Universiteit Leiden

nl en

Fiscaal Recht (LL.B.)

Arbeidsmarkt

Vrijwel iedereen met een bachelordiploma Fiscaal recht op zak volgt hierna een de master Fiscaal recht. Kijk ook bij deze master voor gedetailleerde informatie over kansen op de arbeidsmarkt.

Wat doet een fiscaal jurist?

Na een afgeronde master Fiscaal recht kun je aan het werk als fiscaal jurist. Een fiscalist verzorgt kort gezegd fiscaal advieswerk. Dat wil zeggen als je bij een accountants- en belastingadvieskantoor werkzaam bent. De werkzaamheden hangen natuurlijk samen met de functie. Je hebt gedegen fiscaal juridische kennis en bent in staat elke fiscale puzzel op te lossen. Je kunt rechterlijke uitspraken en actuele ontwikkelingen vertalen naar de praktijk en bent een kritisch denker. Dat maakt je geschikt voor tal van functies.

Waar werkt een fiscaal jurist?

Als afgestudeerde Leidse fiscalist heb je goede arbeidsperspectieven. Het werkveld is net zo veelzijdig als het vakgebied. Door de combinatie van vakkennis met academische vaardigheden ben je aantrekkelijk voor verschillende werkgevers. Na je opleiding kun je natuurlijk aan de slag als belastingadviseur, op veel gebieden. Zo kun je bijvoorbeeld specialist zijn op het gebied van omzetbelasting, loonbelasting of belastingheffing bij fusies en overnames. Maar je kunt er ook voor kiezen om je breed te ontwikkelen. Heb je tijdens je studie het z.g. civiel effect behaald, dan kun je als fiscaal advocaat of belastingrechter werken. Je hoeft je werkveld ook niet te beperken tot Nederland, want veel grote kantoren hebben vestigingen in het buitenland en stimuleren dat hun medewerkers een tijdje in het buitenland werken.

Voorbeelden van functies zijn:

  • belastingadviseur
  • fiscaal advocaat
  • bedrijfsfiscalist
  • belastinginspecteur
  • beleidsmedewerker bij een ministerie
  • medewerker Wetenschappelijk Bureau
  • Hoge Raad
  • wetenschappelijk onderzoeker

Mohamed Maatoug

Wat heeft alumnus Mohamed Maatoug aan zijn studie?

Mohamed Maatoug

“Ik werk momenteel als wetgevingsjurist op het Ministerie van Financiën bij het directoraat-generaal voor Fiscale Zaken. Hier houd ik me bezig met wetgeving en beleidsmatige dossiers op het gebied van de vennootschapsbelasting. Dat is een belasting die de aantrekkelijkheid van het Nederlandse vestigingsklimaat in belangrijke mate bepaalt. Ontwikkelingen binnen de Europese Unie en de OESO (met name het project “Base Erosion and Profit Shifting”) hebben daar een steeds grotere invloed op. Het uitdagende van mijn werk vind ik het analyseren van breed maatschappelijke fiscale vraagstukken binnen een politieke dimensie. Bovendien heeft fiscaal beleid een zeer groot effect op de economie en het is erg veelzijdig.”

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.