Universiteit Leiden

nl en

Rechtsgeleerdheid - Economie (LLB)

Vervolgopleidingen

Een volledige academische opleiding bestaat uit een bacheloropleiding én een masteropleiding. De Universiteit Leiden stimuleert studenten om na hun bacheloropleiding door te gaan met de masteropleiding.

Civiel effect

Voor afgestudeerden met alleen een bachelordiploma zijn er wel mogelijkheden. Je kunt denken aan de zogenoemde ‘parajuridische’ beroepen, ondersteunende functies bij een advocatenkantoor of een rechtbank. Wil je echter verder komen in de juridische wereld, dan is een masteropleiding onontbeerlijk.  Met een masterdiploma op zak wordt het voor juristen pas echt interessant. Voor juridische beroepsgroepen zoals de advocatuur en de rechterlijke macht is een masterdiploma een vereiste. We raden je sterk aan om na je bacheloropleiding een masteropleiding te volgen, inclusief civiel effect. Civiel effect is nodig om toegang te krijgen tot de zogeheten togaberoepen (advocatuur, rechterlijke macht, officier van justitie, etc.).

Let op: bij deze specialisatie moet je hiervoor nog het vak Bestuursprocesrecht ( 5ECT - klassiek) en Formeel Strafrecht (5ECT - vervangt Strafprocesrecht) halen in combinatie met een Master Rechtsgeleerdheid.

Masteropleidingen

In de masteropleiding specialiseer je je in een juridisch onderwerp van jouw interesse. De éénjarige master heeft zowel Engelstalige als Nederlandstalige specialisaties. De eenjarige master leidt op voor functies bij de rechterlijke macht, ministeries maar ook voor functies bij ondersteunde instellingen zoals politie, ministerie en bij (internationale) bedrijven, non-profitorganisaties, banken en overheidsinstellingen.

Advanced Studies

De Leidse rechtenfaculteit verzorgt voor afgestudeerde juristen volledig Engelstalige masterprogramma’s. Deze opleidingen hebben aparte toelatingseisen (waaronder een masterdiploma) en worden vooral gevolgd door buitenlandse studenten.

Promoveren

Afgestudeerde masterstudenten met een duidelijke wetenschappelijke belangstelling en zeer goede studieresultaten kunnen meedingen naar een promotieplaats. Onder begeleiding van hoogleraren schrijf je een proefschrift en publiceer je artikelen.

Postmasteropleidingen

Leiden biedt afgestudeerde juristen ook opleidingsmogelijkheden na hun studie aan, via het Juridisch Postacademisch Onderwijs (Juridisch PAO). Symposia, eendaagse of meerdaagse cursussen, complete specialisatieopleidingen; er is van alles mogelijk om je juridische kennis up to date te houden.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.