Universiteit Leiden

nl en

Romeins imperialisme anders bekeken

De Romeinen waren enorm succesvolle veroveraars. Hun rijk strekte zich op een gegeven moment uit van Engeland tot Egypte. Maar hoe hielden zij al dat gebied onder controle? En hoe Romeins was het rijk eigenlijk? Hoogleraar Archeologie Miguel John Versluys vertelt erover tijdens de Nacht van Kunst & Kennis op 17 september.

Waarover gaat u tijdens de Nacht van Kunst & Kennis vertellen?

‘Ik vertel over het Romeinse Rijk. Veel mensen denken dat de Romeinen echte veroveraars waren, die de overwonnen bevolking met geweld onder de duim hielden. Maar dat is niet het hele verhaal. Zo konden overwonnen volken bijvoorbeeld vrij gemakkelijk Romeins worden. En de Romeinse identiteit is weer gevormd door contact met die volken. Er is dus sprake van een continue wisselwerking. Hoe heeft die wisselwerking het Romeinse Rijk beïnvloed? En hoe kwam het dat de Romeinen zo succesvol waren? Dit soort vragen onderzoeken we op de Universiteit Leiden.’

Wat is nieuw of verrassend aan uw onderzoek?

‘In Leiden werken we aan een nieuw beeld van de Romeinse wereld. Waar kan ik dat beter uitleggen dan in het Rijksmuseum van Oudheden? Ik zal ons onderzoek illustreren aan de hand van een tempel die daar in de ontvangsthal staat, de zogeheten Taffeh-tempel. De tempel ziet er heel Egyptisch uit maar is gebouwd nadat de Romeinen Egypte veroverd hadden. Daaruit kun je dus afleiden dat de Romeinen niet hun eigen bouwstijl opdrongen, maar openstonden voor invloeden van buiten.’

Van welke collega-wetenschapper zou u in de Nacht van Kunst & Kennis het college willen volgen?

‘Ik ben erg benieuwd naar het college van Marlou Schrover over migratie. Veel mensen denken dat we op dit moment door een unieke periode in de geschiedenis gaan, dat de migratiestromen groter zijn dan ooit. Zij laat zien dat dat niet zo is. De wereld heeft altijd al te maken gehad met de wrange vruchten en de voordelen van Globalisering. Dat zag je ook in het Romeinse Rijk.’

Kom ook naar Studium Generale

Niet aanwezig bij de Nacht van Kunst & Kennis, maar wel geïnteresseerd in het verhaal van Miguel John Versluys? Kom dan op 13 september naar zijn lezing in het kader van de Imperium-reeks van Studium Generale. Toegang is gratis.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.