Universiteit Leiden

nl en

Bart Custers in Red Pers over Virtual Reality

Door toenemende technologische mogelijkheden gaat Virtual Reality (VR) steeds meer op de echte wereld (en meer) lijken. In Japan zijn VR-vakanties al een groot succes en VR-porno is in opkomst.

Bart Custers, hoofd onderzoek van eLaw, het centrum voor recht en digitale technologie legt uit in Red Pers, podium voor journalistieke ontwikkeling, hoe het zit met regulering van VR.

Virtuele werelden zijn niet zonder meer rechteloos. Soms is het recht zo geformuleerd dat het ook van toepassing is op VR. Bijvoorbeeld wanneer je iemand bedreigt, is dat online net zo strafbaar als in de fysieke wereld (al kan het soms lastiger zijn de dader te vinden). Daarbij moet het wel gaan om een digitale versie van een echt persoon, niet om een spelfiguur. Soms is het recht echter zo geformuleerd dat het alleen online toepasbaar is. Klassiek voorbeeld is diefstal: dit is in het wetboek van strafrecht geformuleerd als het 'wegnemen' van een goed. Echter, bij gegevensdiefstal heeft het slachtoffer het 'origineel' nog steeds. Vandaar dat aanpassing in de wet nodig was om ook gegevensdiefstal strafbaar te maken.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.