Universiteit Leiden

nl en

Kunst maken met bacteriën

Zelf een bont gekleurd schilderijtje maken dat helemaal bestaat uit bacteriën. Het kan op 17 september in het Rijksmuseum van Oudheden tijdens de Nacht van Kunst & Kennis. Maar welke wetenschap steekt erachter, en hoe leidt het tot een groentetuin op Mars? Biologiestudent Valentijn Broeken van het Leidse iGEM-team vertelt.

Wat gaat u precies doen in de Nacht van Kunst en Kennis?

‘Wij staan bio-art te maken met bacteriën en proberen daar mensen bij te betrekken. We gebruiken petrischalen; we leggen uit dat daar voeding in zit waar je met een wattenstaafje bacteriën op kan enten, en dat ze dan gaan groeien. We hebben schalen vol met gekleurde bacteriestammen om mee te tekenen: roze, rood, geel, paars. Mensen mogen de schalen mee naar huis nemen. Na een paar dagen zijn de bacteriën zo ver vermeerderd dat je je kunstwerk echt kan zien.’

Wat is nieuw of verrassend aan uw onderzoek?

Valentijn: ‘Wij doen mee aan iGEM, een internationale competitie waarin studenten een praktische oplossing zoeken voor maatschappelijke problemen, met behulp van synthetische biologie. Ons project gaat over Mars. In de toekomst willen mensen daar een zelfvoorzienende kolonie vestigen, en dan moeten ze planten verbouwen. Een van de problemen is alleen dat daar een giftige stof in de grond zit. Wij zijn bezig een bacterie te bouwen die die kan afbreken. Er is al een bacterie die die eigenschap bezit, maar die groeit heel langzaam. Wij zetten die eigenschap over in de bacterie E. coli, die wel snel groeit en waar we al heel veel van afweten. Daarmee hopen we een bioreactorsysteem te bouwen waarmee je de Marsaarde kan zuiveren.’

‘Een belangrijk onderdeel van iGEM is mensen vertellen over je project. Tijdens de Nacht van Kunst & Kennis laten wij zien dat bacteriën ook heel leuk kunnen zijn.’  

Van welke collega-wetenschapper wilt u in de Nacht van Kunst & Kennis het college volgen?

‘Naturalis staat ook in het Rijksmuseum van Oudheden met wat ze noemen een lekker ruige wetenschapstalkshow. Anne Schulp komt bijvoorbeeld vertellen over de T. rex en Ype Driessen is er – hij heeft een fotostrip gemaakt over ons project. Het wordt een typische Naturalis After Dark-avond. Daar ben ik al eerder geweest: heel erg vet.’

Steun het Leidse iGEM-team

De Leidse iGEM-studenten zijn een crowdfundingsactie gestart om geld in te zamelen voor hun onderzoek naar mogelijkheden om planten op Mars te verbouwen. Het onderzoeksproject wordt geheel door de studenten zelf opgezet, geleid en uitgevoerd. Daarbij hoort ook de financiering van bijvoorbeeld de giftige stof perchloraat, nagemaakte Marsgrond en labmaterialen.

De crowdfundingscampagne om een deel van de kosten voor materialen en apparatuur te bekostigen loopt maximaal door tot 27 oktober 2016. Het beoogde bedrag is €8.600. Doneren kan op Steun Leiden.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.