Universiteit Leiden

nl en

International Business Law (LL.B.)

International Business Law (IBL) is de afstudeerrichting voor studenten met interesse voor dé maatschappelijke rol die bedrijven tegenwoordig hebben, zowel nationaal als internationaal. Je gaat aan de slag met actuele vragen over onderwerpen als bedrijfsovernames, de positie van werknemers, duurzaamheid, corruptie en kinderarbeid.

Safiya Al Mahmood

Student

Safiya Al Mahmood

"Ik heb voor IBL gekomen omdat ik mijzelf als jurist altijd in een internationale omgeving heb zien werken. IBL heeft daarvoor niet alleen deuren voor mij geopend, maar heeft mij daar ook goed op voorbereid.”

“IBL is zeer internationaal ingestoken, je studeert IBL-vakken ook vaak samen met internationale studenten die aan het Leidse uitwisselingsprogramma deelnemen. Dit vind ik erg leuk omdat je veel leert van hun kennis van andere rechtssystemen. In IBL leer je ook hoe een bedrijf functioneert in vakken zoals ‘Introduction to Economics’ en ‘Business Accounting’. Het helpt je om economische concepten te begrijpen en hoe je als jurist juridische problemen in de bedrijfswereld kunt aanvliegen. Wat ik in IBL heb geleerd neem ik mee naar stages die ik heb gelopen bij een internationaal advocatenkantoor en een multinational. Inmiddels werk ik als jurist in een startup in hartje Amsterdam en aankomende jaar ga ik van start met een mijn master in het verlengde van de IBL-opleiding."

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Aanvullend op de bovenstaande video bekijk je hier de volledige en meest recente toelatings- en aanmeldingseisen voor International Business Law.

Ook geïnteresseerd in andere studies? Bekijk en vergelijk alle opleidingen.

Waarom International Business Law studeren?

Bij IBL word je opgeleid tot een jurist die begrijpt hoe bedrijven juridisch zijn georganiseerd en vooral hoe zij internationaal actief kunnen zijn. Je leert daarbij wat de rol van het recht is en hoe zij een essentiële maatschappelijke rol spelen, maar volgt ook economische en bedrijfskundige vakken. Je verbreedt je horizon door docenten met internationale ervaring, met het deels Engelstalige onderwijs en in het contact met zowel Nederlandse als buitenlandse studenten.

Een afgeronde IBL opleiding biedt je een ruime keuze aan masterspecialisaties, van Ondernemingsrecht, Civiel recht tot Europees recht of Financieel recht. Na een masteropleiding zijn er vele mogelijkheden voor je carrière. Heb je de twee extra vakken voor het ‘civiel effect’ behaald én een juridische master met succes afgerond, dan heb je ook toegang tot alle togaberoepen (advocatuur, rechterlijke macht, officier van justitie, etc.). Daarnaast kun je ook denken aan een baan bij de overheid, onderzoeker aan een universiteit, of als bedrijfsjurist bij een multinational.

Past International Business Law bij jou?

Heb jij belangstelling voor ondernemingen, maatschappelijke en internationale ontwikkelingen? Wil je over grenzen heen kijken? Ambieer je een internationale carrière? Ben je nieuwsgierig en analytisch en kun je goed redeneren? Dan is de specialisatie International Business Law van Rechtsgeleerdheid waarschijnlijk iets voor jou. Als jurist probeer je op een creatieve manier, binnen het rechtssysteem, de beste oplossing te vinden. Gevoel voor taal, zelfdiscipline, een kritische houding en doorzettingsvermogen komen daarbij goed van pas.

Bekijk de toelatings- en aanmeldingseisen voor International Business Law.

Afstudeerrichtingen worden minoren vanaf september 2025.

Als gevolg hiervan krijgen de huidige afstudeerrichtingen een andere vorm. De vakken van de afstudeerrichtingen veranderen in minoren. Een minor is een half jaar (30 studiepunten) van de bacheloropleiding in het 3e jaar. Wat betekent dit als je start in september 2024? Dan behoor je tot de laatste groep die start in het huidige curriculum en straks in dit profiel (afstudeerrichting) afstudeert. Je kunt deze bacheloropleiding in maximaal 4 jaar afronden. Vragen hierover? Mail of chat met onze student ambassadeurs.  

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.