Universiteit Leiden

nl en

Oude Nabije Oosten-studies (BA)

Studieprogramma

Binnen de opleiding Oude Nabij Oosten-studies kun je kiezen uit vier afstudeerspecialisaties: Egyptologie, Assyriologie, Hebreeuws en Aramees en Het Oude Nabije Oosten in breed perspectief.

Programmaoverzicht

Egyptologie

In de richting Egyptologie staat de cultuur van het oude Egypte centraal vanaf het begin van de geschiedenis (rond 3000 v. Chr.) tot in de middeleeuwen.

Assyriologie

Binnen het traject Assyriologie richt je je op de vele culturen in het Nabije Oosten die een spijkerschrift gebruikten. De verschillende culturen worden bestudeerd vanuit historisch, cultureel, economisch en sociaal perspectief.

Hebreeuws en Aramees

Binnen dit traject bestudeer je het Hebreeuws en Aramees. Er is veel aandacht voor de belangrijke rol die de bijbeltekst vanaf de oudheid in verschillende culturen heeft gespeeld. Ook verdiep je je in de geschiedenis en cultuur van het gebied.

Het Oude Nabije Oosten in breed perspectief

Het brede traject over de oude culturen van het Oude Nabije Oosten geeft een overzicht van het geheel van beschavingen die rond de Middellandse Zee bestonden. Je krijgt inzicht in de gemeenschappelijke omstandigheden van deze culturen, maar leert ook de verschillen kennen en begrijpen.

Een aantal vakken uitgelicht

Je leert de door jou gekozen taal (Egyptisch, Akkadisch, Hebreeuws of Grieks) en het schrift zodat je zelf de originele inscripties kunt ontcijferen.

Je maakt kennis met de religies van de oude Egyptenaren, Sumeriërs, Babyloniërs, en Kanaänieten. Je leert over hun goden, priesters, tempels en grote verhalen. Je bestudeert overeenkomsten en verschillen.

In dit hoorcollege krijg je een overzicht van de geschiedenis van Griekenland en Rome van de Archaïsche tijd, tot de late oudheid in het kader van de Europese en Aziatische geschiedenis. De nadruk ligt op het historische overzicht van de Griekse en de Romeinse wereld, op de economie en op sociale en politieke structuren.

Gedetailleerd programma

Wil je een gedetailleerd overzicht van het curriculum? Bezoek dan onze Studiegids. Let op: dit is het programma van het huidige studiejaar. Het programma van volgend jaar kan verschillen.

Omar Ghaly

Ouderejaars

Omar Ghaly

"In het eerste jaar van Oude Nabije Oosten-studies krijg je veel algemene vakken. In de daaropvolgende jaren is er steeds meer ruimte voor specialisatie. De hoeveelheid taalvakken in mijn track, Egyptologie, neemt ook toe. In het begin leerden we enkel Middelegyptische hiëroglyfen. In het tweede jaar Nieuwegyptisch – geschreven in het hiërogliefenschrift - en de Koptische taal tegelijkertijd. Ik was positief verrast door de hoeveelheid taallessen die we krijgen, en over hoe goed je uiteindelijk de taal leert beheersen."

Hoe vul jij je keuzeruimte in?

Ben je eenmaal begonnen met Oude culturen van de mediterrane wereld, dan houdt het kiezen nog niet op. In het derde jaar van je bacheloropleiding heb je een keuzeruimte van 30 studiepunten. Je bepaalt voor een belangrijk deel zelf hoe je die invult met:

Verdiep je kennis met extra colleges bij je eigen opleiding of kies bij een andere opleiding een vak dat past bij jouw specialisatie, bijvoorbeeld op het gebied van literatuur of geschiedenis. Je maakt je keuze uit speciaal samengestelde pakketten (minoren), maar je kunt ook zelf een pakket samenstellen.

Tijdens een stage werk je voor een aaneengesloten periode bij een organisatie, bijvoorbeeld een ministerie, internationaal bedrijf of ontwikkelingsorganisatie. Een goede manier om te ontdekken hoe het werk je bevalt. De inhoud van de stage spreek je af met je studiecoördinator. De Studenten Loopbaan Service helpt je graag om een geschikte stageplek te vinden. 

Alleen in Leiden kun je je wetenschappelijke én kunstzinnige talenten tegelijk ontwikkelen. Naast je studie in Leiden kun je vakken volgen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

De Universiteit Leiden werkt hard aan goede banden met universiteiten in het Nabije Oosten om studenten direct kennis te laten maken met de bron van deze oude beschavingen. Afhankelijk van je specialisatie binnen Oude culturen van de mediterrane wereld, kun je naar verschillende gebieden. Zo werkt Leiden samen met de universiteit van Erbil in Noord-Irak, het oude Arbela in Assyrië, en met de Hebrew University in Jeruzalem. Daarnaast kun je (in de masterfase) ook naar het het Nederlands-Vlaams Instituut in Caïro (NVIC) om cursussen te volgen over de archeologie van het oude Egypte.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.