Logo Universiteit Leiden.

nl en

Max Havelaar Toesprakentoernooi

Leerlingen uit de bovenbouw van het vwo met een talent voor het gesproken woord binden de strijd met elkaar aan tijdens het Max Havelaar Toesprakentoernooi. Daarnaast kunnen zij hun speechkennis en -vaardigheden uitbreiden. Het meesterwerk van Multatuli is de rode draad van dit toernooi.

Twaalfde editie Max Havelaar Toesprakentoernooi

Op zaterdag 26 november 2022 organiseren we de twaalfde editie van het toesprakentoernooi. De dag staat geheel in het teken van het boek Max Havelaar, fairtrade, en vooral de kunst van het speechen. Een deskundige jury sluit het toernooi af door de beste sprekers aan te wijzen. Hun beloning: de Max Havelaar-wisselbeker én eeuwige roem.

Een dagje universitair retoricaonderwijs

De scholieren kiezen uit een uitgebreid programma drie verschillende workshops die elk een ander aspect van het speechen belichten. Bijvoorbeeld een workshop over het verwerken van humor in je speech, over de diverse stijlmiddelen die je kunt gebruiken of over een goede opening en afsluiting van je speech. Na de colleges brengen de leerlingen de opgedane kennis meteen in de praktijk door in tweetallen een speech voor te bereiden en deze in kleine groepen voor te dragen. Uit elke groep mag er één duo door naar de finale. Tenslotte speechen deze finalisten voor een deskundige jury die de ultieme winnaars kiest.

Inspiratie voor docenten

Ook voor de begeleidende docenten is het Max Havelaar Toesprakentoernooi een boeiende dag. Ontmoetingen met collega’s en vakgenoten in combinatie met het volgen van diverse workshops van universitair docenten en speech- en communicatieprofessionals vormen een mooie inspiratiebron voor hun lessen spreekvaardigheid op school.

Entr'acte

Ieder jaar wordt een bekende spreker uitgenodigd om alle deelnemers een voorbeeld te geven van een goede speech. De entr’acte zal dit jaar verzorgd worden door classicus, dichter, essayist en retoricakenner Piet Gerbrandy. Tijdens de afsluiting van het toesprakentoernooi zal hij een prikkelende voordracht houden over het vermeende verval van welsprekendheid: 'Heeft het maatschappelijk debat op niveau nog toekomst, hebben jongeren voldoende kennis, vaardigheden en verantwoordelijkheidsgevoel om de tent over te nemen, of breken binnenkort de spreekwoordelijke middeleeuwen aan?'

Classicus, dichter, essayist en retoricakenner Piet Gerbrandy (foto: Anneke Dekker 2015)

Het Max Havelaar Toesprakentoernooi in 2021

Op zaterdag 6 november 2021 was het eindelijk zover. Na een jaar afwezigheid van het Max Havelaar Toesprakentoernooi, mochten de zalen van het Kamerlingh Onnesgebouw nu weer gevuld worden met leerlingen en hun docenten Nederlands om zich te laten onderdompelen in de kunst van de retorica.

Workshops over framing en zenuwen

Zowel leerlingen als docenten volgden eerst een hoorcollege over Multatuli en Max Havelaar, waarna ze uiteen gingen om verschillende workshops te volgen, zoals Framing: het kiezen van de juiste woorden en Jij ben de baas over je zenuwen. De wedstrijd in gedachten houdende, werd er strategisch nagedacht door de leerlingen: is het beter om dezelfde workshops te volgen? Of zullen we ons opsplitsen om zo veel mogelijk kennis te vergaren?

Maatregel tegen klimaatverandering

De opdracht ging dit jaar over het klimaat. Stel je voor: het is de dag van het klimaat bij jou op school en jij gaat een maatregel presenteren die moet bijdragen om de klimaatverandering tegen te gaan. Deze speech geef je niet alleen voor je docenten en medeleerlingen; de burgemeester en wethouders op het gebied van onderwijs en klimaat zijn ook aanwezig.

In duo’s gingen de leerlingen uiteen om binnen anderhalf uur tot een prijswinnende speech te komen. Van zonnepanelen op het dak van de school tot een vleesvrije kantine, en van de verwarming op maximaal 19 graden Celsius tot aan een verbod op scooters. De ideeën waren eindeloos en werden allemaal met evenveel passie gepresenteerd aan de jury bestaande uit prof.dr. Olga van Marion (Universiteit Leiden), drs. Pauline Post (TU Delft) en Multatuliaan Chris van de Ven (HOPE XXL).

En de winnaars zijn...

Na een luid tromgeroffel van de leerlingen op de tafels, werden aan het einde van de middag de winnaars bekend gemaakt: Kyara Hutjens en Nils Neisingh van het Utrechts Stedelijk Gymnasium. Ze waren zo blij met hun prijs dat zij meteen de beker pakten die achter hen stond. De winnaars worden door NRC en het Multatuli Huis uitgenodigd om met hun klas een kijkje te nemen op de redactie en in het museum.

De aftermovie

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.
Deze website maakt gebruik van cookies.