Universiteit Leiden

nl en
Bruine vetcellen zijn vaak te vinden tussen witte vetcellen. De bruine vetcellen (rechtsboven) bevatten verschillende vetdruppels per cel, terwijl de witte vetcellen een grote vetdruppel per cel bevatten - foto M.J.W. Hanssen.

Bruin vet: een oventje in je lijf

Bruin vet speelt een rol in de energiehuishouding en dus ook bij aankomen en afvallen. Hoe kunnen we ons bruine vet voor ons laten werken? Patrick Rensen, hoogleraar Endocrinologie, vertelt erover in de Nacht van Kunst & Kennis op 17 september.

Waarover gaat u in de Nacht van Kunst & Kennis vertellen?

‘Over ‘bruin vet’ en hoe dat je kan helpen met afvallen. Van baby’s was al bekend dat ze bruin vet hebben. Dat zit tussen de schouderbladen en het zet vet en suiker om in warmte. Het is van belang om warm te blijven. Maar het leek te verdwijnen met het vorderen van de leeftijd. In 2009 werd bij de toepassing van PET-scans in de oncologie per toeval ontdekt dat volwassenen óók bruin vet hebben, maar elders in het lichaam: vooral boven de sleutelbeentjes en rond de aorta. Door die omzetting van vet en suiker kan bruin vet een rol spelen bij de bestrijding van obesitas en hart- en vaatziekten. Zo wordt bruin vet actief als je het koud hebt en dat helpt om af te vallen.'

Wat is nieuw of verrassend aan uw onderzoek?

‘Door ons onderzoek kunnen we de uitdrukking Ontbijten als een keizer, lunchen als een prins en dineren als een bedelaar (het is gezonder om goed te ontbijten dan aan het eind van de dag nog veel te eten, red.) nu wetenschappelijk onderbouwen. We werken nu aan een publicatie waarin we aantonen dat de activiteit van bruin vet bij het ontwaken hoog is en in de loop de dag afneemt. ‘Het gaat heel snel met het onderzoek, we werken er met meerdere onderzoeksgroepen aan, ook internationaal. Zo weten we inmiddels dat het belangrijk om ’s nachts in een verduisterde kamer slapen, omdat dan het biologische dag-nachtritme behouden blijft. Bij een goed ritme is de vet- en suikerverwerkende activiteit van bruin vet hoog.’

Van welke collega-wetenschapper zou u in de Nacht van Kunst & Kennis het college willen volgen?

‘Dat van hersenonderzoeker Ineke van der Ham. We zijn allebei al jaren lid van de Leidse Musicalvereniging Otis maar over haar onderzoek weet ik niet zoveel.’

(CH)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.