Universiteit Leiden

nl en

Fiscaal Recht (LL.B.)

Stap 4: Start de aanmeldprocedure

Nu je weet dat je aan alle toelatingsvoorwaarden voldoet, kun je de aanmeldprocedure starten voor de bachelor Fiscaal recht aan de Universiteit Leiden. Deze procedure bestaat uit drie delen:

 • Deel 1: Meld je aan voor de gewenste opleiding in Studielink
 • Deel 2: Ga naar het online toelatingsportaal van de Universiteit Leiden
 • Deel 3: Rond je inschrijving af

Deel 1: Meld je aan voor de gewenste opleiding in Studielink

Als je in september wilt beginnen aan een bacheloropleiding aan de Universiteit Leiden moet je je eerst aanmelden bij Studielink, het Nederlandse registratiesysteem voor hoger onderwijs. Studielink staat open voor inschrijvingen vanaf 1 oktober. 

Log hiervoor in op Studielink en volg de instructies.

Hoe meld ik me aan in Studielink?
Vraag allereerst op Studielink een inlogcode aan. Als je dit hebt gedaan, kun je op de site je gegevens invullen en opgeven welke opleiding je wilt volgen. Houd onderstaande documenten en gegevens bij de hand wanneer je je gegevens invoert via Studielink:

 • Je DigiD.
 • Eventueel je onderwijsnummer of O&W correspondentienummer. Als je dit al hebt, staat het op de brieven die je van DUO hebt ontvangen.
 • Als je je diploma al gehaald hebt: je cijferlijst van de middelbare school en de datum waarop je je diploma hebt gehaald.
   

Je meldt je aan met je DigiD

 • Als je in Nederland woont en een Burgerservicenummer hebt, meld je je op Studielink aan met je DigiD.
 • Als je nog geen DigiD hebt, kun je dat via de site van Studielink of DigiD aanvragen. Na aanvraag van je DigiD duurt het minimaal 5 dagen voordat je de activeringscode per post ontvangt. Met je DigiD worden je gegevens in de Gemeentelijke Basisadministratie gecontroleerd. Als die controle om wat voor reden dan ook niet lukt, krijg je een mailtje van Studielink dat je een kopie van je paspoort moet opsturen naar de Universiteit Leiden.
 • Als je geen Burgerservicenummer hebt of als je een buitenlands woonadres hebt, kun je bij Studielink een inlogcode aanvragen.

Na  je aanmelding in Studielink ontvang je binnen enkele dagen verschillende e-mails, waaronder:

 • Een bevestiging dat je een aanmelding voor een bacheloropleiding hebt ingediend in Studielink.
 • Logingegevens voor het online aanmeldportaal van Universiteit Leiden (uSis).

a. Direct toelaatbaar
Als jouw diploma direct toegang geeft tot de bachelor van je keuze, dan zal het online toelatingsportaal van Universiteit Leiden je laten weten dat je direct toelaatbaar bent. Je hoeft dan geen toelatingsverzoek in te dienen en ontvangt per e-mail nadere instructies over de vervolgstappen.
Let op: je moet daarna nog wel je aanmelding in Studielink voltooien! 

Kan ik vooraf controleren of ik direct toelaatbaar ben?
Sommige diploma’s geven direct toegang tot bepaalde bacheloropleidingen. Raadpleeg de toelatingseisen (bij stap 1) om te ontdekken of jouw diploma direct toegang verschaft tot de bachelor van je keuze.

b. Niet direct toelaatbaar (zie stap 1)
Als je diploma niet direct toegang geeft tot de bachelor van je keuze, dan zal het online toelatingsportaal van Universiteit Leiden je laten weten dat je niet direct toelaatbaar bent. Je moet dan vóór de deadline een toelatingsverzoek indienen via het online portaal.

Deel 2: Ga naar het online aanmeldportaal van de Universiteit Leiden (uSis)

De logingegevens die toegang geven tot uSis en het aanmeldportaal krijg je via e-mail na je aanmelding in Studielink.

In de online aanmeldportal van de Universiteit Leiden kun je alle benodigde documenten uploaden en krijg je een aantal aanvullende vragen. In het toelatingsportaal vind je ook een overzicht van alle opeenvolgende stappen die je moet doorlopen om je toelatingsverzoek compleet te maken en in te dienen. Volg de aanwijzingen hierbij zorgvuldig op.

We raden je aan om je toelatingsverzoek zo vroeg mogelijk in te dienen, zodat je op tijd weet waar je aan toe bent.

Alle studenten met een buitenlands diploma moeten administratiekosten betalen van € 100,-, waarbij terugbetaling niet mogelijk is. Als de Universiteit Leiden de betaling heeft ontvangen, nemen we je toelatingsverzoek in behandeling. Betaal de administratiekosten daarom zo snel mogelijk, want anders loopt de behandeling van je toelatingsverzoek vertraging op. 

