Universiteit Leiden

nl en

Een bezoek aan de Open Dag: ‘Ik wil weten wat ik kan verwachten’

Leiden werd op zaterdag 13 oktober overspoeld door studiekiezers. Scholieren (en hun ouders) kwamen naar de Open Dag van de Universiteit Leiden om zich te oriënteren op hun keuze voor een bacheloropleiding of om zich te informeren hoe het is om aan de universiteit te studeren. Zeven studiekiezers vertellen over hun bezoek aan de Open Dag.

Bezoeker Open Dag 13 oktober 2018

Floris (16), 5 vwo, uit Houten

Voor Floris is het niet de eerste keer dat hij op een Open Dag is, vertelt hij buiten de collegezaal. 'Al sinds de derde klas bezoek ik open dagen, ik weet dat ik een van de weinigen ben die zo vroeg begonnen is. Talenstudies vind ik altijd al heel leuk -ook nu op de middelbare school ben ik daar goed in - dus het was voor mij logisch dat ik vandaag ook weer naar talenstudies ga kijken. Ik ga straks naar een presentatie over Nederlandse taal en cultuur, maar ik heb nog geen uitgesproken voorkeur. Ik vind veel leuk, dus ik hoop vandaag vooral studies uit te sluiten, zodat de uiteindelijke keuze makkelijker wordt.'

Bezoeker Open Dag 13 oktober 2018

Nina (18), 6 vwo, uit Rijsbergen

Nina zit in haar eindexamenjaar en heeft haar keuze eigenlijk al gemaakt, vertelt ze stralend. 'Ik weet wat ik wil gaan doen: Geneeskunde. Ik zie het helemaal voor me. Mezelf als arts. Ik heb een keer meegelopen in een ziekenhuis en het past gewoon bij mij. Ik heb het altijd al interessant gevonden om zoveel mogelijk te weten over het menselijk lichaam. Vandaag wil ik vooral meer weten over de decentrale selectie en hoe het zit met aanmelden. De vraag is nog waar ik ga studeren. Dat is voor mij ook belangrijk: hoe ik me bij een stad voel. Leiden is in ieder geval supermooi.'

Bezoeker Open Dag 13 oktober 2018

Frank (16), 5 vwo, uit Margraten

Frank zat ’s ochtends al om kwart over zes vanuit Margraten (Limburg) in de auto naar de Open Dag. 'Dit is de eerste Open Dag waar ik heen ga, gewoon puur om te oriënteren wat ik interessant vind. Ik neig naar een economische studie, dat vak zit nu ook in mijn vakkenpakket, ik ga daarom vandaag langs bij Bestuurskunde, Rechten en Economie en Fiscaal Recht. Ook moeten we -mijn tweelingbroer is hier vandaag ook - vragen hoe het straks eventueel moet met het vinden van een kamer. Op-en-neerreizen gaat niet lukken.’

Bezoeker Open Dag 13 oktober 2018

Lilly (15), 4 vwo, uit Helmond

Lilly is net begonnen met haar zoektocht naar een goede studie. 'Dit is de eerste Open Dag die ik bezoek. Ik vind Rechten en Criminologie interessant, en wil vandaag weten hoe deze studies er in Leiden uitzien, hoe de leerstof is en wat ik kan verwachten. Het was ook goed om hier met mensen te praten die hier al studeren. Als zij het leuk vinden, weet je hoe het echt is. Dat is toch anders dan een docent die een presentatie geeft. Leiden lijkt me in ieder geval een heel gezellige stad.'

Bezoeker Open Dag 13 oktober 2018

Shankar (16), 5 vwo, uit Den Haag

Shankar staat samen met zijn neef bij de stand van Politicologie in de Pieterskerk. 'Vooral Politicologie en Bestuurskunde spreken mij aan als opleidingen. Ik ben nu Haags Jongeren Ambassadeur in Den Haag en vind het leuk om in gesprek te gaan met de gemeente en mee te denken. Vandaag wil ik ontdekken of de studies echt zijn wat ik ervan verwacht. Bij de presentatie waar ik ben geweest werd duidelijk uitgelegd wat het inhoudt. Ook met de stad heb ik positieve ervaringen.'

Bezoeker Open Dag 13 oktober 2018

Aron (18), 6 vwo, uit Curaçao

Aron is overgekomen uit Curaçao om zich te oriënteren op een studie in Nederland. Hij loopt mee met de stadswandeling. 'Deze week ben ik op vakantie in Nederland om de Open Dag te bezoeken. De studie Molecular Science and Technology (MST) spreekt me aan. Ook op de middelbare school vind ik scheikunde leuk. Wat de studie voor mij interessant maakt is de combinatie tussen theorie en de toegepaste scheikunde, in Leiden en Delft. Het zijn allebei mooie oude steden. De stadswandeling is een goede manier om een indruk te krijgen van hoe deze stad eruitziet.'

Bezoeker Open Dag 13 oktober 2018

Madiha (18), 6 vwo, uit Steenbergen

Madiha is bezig met het afronden van haar laatste vakken en hoopt volgend jaar te starten met een opleiding aan de universiteit. 'Eigenlijk wil ik het liefste Geneeskunde studeren. Vorige week was ik op de Open Dag van Rotterdam en vandaag bezoek ik Leiden. Ik ben heel benieuwd hoe hier de studie is opgebouwd. Ook ga ik kijken bij Bio-Farmaceutische Wetenschappen en hoe dat studieprogramma in elkaar zit. Ik vind het goed om op een rijtje te zetten welke opties er zijn. Voor mij is het belangrijk hoe de sfeer in de stad en op de universiteit is, dat is straks een overweging bij het maken van mijn keuze.'

Bezoeker Open Dag 13 oktober 2018

Marijn (17), 6 vwo, uit Bergen op Zoom

Marijn is voor het eerst op een Open Dag. Met een Virtual Reality Tour bekijkt hij hoe studeren in Den Haag eruitziet. 'Ik ben me hier vooral aan het oriënteren op enkele  studies in Den Haag: Urban Studies, International Studies en Bestuurskunde. Naast de inhoud over de studie, wil ik vandaag vooral ontdekken vandaag waarom Den Haag een leuke studentenstad is. Ik hoor goede verhalen over Den Haag. En leuk dat je met een virtual reality bril op je ook vandaag een beetje in Den Haag kon wanen.'


Tekst: Marloe van der Schrier
Beeld: Marc de Haan
Mail de redactie

Wil je na de Open Dag meer weten over een opleiding?
Kom dan op 22, 23 of 24 november Proefstuderen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.