Universiteit Leiden

nl en

Farmacie (MSc)

Aanmeldprocedure

Wil jij je inschrijven voor de opleiding Farmacie aan de Universiteit Leiden? Doorloop dan de stappen die beschreven staan op deze pagina.

Deel 1: Meld je aan voor de gewenste opleiding in Studielink

Als je in september wilt beginnen aan een masteropleiding aan de Universiteit Leiden moet je je eerst aanmelden bij Studielink, het Nederlandse registratiesysteem voor hoger onderwijs. Studielink staat open voor inschrijvingen vanaf 1 oktober.

 

Log hiervoor in op Studielink en volg de instructies. Na deze eerste stap van je aanmelding in Studielink ontvang je binnen enkele dagen verschillende e-mails, waaronder:

 • Een bevestiging dat je een aanmelding voor een masteropleiding hebt ingediend in Studielink.
 • Login gegevens voor het online toelatingsportaal van Universiteit Leiden (uSis).

Via het online toelatingsportaal van Universiteit Leiden verneem je of je direct toelaatbaar bent tot de master of niet. Daarnaast leidt het online toelatingsportaal van Universiteit Leiden je langs alle noodzakelijke stappen om je registratie te voltooien en andere belangrijke zaken na je aanmelding.

a. Direct toelaatbaar
Als je een (Leidse) universitaire bachelor hebt die direct toegang geeft tot de master van je keuze, dan zal het online toelatingsportaal van Universiteit Leiden je laten weten dat je direct toelaatbaar bent. Je hoeft dan geen toelatingsverzoek in te dienen en ontvangt per e-mail nadere instructies over de vervolgstappen.

Let op: je moet daarna nog wel je aanmelding in Studielink voltooien! 

Kan ik vooraf controleren of ik direct toelaatbaar ben?
Sommige (Leidse) universitaire bachelors geven direct toegang tot bepaalde Leidse masteropleidingen. Raadpleeg de toelatingseisen om te ontdekken of jouw diploma direct toegang verschaft tot de master van je keuze.

b. Niet direct toelaatbaar
Als je diploma niet direct toegang geeft tot de master van je keuze, dan zal het online toelatingsportaal van Universiteit Leiden je laten weten dat je niet direct toelaatbaar bent. Je moet dan een toelatingsverzoek indienen.

Deel 2: Dien online een toelatingsverzoek in bij de Universiteit Leiden

Als je niet direct toelaatbaar bent, moet je een toelatingsverzoek indienen via het online toelatingsportaal van Universiteit Leiden (uSis).

In het online toelatingsportaal van Universiteit Leiden kun je alle benodigde documenten uploaden en krijg je een aantal aanvullende vragen. In het toelatingsportaal vind je ook een overzicht van alle opeenvolgende stappen die je moet doorlopen om je toelatingsverzoek compleet te maken en in te dienen. Volg de aanwijzingen hierbij zorgvuldig op. We raden je aan om je toelatingsverzoek zo vroeg mogelijk in te dienen, zodat je op tijd weet waar je aan toe bent.

Alle studenten met een buitenlands diploma moeten administratiekosten betalen van € 100,-, waarbij terugbetaling niet mogelijk is. Als de Universiteit Leiden de betaling heeft ontvangen, nemen we je toelatingsverzoek in behandeling. Betaal de administratiekosten daarom zo snel mogelijk, want anders loopt de behandeling van je toelatingsverzoek vertraging op. 

In het online toelatingsportaal staat exact beschreven hoe je de administratiekosten kunt betalen.

Je krijgt vrijstelling van betaling van de administratiekosten als je:

 • een kopie van een bachelordiploma kunt overleggen van een Nederlandse instelling voor hoger onderwijs (HBO of WO), of een recent transcript als je nog met zo’n opleiding bezig bent.
 • eerder ingeschreven hebt gestaan bij de Universiteit Leiden als inkomend ‘study abroad’ student, uitwisselingsstudent, bachelor, master of pre-master student.
 • een vluchtelingenstatus hebt in Nederland (verblijfsvergunning voor asiel).
 • een Indonesische student bent die toelating vraag tot een masteropleiding en beschikt over een ‘review letter’ van het Leiden Science Indonesia Office
 • eerder bent toegelaten tot een bachelor of masteropleiding aan de Universiteit Leiden en hebt verzocht om op een later moment te mogen instromen bij deze opleiding. Dit geldt niet als je je voor een andere opleiding of andere specialisatie wilt aanmelden.

