Universiteit Leiden

nl en

Oude Nabije Oosten-studies (BA)

Over de opleiding

Je leert over de cultuur van het oude Egypte, van Mesopotamië en Anatolië of verdiept je in de Hebreeuwse en Aramese talen en culturen. Je bestudeert de geschiedenis, religie en kunst en specialiseert je in een enkele regio, of in het hele cultuurgebied.

Opbouw van de bacheloropleiding

Na een korte intensieve kennismaking met alle regio’s kies je voor een van de vier trajecten: Egyptologie, Assyriologie, Hebreeuws en Aramees of Het Oude Nabije Oosten in breed perspectief. Alle trajecten hebben een aantal gezamenlijke colleges in de verschillende deelgebieden, zoals geschiedenis en cultuur van de gehele oude mediterrane wereld.

In het tweede jaar specialiseer je verder in het traject dat je hebt gekozen.

In je derde jaar verbreed je je kennis door je keuzeruimte in te vullen met vakken bij andere opleidingen, een stage of buitenlandverblijf. Maar je kunt er ook voor kiezen om extra vakken bij je eigen opleiding te volgen. Ook schrijf je een bacheloreindwerkstuk, waarmee je de bachelor afsluit. Het onderwerp bepaal je met één van de docenten. In het werkstuk laat je zien dat je een academicus bent: je kunt gericht informatie zoeken, deze kritisch analyseren en zowel schriftelijk als mondeling op heldere wijze verslag doen.

Voorbeelden van afstudeeronderwerpen

  • Tovermessen, geboortetichels en faience nijlpaardbeeldjes en hun rol binnen geboorterituelen in het Middenrijk
  • Over de functie(s) van de Egyptische Sterrentabellen
  • De huwelijkspolitiek van de derde dynastie van Ur
  • Joseph en Aseneth over het fenomeen bekering in de Joods-Hellenistische wereld

Emmely Koornstrast

Studente

Emmely Koornstrast

"Het vak ‘Materiële cultuur van het Oude Egypte’ wordt in het Rijksmuseum van Oudheden gegeven. Je bekijkt verschillende beelden en leert hoe je deze kunt dateren. Door naar de vormaspecten te kijken, kun je zien uit welke tijd het komt."

"Zo hebben we uitgebreid aandacht besteed aan het beeld van Maya en Merit, een van de grootste beelden in het museum. De docent vertelde veel over het beeld, waardoor ik heel anders naar het beeld ging kijken. Hoewel het een prachtig beeld is, liet de docent ons zien dat het beeld eigenlijk niet af is en waarom niet. Zo zie je dingen die je normaal niet zou zien."

Caroline Waerzeggers

Hoogleraar Assyriologie

Caroline Waerzeggers

"De studie is een unicum binnen Nederland. En ook op wereldniveau zijn we een van de belangrijkste centra binnen dit vakgebied. Daarom komen veel internationale studenten en onderzoekers op ons af. We zijn een kleine opleiding, maar wel heel divers. Dat is voor studenten heel leuk, want zij worden helemaal in het internationale wereldje van het vakgebied opgenomen."

"Studenten gaan vaak naar andere steden, om te promoveren, te studeren of later les te geven. Deze studie is dan wel een kleine wereld, tegelijkertijd vormt het een opening naar de wereld toe."

Onderwijsvormen

Als student Oude Nabije Oosten-studies studeer je in principe 40 uur per week. Een volle werkweek dus! Je besteedt ongeveer 16 uur per week aan colleges, werkgroepen en tentamens. De rest van de studieweek bereid je die zelfstandig voor.

Tijdens een hoorcollege licht de docent een thema of een deelonderwerp toe, zodat je aantekeningen kunt maken en vragen kunt stellen. In werkcolleges ga je dieper op de stof in en discussieer je met je medestudenten en docent. Je maakt opdrachten en houdt referaten, ofwel spreekbeurten.

Studiebegeleiding

Een mentor of tutor helpt je samen met een groepje eerstejaarsstudenten op weg in je studie. In de mentorgroep oefen je academische vaardigheden: van correcte literatuurverwijzingen tot het schrijven van een wetenschappelijk betoog.

De studiecoördinator van de opleiding helpt je met zaken als keuzemogelijkheden, studieproblemen, studievertraging en studiestaking.

Ook buiten je studie kun je terecht voor ondersteuning, bijvoorbeeld bij de studentendecaan of – psycholoog. Heb je een functiebeperking? Fenestra Disability Centre staat voor je klaar met speciale regelingen, advies en een luisterend oor.

Wij maken gebruik van cookies. Lees de voorwaarden