Universiteit Leiden

nl en
Life Science & Technology - Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen - Universiteit Leiden

Life Science and Technology (BSc)

Studieprogramma

LST biedt een uniek onderwijsprogramma dat zich richt op de levende cel. De bacheloropleiding duurt drie jaar. Tijdens je eerste jaar werk je aan een stevig fundament. Daarna is er meer ruimte voor specialisatie.

Jaar 1: het fundament

  • 22 EC Life Science & Biotechnologische vakken
  • 29 EC Bèta vakken
  • 9 EC Practica
  • 0 EC Ondersteunende vaardigheden (geïntegreerd)

Jaar 2: verdieping

  • 30 EC Life Science & Biotechnologische vakken
  • 26 EC Bèta vakken
  • 4 EC Practica

Jaar 3: specialisatie

  • 8 EC Bètavakken
  • 22 EC Projecten waaronder: Bachelor onderzoeksproject
  • 30 EC Minor

Een aantal vakken uitgelicht

Life Science

In dit vak leer je hoe de genetische informatie op het DNA wordt vertaald naar RNA.

Biotechnologie

Kennis van micro-organismen ga je gebruiken voor het ontwerpen van biotechnologische processen zoals waterzuivering en geneesmiddelenproductie.

Calculus

Je leert hoe je differentiaalvergelijkingen oplost, modellen opstelt en functies met meerdere variabelen analyseert.

Het tweede jaar is een verdieping en uitbreiding van de propedeuse. Je krijgt zowel vervolgvakken uit de propedeuse als nieuwe vakken waarbij je kennismaakt met vakgebieden als de gentechnologie en de chemische biologie.

Bacheloronderzoek

Aan het einde van het derde jaar komen alle kennis en vaardigheden die je hebt geleerd samen in een eigen onderzoek: het bachelor eindproject. Je doet drie maanden onderzoek in jouw favoriete richting bij een onderzoeksgroep van de Universiteit Leiden of de TU Delft. Je kunt bijvoorbeeld meewerken aan onderzoek naar het labelen van pathogene degradatie in fagocyten of naar nieuwe genetische-modificatietechnieken in bacteriën. Met genetische modificatie kunnen bacteriën nuttige stoffen maken, zoals vitamines, enzymen, aromastoffen of zelfs medicijnen, zoals menselijke insuline. Over je bevindingen schrijf je een scriptie en geef je een mondelinge presentatie. Na afronding ben je Bachelor of Science (BSc).             

Minor

Het derde jaar vul je grotendeels zelf in. Je volgt twee verplichte vakken maar kiest daarnaast zelf een minor: een vakkenpakket rondom een bepaald thema, al dan niet verwant aan LST. Een minor kun je volgen in Leiden, Delft of aan een andere universiteit in binnen- of buitenland.

Bekijk alle vakken in de studiegids.

Hoe vul jij je keuzeruimte in?

Waar je later terecht komt, hangt af van de richting die je kiest. Het eerste jaar van je studie, de propedeuse, ligt vast om een sterke basis te ontwikkelen: je krijgt een inleiding in de verschillende vakgebieden. Je specialiseert je vanaf je tweede jaar. In je derde jaar heb je bovendien een vrije keuzeruimte die zelf kunt invullen met keuzevakken, een minor, een stage of studeren in het buitenland.

Je mag je keuzeruimte (in totaal 30 studiepunten) invullen met een minor. Dat is een thematisch samenhangend vakkenpakket buiten je hoofdopleiding. Met een minor kun je eigen accenten geven aan je opleiding of je opleiding verbreden. Zo kun je je verder verdiepen in de life sciences of biotechnologie maar ook nieuwe kennis opdoen in bijvoorbeeld taal- of neurowetenschappen.
Lees meer over minoren.

Een studieperiode in het buitenland is dé kans om je horizon te verbreden. Specialistische kennis die in Leiden en Delft  niet voorhanden is, vind je soms wel bij een universiteit in het buitenland. Je leert je redden in een onbekende omgeving. Je verbetert je talenkennis en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. Last but not least, je leert internationaal te denken.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.