Logo Universiteit Leiden.

nl en

Max Havelaar Toesprakentoernooi

Leerlingen uit de bovenbouw van het vwo met een talent voor het gesproken woord binden de strijd met elkaar aan tijdens het Max Havelaar Toesprakentoernooi. Daarnaast kunnen zij hun speechkennis en -vaardigheden uitbreiden. Het meesterwerk van Multatuli is de rode draad van dit toernooi.

Een dagje universitair retoricaonderwijs

De scholieren kiezen uit een uitgebreid programma drie verschillende workshops die elk een ander aspect van het speechen belichten. Bijvoorbeeld een workshop over het verwerken van humor in je speech, over de diverse stijlmiddelen die je kunt gebruiken of over een goede opening en afsluiting van je speech. Na de colleges brengen de leerlingen de opgedane kennis meteen in de praktijk door in tweetallen een speech voor te bereiden en deze in kleine groepen voor te dragen. Uit elke groep mag er één duo door naar de finale. Tenslotte speechen deze finalisten voor een deskundige jury die de winnaars kiest.

Inspiratie voor docenten

Ook voor de begeleidende docenten is het Max Havelaar Toesprakentoernooi een boeiende dag. Ontmoetingen met collega’s en vakgenoten in combinatie met het volgen van diverse workshops van universitair docenten en speech- en communicatieprofessionals vormen een mooie inspiratiebron voor hun lessen spreekvaardigheid op school.

Entr'acte 2024

Emma Anbeek van der Meijden verzorgt de entr’acte dit jaar: Speechen terwijl het echt allemaal niet zo goed gaat in de wereld

Deze website maakt gebruik van cookies.