Universiteit Leiden

nl en

Notarieel Recht (LL.B.)

Vervolgopleidingen

Een volledige academische opleiding bestaat uit een bacheloropleiding én een masteropleiding. De Universiteit Leiden stimuleert studenten om na hun bacheloropleiding door te gaan met de masteropleiding.

Clementine Breedveld

Hoe is de arbeidsmarkt voor afgestudeerden?

Clementine Breedveld

“De meeste studenten vinden na hun afstuderen snel een baan. Met de studie Notarieel Recht kun je niet alleen notaris worden, maar je kunt ook andere juridische beroepen uitoefenen, zoals advocaat, rechter of officier van justitie. Wanneer je één van deze andere juridische beroepen wilt kunnen kiezen, hoef je alleen het vak Straf- en strafprocesrecht erbij te volgen.”

Civiel effect

Met een masterdiploma op zak wordt het voor juristen pas echt interessant. Voor juridische beroepsgroepen zoals de advocatuur en de rechterlijke macht is een masterdiploma namelijk een vereiste. We raden je sterk aan om na je bacheloropleiding een masteropleiding te volgen, inclusief civiel effect. Civiel effect is nodig om toegang te krijgen tot de zogeheten togaberoepen (advocatuur, rechterlijke macht, officier van justitie, etc.).

Voor afgestudeerden met alleen een bachelordiploma zijn er wel mogelijkheden. Je kunt denken aan de zogenoemde ‘parajuridische’ beroepen, ondersteunende functies bij een advocatenkantoor of een rechtbank. Wil je echter verder komen in de juridische wereld, dan is een masteropleiding onontbeerlijk. 

Masteropleidingen

In de masteropleiding specialiseer je je in een juridisch onderwerp van jouw interesse. De éénjarige master heeft zowel Engelstalige als Nederlandstalige specialisaties. De eenjarige master leidt op voor functies bij de rechterlijke macht, ministeries maar ook voor functies bij ondersteunde instellingen zoals politie, ministerie en bij (internationale) bedrijven, non-profitorganisaties, banken en overheidsinstellingen.

Advanced Studies

De Leidse rechtenfaculteit verzorgt voor afgestudeerde juristen volledig Engelstalige masterprogramma’s. Deze opleidingen hebben aparte toelatingseisen (waaronder een masterdiploma) en worden vooral gevolgd door buitenlandse studenten.

Promoveren

Afgestudeerde masterstudenten met een duidelijke wetenschappelijke belangstelling en zeer goede studieresultaten kunnen meedingen naar een promotieplaats. Onder begeleiding van hoogleraren schrijf je een proefschrift en publiceer je artikelen.

Postmasteropleidingen

Leiden biedt afgestudeerde juristen ook opleidingsmogelijkheden na hun studie aan, via het Juridisch Postacademisch Onderwijs (Juridisch PAO). Symposia, eendaagse of meerdaagse cursussen, complete specialisatieopleidingen; er is van alles mogelijk om je juridische kennis up to date te houden.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.