Universiteit Leiden

nl en

Paul Nieuwbeerta

Hoogleraar Criminologie

Naam
Prof.dr. P. Nieuwbeerta
Telefoon
+31 71 527 7642
E-mail
p.nieuwbeerta@law.leidenuniv.nl

Onderwijs

Paul Nieuwbeerta is hoogleraar Criminologie bij het Instituut voor Strafrecht & Criminologie van de Universiteit Leiden. In Leiden geeft hij onderwijs in de bachelor- en masterfase van de Opleiding Criminologie. Hij verzorgt o.a. het vak Inleiding Criminologie en begeleidt studenten bij hun Masterscripties.

Onderzoek

Zijn onderzoek maakt deel uit van het onderzoeksprogramma Criminal Justice: Legitimacy, Accountability  and Effectivity van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Leidse universiteit.

Hij is betrokken bij meerdere langlopende onderzoeksprojecten:

  • Criminele Carrière en Levensloop Studie (CCLS). Dit onderzoek richt zich op de bestudering van de relatie tussen levenslopen van mensen en het verloop van hun criminele carrières. Voor deze studie worden registratie gegevens verzameld over de levens van ruim 5.000 in 1977 veroordeelde personen en hun familieleden. Ook worden deze personen geïnterviewd over hun levenslopen en criminele loopbanen. Arjan Blokland is - samen met Nieuwbeerta - projectleider van dit onderzoek.

  • Moord en Doodslag in Nederland. Dit onderzoek richt zich op de bestudering van alle - inmiddels ruim 4.000 - zaken van moord en doodslag die hebben plaatsgevonden in Nederland sinds 1992. Voor dit onderzoek worden vanuit diverse bronnen gegevens verzameld over de kenmerken van de gebeurtenissen, de slachtoffers en de daders. Nieuwbeerta is projectleider van dit onderzoek.

  • Prison Project. Dit onderzoek richt zich op de bestudering van bedoelde en onbedoelde gevolgen van detentie. Voor dit project worden bijna 2000 mannen diverse malen tijdens en na hun verblijf in detentie geïnterviewd. Ook worden hun partners en kinderen geïnterviewd. Daarnaast worden registratiedata vanuit diverse bronnen over deze mannen en hun familieleden verzameld. Anja Dirkzwager is - samen met Paul Nieuwbeerta - projectleider van dit onderzoek.

Hoogleraar Criminologie

  • Faculteit Rechtsgeleerdheid
  • Instituut voor Strafrecht & Criminologie
  • Criminologie

Werkadres

Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Kamernummer C106

Contact

Geen relevante nevenwerkzaamheden

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie