Universiteit Leiden

nl en

Jessie Pool

Promovendus

Naam
J.M.W. Pool LLM BSc
Telefoon
+31 71 527 2727
E-mail
j.m.w.pool@law.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0003-3064-810X

Jessie Pool is sinds 2018 verbonden aan de afdeling ondernemingsrecht als PhD.-fellow. Haar empirische onderzoek richt zich op de toetsing door de curator van bestuurshandelen bij naderende insolventie.

Meer informatie over Jessie Pool

Jessie Pool is sinds 2018 verbonden aan de afdeling Ondernemingsrecht van de Universiteit Leiden als PhD-fellow (junior onderzoeker en docent). Haar empirische onderzoek richt zich op de taken van het bestuur in de pre-insolventiefase en de handhaving van deze taken door de curator. Jessie gebruikt een mixed methods approach en combineert de kwantitatieve analyse van faillissementsverslagen met de kwalitatieve analyse van interviews met curatoren. Zij doceert onder meer onderzoeksmethodologie in de master ondernemingsrecht en is tevens docent bij meerdere postacademische cursussen op het gebied van het ondernemingsrecht en insolventierecht.

Jessie heeft haar dubbele bachelor in Rechtsgeleerdheid en Economie & Bedrijfseconomie in 2016 behaald aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In 2018 heeft Jessie haar masterdiploma Ondernemingsrecht (cum laude) behaald aan de Universiteit Leiden. Haar scriptie schreef zij over fictieve waarborgen voor concurrente schuldeisers tijdens een pre-pack. Tijdens haar studie heeft Jessie verschillende stages gelopen bij internationale advocatenkantoren op het gebied van het financiële en het insolventierecht. Ze heeft tevens gewerkt als griffier bij de Rechtbank Rotterdam op de afdeling insolventierecht. Daarnaast heeft zij tijdens een onderzoeksproject bij KPMG over lange termijn waardecreatie ervaring opgedaan met empirische onderzoeksmethoden. Tijdens haar master heeft Jessie als student-assistent gewerkt bij de afdeling Ondernemingsrecht van de Universiteit Leiden waar zij heeft bijgedragen aan het opzetten van het Business & Liability Research Network.

Grants

 • Interdisciplinary Activity Grant
 • Nominatie Gouden Zandloper (Legal Business Game)

Recente onderzoekspresentaties

 • De curator als handhaver van bestuursnormen: een empirische analyse, Symposium Stichting Wetenschappelijk Onderzoek (Notarieel) Ondernemingsrecht te Amsterdam (2020);
 • De curator en de beoordeling van bestuursnormen: een mixed methods approach, Symposium ‘Synergie tussen Empirical Legal Studies en klassiek juridisch onderzoek’ te Leiden (2019);
 • The insolvency practitioner’s perspective on directors’ duties in the vicinity of insolvency: An empirical approach, INSOL International Academics’ Colloquium te Singapore (2019).

Promovendus

 • Faculteit Rechtsgeleerdheid
 • Instituut voor Privaatrecht
 • Ondernemingsrecht

Werkadres

Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Kamernummer B2.38

Contact

Publicaties

 • Wolters Kluwer Redactiesecretaris Tijdschrift voor Insolventierecht
 • Rechtbank Midden-Nederland Onderzoeksstage toezicht en evaluatie curatoren en bewindvoerders
 • Boom juridisch Redacteur - Maandblad voor Ondernemingsrecht (MvO)
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.