Universiteit Leiden

nl en

Vincent Chang

Universitair docent

Naam
Dr.mr. V.K.L. Chang
Telefoon
+31 71 527 2151
E-mail
v.k.chang@hum.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0001-9056-152x

Vincent K.L. Chang is universitair docent in de moderne geschiedenis en mondiale betrekkingen van China en senior fellow bij het Leiden Asia Centre. Hij verdiept zich in historische ervaringen en hedendaagse benaderingen van natievorming, conflict, diplomatie en recht. Zijn bijzondere aandacht gaat uit naar transnationale herinneringspolitiek (oorlogsherdenking, martelaarschap, herinneringsallianties), regiovorming en -contestatie in Oost-Azië, China–EU relaties en de bilaterale banden tussen China en Nederland.

Meer informatie over Vincent Chang

Mijn academische interesses liggen op het snijvlak van politieke en diplomatieke geschiedenis, herinneringsstudies en internationale betrekkingen. Wat deze interesses samenbrengt, is het inzicht dat het heden slechts de meest recente, voorbijgaande fase van het verleden is. Het bestuderen van hedendaags China betekent het bestuderen van zijn geschiedenis en mondiale interacties. Op zijn beurt zal een beter begrip van ‘mondiaal China’ de studie van regionale en mondiale orde bevorderen.

Vanuit mijn academische achtergrond in rechten en moderne geschiedenis richt ik mij op historische en hedendaagse vraagstukken over natievorming, nationalisme en identiteit en over China’s regionale en mondiale interacties ten tijde van internationale conflicten en machtsverschuivingen. Ik ben met name geïnteresseerd in de totstandkoming en betwisting van normen en narratieven, waaronder die over oorlog en imperialisme, moraliteit en recht, en bestuur en diplomatie.

Onderzoek

Mijn onderzoek bestrijkt en verbindt verschillende wetenschappelijke disciplines en genres en beweegt zich heen en weer tussen vragen over de Chinese geschiedenis in de 20e eeuw, de hedendaagse politiek en internationale betrekkingen, en de doorwerking van het verleden in de mondialisering van China en de gevolgen hiervan. De afgelopen jaren heb ik mijn onderzoek langs drie hoofdlijnen ontwikkeld:

1. Politieke en diplomatieke geschiedenis van het moderne China:​​​​​​

  • Imperialisme, natievorming en diplomatie tijdens de late Qing, de Republiek China, de Eerste Wereldoorlog, de Tweede Wereldoorlog, de Chinese Burgeroorlog en de Koude Oorlog
  • ​​​​Historische banden tussen China en Nederland (ca. 1850–2000), inclusief de Chinese betrokkenheid in Nederlands-Indië / Indonesië (1900–1956) en betrekkingen tussen Nederland en Taiwan (1950–1980)

Momenteel werk ik aan een nieuw boek waarin ik onderzoek hoe de Volksrepubliek en Nederland tijdens een reeks diplomatieke incidenten in de periode 1950–2000 internationale rechtsbeginselen en normen hebben ingeroepen, ingevuld, en betwist. Met behulp van nog onontsloten Chinese en Nederlandse staatsarchieven, waaronder geheime dossiers van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, probeer ik een dieper inzicht te krijgen in de historische drijfveren, dilemma’s en knelpunten van Chinees-Nederlandse relaties en daarmee tegelijkertijd een Leidse Sinologische traditie te doen herleven.

2. ‘Mondiaal China’ en Internationale Betrekkingen:

  • Chinese noties van wereldorde, mondiaal bestuur en (buurlanden)diplomatie
  • Regiovorming en -contestatie in Oost-Azië en de Indo-Pacific (China, Japan, Zuid-Korea, ASEAN, Australië, VS, etc.)
  • China–EU en China–Nederland betrekkingen

Momenteel onderzoek ik de verschuivende processen, normen en noties van regiovorming en economische connectiviteit in Oost-Azië. Centraal hierin staat een vergelijking tussen Chinese benaderingen van buurlandenpolitiek en regiovorming en die van Japan, zijn Indo-Pacific partners en andere regionale spelers, waaronder Zuid-Korea en ASEAN. Aan de hand van genuanceerde maar scherpe analyses van regionale contrasten en convergenties wil ik niet alleen meer aandacht genereren voor een onderbelicht domein binnen de IB en het westerse politieke discours, maar ook het onderzoeks-gedreven onderwijs binnen onze (pan-)Aziatische curricula bevorderen.

3. Herinneringspolitiek en transnationale herinnering

  • Oorlogsherdenking en herinneringsallianties (China, Rusland, Servië, Frankrijk, België)
  • Gebruik en onderdrukking van narratieven: identiteit, nationalisme, autoritarisme
  • Reconstructie en mobilisatie van martelaarschap en heldendom

 Momenteel leid ik een team van ruim 20 junior en senior onderzoekers van het LIAS en daarbuiten in een multidisciplinair onderzoeksproject over de juridische, digitale en mondiale dimensies van China’s autoritaire herinneringspolitiek (‘Global China’s New Heroes’). De geplande output omvat een gezamenlijke uitgave over dit onderwerp voor de Heritage and Memory Studies-reeks van Amsterdam University Press (2026). Doel van deze teamproductie is om baanbrekend academisch onderzoek naar ‘mondiaal China’ vanuit onze unieke mix van expertises en invalshoeken te verbinden met actuele debatten in herinneringsstudies, politieke wetenschappen en de rechtsgeleerdheid.

Onderwijs

Voor onze opleidingen Chinastudies, Japanstudies, Aziëstudies, Internationale Studies en Internationale Betrekkingen ontwerp, ontwikkel en verzorg ik een breed scala aan BA- en MA-vakken, waaronder:

  • Moderne Chinese geschiedenis
  • Natievorming en herinneringspolitiek in het moderne China
  • China–Nederland betrekkingen: heden en verleden
  • China–Japan betrekkingen
  • Oost-Azië: regionale orde en connectiviteit
  • China en de mondiale politieke economie
  • Mondiale macht: China’s buitenlandbeleid en internationale betrekkingen
  • (Scriptie)onderzoeksmethoden

Supervisie

Ik begeleid onderzoek naar uiteenlopende vraagstukken binnen de moderne Chinese geschiedenis, herinneringsstudies en internationale betrekkingen, en dan vooral op het snijvlak van deze velden. In het bijzonder verwelkom ik projecten over de historische betrekkingen tussen China (Taiwan) en Nederland; de geschiedenis van oorlog en imperialisme in Oost-Azië; Chinese percepties en noties van mondiaal bestuur, diplomatie en recht; en transnationale herinnering en herinneringsallianties.

Universitair docent

  • Faculteit der Geesteswetenschappen
  • Leiden Institute for Area Studies
  • SAS China

Werkadres

Herta Mohr
Witte Singel 27A
2311 BG Leiden

Contact

Publicaties

  • Geen relevante nevenwerkzaamheden
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.