Universiteit Leiden

nl en

Oude Nabije Oosten-studies (BA)

Studieprogramma

Binnen de opleiding Oude Nabije Oosten-studies kun je kiezen uit vier afstudeerrichtingen: Egyptologie, Assyriologie, Hebreeuws en Aramees en het oude Nabije Oosten in breed perspectief.

Programmaoverzicht

Egyptologie

In de richting Egyptologie staat de cultuur van het oude Egypte centraal vanaf het begin van de geschiedenis (ca. 3000 v. Chr.) tot aan de middeleeuwen. Je leert hierbij ook de verschillende talen en schriften van Egypte kennen, waaronder hiërogliefen.

Assyriologie

Binnen de afstudeerrichting Assyriologie richt je je op de vele culturen in het Nabije Oosten die het spijkerschrift gebruikten, zoals de Babylonische en Assyrische rijken. De verschillende culturen bestudeer je vanuit historisch, cultureel, economisch en sociaal perspectief.

Hebreeuws en Aramees

Binnen deze afstudeerrichting bestudeer je het Hebreeuws en Aramees, belangrijke talen in het oude Nabije Oosten, maar ook daarna, vooral binnen het jodendom. Er is veel aandacht voor de belangrijke rol die de Bijbelteksten vanaf de oudheid in verschillende culturen hebben gespeeld. Ook verdiep je je in de geschiedenis en cultuur van het gebied waar deze talen in de oudheid werden gesproken.

Het Oude Nabije Oosten in breed perspectief

Deze brede afstudeerrichting geeft een overzicht van het geheel van beschavingen die in de oudheid in het Nabije Oosten en rond de Middellandse Zee bestonden. Je krijgt inzicht in de gemeenschappelijke omstandigheden van deze culturen, maar leert ook de verschillen kennen en begrijpen. Elk jaar volg je ook colleges bij de opleiding Geschiedenis. Binnen deze afstudeerrichting leer je geen Midden-Oosten-taal, in tegenstelling tot de taal-afstudeerrichtingen. In het eerste semester van het eerste jaar leer je wel de basis van een van deze talen. Dit kan bijvoorbeeld Grieks zijn, je kiest zelf.

Een aantal vakken uitgelicht

Je leert de door jou gekozen taal (Egyptisch, Akkadisch, Hebreeuws of Grieks) en het schrift, zodat je zelf originele teksten uit de oudheid kunt lezen.

Je maakt kennis met de religies van de oude Egyptenaren, Sumeriërs, Babyloniërs en Israëlieten. Je leert over hun goden, priesters, tempels en verhalen. Daarnaast bestudeer je de overeenkomsten en verschillen tussen de religies.

In dit hoorcollege bestudeer je de grote lijnen van de geschiedenis van Griekenland en Rome van de Archaïsche tijd tot de late oudheid. Je ziet tevens met welke gebieden en samenlevingen de Grieken en Romeinen in aanraking kwamen. De nadruk ligt op het historische overzicht van de Griekse en de Romeinse wereld, op de economie en op sociale en politieke structuren.

Gedetailleerd programma

Wil je een gedetailleerd overzicht van het curriculum? Bezoek dan onze Studiegids. Let op: dit is het programma van het huidige studiejaar. Het programma van volgend jaar kan verschillen.

Mayke Winsemius

Student

Mayke Winsemius

"De studie bevalt me heel goed en is het is tot nu toe goed te doen. Ik vind het vooral erg leuk om de Egyptische taal te leren. Het is heel erg gaaf als je een tekst in hiërogliefen voor je neus krijgt, en dan gewoon kunt begrijpen wat er staat. Vooral in het tweede semester heb ik veel geleerd en veel stappen gemaakt met de grammatica en het leren lezen van teksten."

Omar Ghaly

Student

Omar Ghaly

"In het eerste jaar van Oude Nabije Oosten-studies kregen we veel algemene vakken. In de daaropvolgende jaren was er steeds meer ruimte voor specialisatie. De hoeveelheid taalvakken in mijn track, Egyptologie, nam ook toe. In het begin leerden we enkel Middelegyptische hiëroglyfen. In het tweede jaar Nieuwegyptisch – geschreven in het hiërogliefenschrift - en de Koptische taal tegelijkertijd. Ik was positief verrast door de hoeveelheid taallessen die we kregen, en over hoe goed je uiteindelijk de taal leert beheersen."

Hoe vul jij je keuzeruimte in?

In het derde jaar van je bacheloropleiding heb je een keuzeruimte van 30 studiepunten. Je bepaalt voor een belangrijk deel zelf hoe je die invult. Hieronder een overzicht van de verschillende opties:

Verdiep je kennis met extra colleges bij je eigen opleiding of kies bij een andere opleiding een vak dat past bij jouw specialisatie, bijvoorbeeld op het gebied van literatuur of geschiedenis. Je maakt je keuze uit speciaal samengestelde pakketten (minoren), maar je kunt ook zelf een pakket samenstellen.

Tijdens een stage werk je voor een aaneengesloten periode bij een organisatie, bijvoorbeeld een museum, een archeologische opgraving, of een ministerie of internationaal bedrijf. Dit is een goede manier om te ontdekken hoe het werk je bevalt. De inhoud van de stage spreek je af met je studieadviseur. Onze Career Service helpt je graag om een geschikte stageplek te vinden.

Alleen in Leiden kun je je wetenschappelijke én kunstzinnige talenten tegelijk ontwikkelen. Naast je studie in Leiden kun je vakken volgen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

De Universiteit Leiden heeft goede banden met verschillende universiteiten in het Nabije Oosten, waardoor je als student van deze opleiding de mogelijkheid om rechtstreeks kennis te maken met de bron van de antieke beschavingen. In het derde jaar heb je de optie (naast andere mogelijkheden) om een semester aan een universiteit in het buitenland te studeren (in Berlijn, Cambridge, Catánia, Venetië of Würzburg). Als je de specialisatie Egyptologie kiest en na je bachelor doorgaat met een master, kun je ook naar het Nederlands-Vlaams Instituut in Caïro (NVIC) om cursussen te volgen over de archeologie van het oude Egypte.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.