Universiteit Leiden

nl en

Olaf van Vliet over toename van het aantal zelfstandigen op NU.nl

Het aantal zelfstandigen is de afgelopen jaren toegenomen. Hoogleraar economie Olaf van Vliet duidt deze ontwikkeling op NU.nl.

Eén van de redenen waarom mensen ervoor kiezen om als zelfstandig ondernemer te werken is dat zij behoefte hebben aan flexibiliteit. Als zelfstandig ondernemer heb je meer zeggenschap over waar, wanneer en hoeveel je werkt dan als werknemer. Wanneer de arbeidsmarkt krap is, zoals nu het geval is, hebben werkenden een relatief sterke positie ten opzichte van werkgevers en opdrachtgevers en kunnen zij meer autonomie verkrijgen door als zelfstandige te gaan werken.

Een andere factor die het aantrekkelijk maakt om als zelfstandige aan de slag te gaan is de fiscale behandeling van zelfstandig ondernemers. Door de zelfstandigenaftrek betalen zelfstandigen relatief minder belasting dan werknemers. Dit belastingvoordeel wordt afgebouwd, maar het bestaat voorlopig nog wel.

Lees het volledige artikel op NU.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.