Andere redenen voor vrijstelling van betaling van de administratiekosten worden niet geaccepteerd.

Als je je toelatingsverzoek hebt ingediend, vind je in het online toelatingsportaal informatie over het aanbod van hulp bij het vinden van huisvesting, het aanvragen van een visum of verblijfsvergunning of het aanvragen van een studiebeurs. Houd bij deze aanvragen rekening met de deadlines.

 • Het Admissions Office controleert of je de € 100,- administratiekosten hebt betaald. Zo niet, dan kijken ze of je in aanmerking komt voor vrijstelling van de betaling. Als de betaling van de administratiekosten verwerkt is of als je in aanmerking komt voor vrijstelling, krijg je bericht dat je verzoek compleet is of dat er nog (extra) documenten/gegevens nodig zijn.
 • Als je toelatingsverzoek compleet is, wordt deze doorgestuurd naar de toelatingscommissie van de betreffende faculteit. Deze commissie beslist of je voldoet aan de gestelde toelatingsvoorwaarden van de opleiding van je keuze.
 • De Universiteit Leiden probeert je binnen 4 tot 6 weken na ontvangst van jouw toelatingsverzoek en betaling van de administratiekosten te informeren over het besluit. In de tussentijd kun je de status van je verzoek online raadplegen.

Het Admissions Office van de Universiteit Leiden zal je na vier tot zes weken informeren over het besluit van de Toelatingscommissie. Er zijn dan drie mogelijkheden:

 1. Je bent toegelaten.
  je hebt aan alle toelatingsvoorwaarden voldaan.
 2. Je bent voorwaardelijk toegelaten.
  Je wordt toegelaten als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. De voorwaarden staan vermeld in het toelatingsbesluit.
 3. Je bent niet toegelaten, omdat je niet aan de toelatingsvoorwaarden voldoet.
  De redenen worden duidelijk vermeld in de afwijzingsbrief.

Mocht je het bericht ontvangen dat je toegelaten bent: gefeliciteerd! Je moet nu nog wel een aantal vervolgstappen doorlopen om je inschrijving te voltooien.

Als je (voorwaardelijk) toegelaten bent, vraagt het Admissions Office je om je deelname aan de opleiding te bevestigen via het online aanmeldportaal (uSis).

1.    Ga naar ‘Aanmelden Opleiding’ in het online aanmeldportaal (uSis).
2.    Open het scherm ‘Bevestiging’. Hier vind je drie opties:

 • Ja, ik wil starten met deze opleiding.
 • Nee, ik ga deze opleiding niet doen en ik annuleer hierbij mijn aanmelding.
 • Misschien later; ik wil niet dit semester/studiejaar beginnen. Ik wil graag een e-mail met instructies ontvangen.

Hoe eerder, hoe beter
Maak je keuze zo snel mogelijk. Zo voorkom je dat je deadlines of belangrijke informatie over je opleiding mist.

Keuze wijzigen
Je kunt je keuze nog wijzigen in uSis of doorgeven aan het masterteam van het Admissions Office.

Deadline definitieve keuze
Heb je een visum of verblijfsvergunning nodig? Die kun je pas aanvragen nadat je hebt bevestigd. Bevestig je deelname dus vóór de deadline voor de aanvraag van je visum/verblijfsvergunning.

Als je geen visum of verblijfsvergunning nodig hebt, is de uiterste deadline de start van je opleiding.

Deel 3: Inschrijven

Je bent toegelaten? Gefeliciteerd! Volg onderstaande stappen om je in te schrijven als student aan de Universiteit Leiden.

 • Bekijk in het toelatingsportaal (uSis) of je nog documenten moet indienen om je toelating te voltooien. Lever ze in volgens de instructies in uSis.
 • Regel de betaling van het collegegeld voor de startdatum van je studie. Je ontvangt een e-mail met informatie over de verschillende betaalopties en verdere instructies.
 • Op Je bent student vind je tips voor een goede voorbereiding, zoals de introductiedagen en het vinden van een kamer. Internationale studenten vinden op prepare your stay belangrijke informatie over praktische zaken zoals woonruimte, visa/verblijfsvergunning en verzekeringen.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.