Universiteit Leiden

nl en

Sophie van Rijn

Universitair hoofddocent

Naam
Dr. S. van Rijn
Telefoon
+31 71 527 2727
E-mail
srijn@fsw.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0002-9179-7515

Sophie van Rijn werkt als universitair hoofddocent bij het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden. Haar expertise is het onderzoeken van de sociaal-emotionele ontwikkeling in relatie tot kwetsbaarheid voor psychopathologie.

Meer informatie over Sophie van Rijn

Kort CV

Sophie van Rijn werkt als universitair hoofddocent op de programmagroep Neuropedagogiek en Ontwikkelingsstoornissen van de Universiteit Leiden. Haar expertise is het onderzoeken van de sociaal-emotionele ontwikkeling in relatie tot kwetsbaarheid voor psychopathologie. Hierbij maakt zij gebruik van klinische interviews, cognitieve testen, neurobiologische maten, MRI en eyetracking. 

Zij ontving haar Master of Science (cum laude) in de Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam (2001). Aan de Universiteit Utrecht promoveerde zij (cum laude) in de Neuropsychologie en Psychiatrie (2007). 

In 2008 won zij een NWO VENI beurs (€ 208.000), en in 2011 ontving zij (samen met prof H. Swaab) een beurs van € 250.000 voor onderzoek naar autisme. In 2013 won zij de Gratama Wetenschapsprijs. In 2016 ontving Sophie van Rijn een NWO VIDI beurs (€ 800.000) voor haar onderzoek naar ontwikkelingsrisico’s bij jonge kinderen met een extra X of Y chromosoom.

Ze heeft meer dan 75 publicaties in internationale high impact tijdschriften (gemiddelde impact 5.3) en is internationaal georiënteerd met samenwerkingspartners in de USA, UK en België.

CV Sophie van Rijn (2022)

Zie Engelstalig profiel Sophie van Rijn

Onderzoek

Sociale vaardigheden, sociale cognitie, emotie perceptie, emotie regulatie, executieve functies, taal/communicatie, theory of mind, autisme, Klinefelter syndroom, Triple X, agressie, psychose, denkstoornissen.

Prijzen

2013: Gratama Wetenschapsprijs voor jonge wetenschappers die zich onderscheiden met vernieuwend, maatschappelijk relevant en spraakmakend onderzoek (€ 25.000)

Subsidies

 • 2016: VIDI beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (€ 800,000),
 • 2013: Beurs van de Universiteit Leiden voor getalenteerde vrouwelijke wetenschappers (€ 15.000)
 • ​2011: Beurs van Centrum Autisme (€ 250.000), mede-aanvrager prof. Hanna Swaab
 • 2008: VENI persoonlijke beurs (€ 208.000), NWO

Promovendi

 • Marcia Brandenburg: Hersenontwikkeling van kinderen met een extra X chromosoom en kwetsbaarheid voor autisme: inzicht vanuit MRI (Magnetic Resonance Imaging)
 • Marit Bierman: Taal en de organisatie van denken: risico op psychopathologie bij kinderen met een extra X chromosoom
 • Gemma Zantinge : Emotie regulatie bij jonge kinderen met autisme: neurobiologische mechanismen Lex Stockmann: Ouder-kind interacties en de ontwikkeling emotie regulatie bij jonge kinderen met autisme: effectiviteit van behandeling. (Promotie 21 februari 2018)
 • Jantiene Schoorl: Cognitieve en neurobiologische parameters van affectieve agressie en voorspellende waarde voor effectiviteit van behandeling (NWO FES Brain and Cognition Programme)
 • Nienke Bouw: Early development of social cognition in children with Sex Chromosome Trisomies (SCT)
 • Kimberly Kuiper: Development of self-regulation in young children with X and Y chromosome variations.
 • Evelien Urbanus

Universitair hoofddocent

 • Faculteit der Sociale Wetenschappen
 • Instituut Pedagogische Wetenschappen
 • Neuropedagogiek en ontwikk. stoornissen

Werkadres

Pieter de la Court
Wassenaarseweg 52
2333 AK Leiden
Kamernummer 4A27

Contact

Publicaties

 • Postdoctorale opleiding tot Klinisch Neuropsycholoog, RINO hoofddocent module Wetenschappelijk Onderzoek
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.