Universiteit Leiden

nl en

Fiscaal Recht (LL.B.)

Vervolgopleidingen

Een volledige academische opleiding bestaat uit een bacheloropleiding én een masteropleiding. De Universiteit Leiden stimuleert studenten om na hun bacheloropleiding door te gaan met de masteropleiding.

Civiel effect

Voor afgestudeerden met alleen een bachelordiploma zijn er wel mogelijkheden. Je kunt denken aan de zogenoemde ‘parajuridische’ beroepen, ondersteunende functies bij een advocatenkantoor of een rechtbank. Wil je echter verder komen in de juridische wereld, dan is een masteropleiding onontbeerlijk.  Met een masterdiploma op zak wordt het voor juristen pas echt interessant. Voor juridische beroepsgroepen zoals de advocatuur en de rechterlijke macht is een masterdiploma een vereiste. We raden je sterk aan om na je bacheloropleiding een masteropleiding te volgen, inclusief civiel effect. Civiel effect is nodig om toegang te krijgen tot de zogeheten togaberoepen (advocatuur, rechterlijke macht, officier van justitie, etc.).

Let op: deze vakken zijn niet allemaal onderdeel van het verplichte curriculum van de bacheloropleiding Fiscaal Recht. Studenten van deze opleiding moeten derhalve aanvullend aan het verplichte curriculum de volgende vakken behalen, dit kan deels in de vrije keuzeruimte:

  • Burgerlijk procesrecht (5ECT - klassiek)
  • Goederenrecht (5ECT - klassiek)
  • Bestuursprocesrecht ( 5ECT - klassiek)
  • Formeel Strafrecht (5ECT - vervangt Strafprocesrecht) 
  • in combinatie met een master Rechtsgeleerdheid

Advanced Studies

De Leidse rechtenfaculteit verzorgt voor afgestudeerde juristen volledig Engelstalige masterprogramma’s. Deze opleidingen hebben aparte toelatingseisen (waaronder een masterdiploma) en worden vooral gevolgd door buitenlandse studenten.

Masteropleidingen

In de masteropleiding specialiseer je je in een juridisch onderwerp van jouw interesse. De éénjarige master heeft zowel Engelstalige als Nederlandstalige specialisaties. De eenjarige master leidt op voor functies bij de rechterlijke macht, ministeries maar ook voor functies bij ondersteunde instellingen zoals politie, ministerie en bij (internationale) bedrijven, non-profitorganisaties, banken en overheidsinstellingen.

Promoveren

Afgestudeerde masterstudenten met een duidelijke wetenschappelijke belangstelling en zeer goede studieresultaten kunnen meedingen naar een promotieplaats. Onder begeleiding van hoogleraren schrijf je een proefschrift en publiceer je artikelen.

Postmasteropleidingen

Leiden biedt afgestudeerde juristen ook opleidingsmogelijkheden na hun studie aan, via het Juridisch Postacademisch Onderwijs (Juridisch PAO). Symposia, eendaagse of meerdaagse cursussen, complete specialisatieopleidingen; er is van alles mogelijk om je juridische kennis up to date te houden.

Koos Boer

Welke studenten passen er volgens hoogleraar Koos Boer goed bij de studie Fiscaal recht?

Koos Boer

“Iedereen is uiteraard van harte welkom, maar de opleiding Fiscaal recht is niet voor iedereen weggelegd. Je moet een harde werker zijn, veelzijdig en leergierig. Niet alleen tijdens je studie, maar ook in je verdere carrière. Je moet een bekwaam jurist zijn, het overzicht hebben over veel verschillende, snel veranderende regels en creatieve oplossingen kunnen bedenken. Ook al hoef je geen echt ‘rekenwonder’ te zijn, economisch inzicht is wel mooi meegenomen.”

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.