Universiteit Leiden

nl en

Onderzoeksproject

De effectiviteit van zelf-management training bij adolescenten en volwassenen met het syndroom van Klinefelter (XXY)

-

Looptijd
2013 - 2017
Contact
Sophie van Rijn

Jongens en mannen met het syndroom van Klinefelter (XXY) hebben een verhoogde kwetsbaarheid voor sociale problemen, waarbij verondersteld wordt dat executieve functies een grote rol spelen. Het doel van dit project is om de mogelijke effectiviteit  een nieuw ontwikkelde cognitieve gedragstherapie te onderzoeken, die specifiek gericht is op deze kwetsbaarheid bij mensen met XXY.

De 'Zelf-management training' heeft tot doel de vaardigheid van mensen te vergroten op het gebied van grip hebben op denken, emoties en gedrag, op een manier die tot betere sociale aansluiting leidt. Het effect wordt onderzocht op het cognitieve functioneren, en ook aan de hand van informanten-rapportage en zelf-rapportage over sociale, emotionele en gedragsproblemen.

Het onderzoeken van de effectiviteit van nieuwe cognitieve gedragstherapie├źn, kan resulteren in nieuw aanbod in de klinische zorg, die momenteel voornamelijk gericht is op medische behandeling van lichamelijke klachten. Aandacht hebben voor verbeteren van zelf-management vaardigheden op het gebied van grip op denken, emoties en gedrag kan mogelijk bijdragen aan het verminderen van psychopathologie en verbeteren van kwaliteit van leven.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.