Logo Universiteit Leiden.

nl en

Max Havelaar Toesprakentoernooi

Leerlingen uit de bovenbouw van het vwo met een talent voor het gesproken woord binden de strijd met elkaar aan tijdens het Max Havelaar Toesprakentoernooi. Daarnaast kunnen zij hun speechkennis en -vaardigheden uitbreiden. Het meesterwerk van Multatuli is de rode draad van dit toernooi.

Het Max Havelaar Toesprakentoernooi in 2020

In het Multatuli-jaar hadden wij graag docenten Nederlands en hun leerlingen willen uitnodigen voor een bijzondere editie van het Max Havelaar Toesprakentoernooi op 31 oktober 2020. Helaas is het in de huidige omstandigheden niet mogelijk om met zo’n 200 deelnemers en medewerkers bij elkaar te komen. Daarom kan het Max Havelaar Toesprakentoernooi dit jaar niet op de gebruikelijke manier doorgaan. 

Online alternatief

In plaats daarvan bieden we een gratis online alternatief. Zo kunnen leerlingen ook op afstand kennismaken met de kracht van het gesproken woord en de universitaire kijk daarop. 

Vanaf donderdag 1 oktober 2020 kunnen geïnteresseerde docenten beschikken over:

  • een serie korte online filmpjes met speechtips en
  • een lespakket bestaande uit:
    • een lessenserie 'Spreken in tijden van Trump’;
    • een wedstrijdelement in de vorm van een eindopdracht die ingezonden kan worden;
    • de digitale versie van ‘Spreken als Max Havelaar, Hoe houd je een vlammende speech’, de spoedcursus retorica op zakformaat van Jaap de Jong.

Speechen op afstand

Met dit lespakket leren leerlingen over de kunst van het speechen. De lessenserie beslaat ongeveer 5 lessen, is eenvoudig in de lessen op school in te zetten en is toegespitst op de actualiteit. Net als het echte toernooi wordt ook de lessenserie afgesloten met een speech als eindopdracht. De leerlingen kunnen een filmpje van hun speech naar onze deskundige jury sturen. Ook dit jaar zijn er eeuwige roem en mooie prijzen te winnen.

Cadeau voor docenten

De online filmpjes zijn ons cadeau voor docenten Nederlands in het Multatuli-jaar. In deze filmpjes doen deskundigen hun beste speechtips van de hand. Leerlingen kunnen de adviezen meteen inzetten in de lessenserie, maar de docent kan ze ook gebruiken in zijn/haar eigen lessen over het gesproken woord.

Het lespakket is vanaf maandag 31 augustus op deze website aan te vragen. Vanaf donderdag 1 oktober 2020 zijn de filmpjes met speechtips op deze website te bekijken én worden de lespakketten verstuurd. De deadline voor deelname aan de wedstrijd is 15 november 2020.

Entr'acte

Ieder jaar wordt een bekende spreker uitgenodigd om alle deelnemers een voorbeeld te geven van een goede speech. Tijdens het toernooi van 2019 werd de entr'acte bijvoorbeeld nog verzorgd door journalist en schrijver Lex Boon. Hij werd voorgegaan door onder andere Franca Treur, Christiaan Weijts en Abdelkader Benali.

Dit jaar – het Multatuli-jaar – mochten wij Jacqueline Bel, hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde (Multatuli-leerstoel) aan de Vrije Universiteit, in Leiden verwelkomen. Haar lezing Alle leerlingen hebben recht op de Max Havelaar! Waarom je dit boek gelezen moet hebben is op deze website te bekijken en na te lezen.

Deze website maakt gebruik van cookies.