verklaren waarom theater, vertaald en bewerkt vanuit het Spaans, zo ontzettend populair was in de zeventiende-eeuwse Nederlandse Republiek.”

Lydia de Vries

Afgestudeerd bij Oudere Letterkunde (MA Neerlandistiek)

Lydia de Vries

"Ik ben docent Nederlands op het Wartburg College in Rotterdam. Op dit moment rond ik mijn educatieve master af, zodat ik straks ook eerstegraads bevoegd ben. Volgend jaar word ik mentor van een brugklas en ga ik lesgeven aan een examenklas. Bovendien ben ik leescoach van de locatie waar ik werk. Ik doe er dus alles aan om het lezen onder jongeren te bevorderen. Het is ontzettend mooi om te zien hoe werelden opengaan zodra leerlingen echt gegrepen worden door een boek. Ook is het fijn als jongeren merken dat de kwaliteit van hun sollicitatiebrief er echt toe doet voor een stagebedrijf."

Het verruimt je blik

"Ik ben Nederlands gaan studeren vanwege mijn liefde voor boeken, vandaar dat mijn specialisatie ook oudere letterkunde is geworden. Ik vond het fascinerend om middeleeuwse teksten te bestuderen en me te verdiepen in de taal en cultuur van toen. Het verruimt je blik en laat zien wat de impact van literatuur kan zijn door de eeuwen heen."

Diverser beeld dan alleen de canon

"In mijn literatuur(geschiedenis)lessen gebruik ik regelmatig voorbeelden van onbekendere teksten en auteurs die tijdens colleges aan bod kwamen. Hierdoor krijgen leerlingen een diverser beeld van literatuur dan alleen de canon. Ook kan ik door mijn letterkundige achtergrond leerlingen goed adviseren bij hun boekkeuze, waardoor ze eerder leesplezier ontwikkelen."

Lerarenopleiding

Als je interesse hebt in een loopbaan in het onderwijs, kun je je na voltooiing van deze master aanmelden voor de eenjarige Educatieve master bij het ICLON. Om toegelaten te worden heb je zowel een master- als bachelordiploma nodig op het terrein van de neerlandistiek, of een nauw verwant programma. Je moet vloeiend Nederlands spreken om de opleiding te kunnen volgen, en er zijn wat aanvullende toelatingseisen. Het is overigens ook mogelijk om direct na je bachelorstudie de tweejarige educatieve master bij het ICLON te doen. In deze master zijn vakinhoud en didactiek meer geïntegreerd.

De onderstaande cijfers zijn gebaseerd op alumnidata van MA Neerlandistiek 2016-2020.

Waar komen ze terecht?

  • 20 % Onderwijs
  • 20 % Communicatie en marketing
  • 10 % Media en journalistiek
  • 10 % ICT
  • 10 % Overheid en semioverheid
  • 10 % Financiële instellingen
  • 5 % Zakelijke dienstverlening
  • 5 % Consultancy
  • 5 % Onderzoek
  • 5 % Overig

Voorbereiding op de arbeidsmarkt

Lees meer over hoe deze master jou precies voorbereidt op je toekomstige carrière en bekijk onze voorbereidingsactiviteiten. 

Met de master Neerlandistiek doe je diepgaande kennis op en het vermogen om kritisch, analytisch en wetenschappelijk te denken. Je leert de begrippen, disciplines en academische benaderingen kennen die momenteel in dit vakgebied actueel zijn en je leert om op academisch niveau te communiceren over complexe vraagstukken.

Veel van onze studenten kiezen ervoor om een stage te lopen tijdens hun masteropleiding. Studenten van de master Neerlandistiek/Dutch Studies hebben stages gelopen bij organisaties zoals:

  • Meertens Instituut;
  • Instituut voor Nederlandse Taal;
  • De Bijzondere Collecties / Bibliotheca Neerlandica Manuscripta van de Universiteitsbibliotheek;
  • het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis in Amsterdam;
  • het Nederlands Letterenfonds in Amsterdam;
  • en stages bij taalwetenschappelijke onderzoeksprojecten.

De Career Service van de Faculteit Geesteswetenschappen biedt professioneel advies en begeleiding bij het vinden van (internationale) stages, arbeidsmarktoriëntatie en sollicitaties.

De Career Service organiseert ook regelmatig (online) workshops, bijvoorbeeld over sollicitatiegesprekken en hoe je een goede cv kunt maken. Bekijk het overzicht van de workshops

Leiden University Career Zone is een online carrièreplatform waarmee je je kunt voorbereiden op de arbeidsmarkt. Je kunt hiermee meer persoonlijk inzicht te vergaren, meer leren over de arbeidsmarkt, je sollicitatievaardigheden ontwikkelen, je academische en professionele carrière plannen. Ook kun je er vacatures vinden en erachter komen wat de Career Service voor jou kan doen. 

Sluit je aan bij het Mentornetwerk om advies te krijgen van alumni die ervaring hebben op de arbeidsmarkt. Meer dan 1200 alumni helpen je graag!

Jelle over het vinden van een stage via het Mentornetwerk

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.