Universiteit Leiden

nl en

Festivalbezoekers helpen wetenschap vooruit

In de Nacht van Kunst & Kennis op 17 september deden festivalbezoekers mee aan verschillende experimenten. Zo hielpen ze het Leidse wetenschappelijk onderzoek vooruit op het gebied van keuzestrategieën en seksuele aantrekkingskracht.

Wie is het?

136 bezoekers namen deel aan het onderzoek van Judi Mesman en Chantal Amoureus. Zij speelden in de Nacht van Kunst & Kennis een potje Wie is het? In dat spel moet je door slimme vragen te stellen zo snel mogelijk raden welke persoon iemand in gedachten heeft. Gemiddeld hadden de deelnemers daar vier vragen voor nodig. Opvallend genoeg vroegen mensen niet snel naar de huidskleur van de te raden persoon, terwijl dat in het spel juist wel een strategische vraag was. Het lijkt er dus op dat spelers dit een ongemakkelijk vraag vinden. Dit komt overeen met eerder onderzoek in de Verenigde Staten. Zie de resultaten onderzoek Judi Mesman en Chantal Amoureus.

Daten voor de wetenschap

De Nacht van Kunst & Kennis bood ook mooie kansen om de ware tegen het lijf te lopen. Vooral in het Academiegebouw. Daar hielpen Leidse psychologen Cupido een handje met hun date-experiment. Beplakt met elektroden maakten telkens twee deelnemers met elkaar kennis in een afgeschermde ruimte. De elektroden registreerden hun fysiologische reacties zoals hartslag en transpiratie. Het is nog te vroeg om duidelijke wetenschappelijke conclusies te trekken, maar het viel de onderzoekers wel op dat de deelnemers lichamelijk zeer sterk op elkaar reageerden. Met name tijdens het allereerste oogcontact. Ook de niet-wetenschappelijke conclusies liegen er niet om: van de negen koppels besloten er vier hun e-mailadressen uit te wisselen. De Leidse psychologen deden hun onderzoek eerder al op Lowlands Science: op jacht naar vlinders in je buik.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.