Universiteit Leiden

nl en

Plofkippen en schaliegas: amateurlobbyisten aan zet

De maatschappelijke ophef over plofkippen, schaliegas en kinderarbeid is voor een groot deel te danken aan amateurlobbyisten. Meer weten over de veranderende lobbywereld? Kom luisteren naar hoogleraar Public Affairs Arco Timmermans tijdens de Nacht van Kunst en Kennis op 17 september. 

Waarover gaat u tijdens de Nacht van Kunst en Kennis vertellen?

‘Ik laat zien hoe het lobbyen de laatste jaren veranderd is. We zien de laatste tijd dat maatschappelijke ophef plotseling kan ontstaan, bijvoorbeeld over plofkippen, schaliegas en kinderarbeid. Dit blijkt vaak het werk van amateurlobbyisten. De drempel om mee te doen met het maatschappelijk debat is flink verlaagd, en daar maken zij handig gebruik van. Dat gaat ten koste van de traditionele lobby, die zich veel meer in de luwte afspeelt. Denk bijvoorbeeld aan beleidsbeïnvloeding door werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Wat is nieuw of verrassend aan uw onderzoek?

‘De opkomst van de grass-roots-lobby maakt duidelijk dat grote bedrijven niet meer alleen vanuit hun economische eigenbelang kunnen lobbyen. Ze zullen steeds beter duidelijk moeten maken hoe hun eigenbelang zich verhoudt tot het maatschappelijk belang. Alleen dan kunnen ze krediet van burgers en politici verdienen. Je ziet het bijvoorbeeld aan de tabaksindustrie. Sigarettenfabrieken zorgden weliswaar voor veel werkgelegenheid, toch moesten ze sluiten omdat roken steeds meer als een maatschappelijke bedreiging wordt gezien. En beleidsmakers schuwen steeds vaker de contacten met tabakslobbyisten.’

Van welke collega-wetenschapper zou u in de Nacht van Kunst & Kennis het college willen volgen?

‘Ik ben erg benieuwd naar het verhaal van Judi Mesman. Mesman is sinds 1 juli de nieuwe dean van Leiden University College The Hague. Sinds die tijd zijn wij dus Haagse collega’s. Ook het verhaal van Patrick Rensen over bruin vet lijkt me interessant. Vette etenswaren worden veel belobbyd.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.