Universiteit Leiden

nl en

'Als een land niet veilig is, zal het niet welvarend worden'

In de afgelopen 20 jaar nam de veelvoorkomende criminaliteit overal ter wereld af, behalve in landen waar armoede heerst, de gezinnen groot zijn en die geteisterd zijn door burgeroorlogen. Dat toont een studie die de veiligheid van 166 landen met elkaar vergelijkt.

Paul Nieuwbeerta

Het onderzoek van hoogleraar Criminologie Paul Nieuwbeerta en Jan van Dijk verscheen onlangs in de Journal of Quantitative Criminology

'De kwaliteit van de governance, het overheidsbestuur, is de belangrijkste verklarende factor voor de mate van criminaliteit in een land', schrijft de Secondant over het onderzoek. 'Wanneer een overheidsbestuur niet goed functioneert, dan neemt criminaliteit toe. Veelvoorkomende criminaliteit, zoals diefstal, beroving en geweld, maar ook moord en georganiseerde criminaliteit. Dit inzicht is de meest verrassende uitkomst van de analyse van data-onderzoek over criminaliteit van 166 landen in de periode van 2005 tot 2020.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.