In het online toelatingsportaal staat exact beschreven hoe je de administratiekosten kunt betalen.

Vrijstelling administratiekosten
Heb je een Nederlands vwo-diploma en/of een propedeuse- of einddiploma van een Nederlandse HBO/WO instelling? Dan ben je vrijgesteld van de € 100,-, administratiekosten. Dit geldt ook voor studenten met een vwo, propedeuse of einddiploma (HBO/WO) van een hoger onderwijsinstelling in Aruba, Curaçao of Sint-Maarten.

Daarnaast geldt vrijstelling voor:

 • Studenten met een European Baccalaureate diploma van de Nederlandse afdeling (NE = Taal 1).
 • Studenten die al eerder ingeschreven hebben gestaan als Bachelor/Master of SAP/Exchange student bij Universiteit Leiden (inclusief pre-master studenten).
 • Studenten die een vluchtelingenstatus in Nederland hebben (verblijfsvergunning voor asiel).
 • Studenten die eerder toegelaten zijn tot een opleiding aan de Universiteit Leiden en hebben verzocht om op een later moment te mogen instromen bij deze opleiding. Dit geldt niet als je je voor een andere opleiding of andere specialisatie wilt aanmelden.

Andere redenen voor vrijstelling van betaling van de administratiekosten worden niet geaccepteerd.

Let op: als jouw toelatingsaanvraag verloopt via de colloquium doctum procedure kan je niet worden vrijgesteld van de administratiekosten, ongeacht je eerdere opleiding(en).

Als je je toelatingsverzoek hebt ingediend, vind je - indien van toepassing - in het online toelatingsportaal informatie over het aanbod van hulp bij het vinden van huisvesting, het aanvragen van een visum of verblijfsvergunning of het aanvragen van een studiebeurs. Houd bij deze aanvragen rekening met de deadlines.

 • Het Admissions Office controleert of je de € 100,- administratiekosten betaald hebt. Zo niet, dan kijken ze of je in aanmerking komt voor vrijstelling van de betaling. Als de betaling van de administratiekosten verwerkt is of als je in aanmerking komt voor vrijstelling, krijg je bericht dat je verzoek compleet is of dat er nog (extra) documenten/gegevens nodig zijn.
 • Als je toelatingsverzoek compleet is, wordt deze doorgestuurd naar de toelatingscommissie van de betreffende faculteit. Deze commissie beslist of je voldoet aan de gestelde toelatingsvoorwaarden van de opleiding van je keuze.
 • De Universiteit Leiden probeert je binnen vier tot zes weken na ontvangst van jouw toelatingsverzoek en betaling van de administratiekosten te informeren over het besluit. 
 • Houd je e-mail in de gaten en volg de instructies op.

Het Admissions Office zal je na vier tot zes weken mailen over het besluit van de Toelatingscommissie. Er zijn dan drie mogelijkheden:

 1. Je bent onvoorwaardelijk toegelaten.
  je hebt aan alle toelatingsvoorwaarden voldaan.
 2. Je bent voorwaardelijk toegelaten.
  Je wordt toegelaten als je voor de start van het collegejaar aan bepaalde voorwaarden voldoet. De voorwaarden staan vermeld in het toelatingsbesluit.
 3. Je bent niet toegelaten, omdat je niet aan de toelatingsvoorwaarden voldoet.
  De redenen worden duidelijk vermeld in de afwijzingsbrief.

Mocht je het bericht ontvangen dat je toegelaten bent: gefeliciteerd! Je moet nu nog wel een aantal vervolgstappen doorlopen om je inschrijving te voltooien.

Als je (voorwaardelijk) toegelaten bent, vragen we je om ons te laten weten of je het aanbod aanneemt om aan de Universiteit Leiden te komen studeren. In het toelatingsportaal heb je drie keuzes:

 1. Je accepteert het aanbod.
 2. Je wijst het aanbod af.
 3. Je wijst het aanbod af, maar zou graag op een later moment starten.

Je ontvangt vervolgens van ons een bevestiging van je keuze en bijbehorende informatie.

Deel 3: Rond je inschrijving af

Je bent toegelaten? Gefeliciteerd! Volg onderstaande stappen om je in te schrijven als student aan de Universiteit Leiden.

 • Bekijk in het toelatingsportaal (uSis) of je nog documenten moet indienen om je toelating te voltooien. Lever ze in volgens de instructies in uSis.
 • Volg de instructies op in Studielink.
 • Regel de betaling van het collegegeld voor de startdatum van je studie. Je ontvangt een e-mail met informatie over de verschillende betaalopties en verdere instructies.
 • Op Je bent student vind je tips voor een goede voorbereiding, zoals de introductiedagen en het vinden van een kamer.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.