Universiteit Leiden

nl en

Notarieel Recht (LL.B.)

Arbeidsmarkt

Vrijwel iedereen met een bachelordiploma Notarieel recht op zak volgt hierna de master Notarieel recht. Kijk bij deze master voor gedetailleerde informatie over kansen op de arbeidsmarkt.

Wat doet een notarieel jurist?

Afgestudeerden van de Leidse juridische masteropleiding zijn door hun brede basiskennis en goed getrainde schriftelijke en mondelinge uitdrukkingsvaardigheid inzetbaar in tal van beroepen en organisaties. Via de opleiding Notarieel recht word je vanzelfsprekend opgeleid voor een loopbaan in het notariaat. Maar hoewel het leeuwendeel van de afgestudeerden Notarieel recht de notariële praktijk in gaat, komen juristen met een notariële opleiding zeker niet alleen in het notariaat terecht. Ook de overheid, het bedrijfsleven, de vastgoedsector en het bank- en verzekeringswezen hebben veel belangstelling voor deze juristen. In de masterfase heeft de student immers ook belangrijke fiscale kennis opgedaan.

Waar werkt een notarieel jurist?

Als afgestudeerd jurist Notarieel recht heb je goede arbeidsmarktperspectieven. Het werkveld is net zo veelzijdig als de studie. Na je masteropleiding Notarieel recht kun je direct als kandidaat-notaris aan de slag. Om notaris te worden, dien je als kandidaat-notaris de driejarige beroepsopleiding tot notaris te volgen. Daarbij kun je op verschillende soorten notariskantoren aan de slag. Via een stage kun je kijken of je graag op een lokaal kantoor met veel persoonlijk cliëntencontact werkt of toch liever werkt met een groot team aan internationale grote zaken, zoals een internationale fusie of overname. De notariële praktijk is immers divers. Maar misschien wil je toch wel advocaat, officier van justitie of rechter worden. Je moet dan je Civiel effect behalen voor de vakken Strafrecht, Strafprocesrecht en Bestuursprocesrecht. Wil je een heel andere kant op, dan kan dat ook. Van wetenschappelijk onderzoeker en beleidsmedewerker bij de overheid tot jurist in het bedrijfsleven: het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Je hoeft je werkveld niet te beperken tot Nederland. Veel kantoren hebben vestigingen in grote wereldsteden als Londen, New York en Parijs.

Denk aan banen zoals:

  • beleidsmedewerker of wetgevingsjurist bij een ministerie
  • estateplanner of adviseur bij een bank
  • kandidaat-notaris bij een notariskantoor
  • adviseur bij een verzekeringsmaatschappij
  • ambtenaar onroerendgoedrecht bij een gemeente

Tim Sillen

Wat is Tim Sillen na de studie gaan doen?

Tim Sillen

“Ik werk als kandidaat-notaris bij Civilence, een internationaal georiënteerd notariskantoor in Amsterdam dat gespecialiseerd is in ondernemingsrecht. Bij Civilence adviseren we ondernemingen bij allerlei transacties, van herstructurering, fusies en overnames voor buitenlandse ondernemingen tot het wijzigen van statuten voor familiebedrijven of het opzetten van een joint venture tussen twee lokale ondernemingen. Dat maakt het werk heel afwisselend.”

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.