Universiteit Leiden

nl en

Olaf van Vliet in Trouw over tijdelijk extra geld aan mensen met bijstandsuitkering

Wat gebeurt er als gezinnen met weinig geld iedere maand een extra geldbedrag krijgen, zonder dat daar voorwaarden aan verbonden zijn? Helpt dat om de ergste financiële pijn te verzachten? De gemeente Amsterdam wil het graag weten en is van plan het experiment aan te gaan met 300 gezinnen. De proef gaat twee jaar duren. In die periode krijgen de Amsterdamse gezinnen 150 euro netto per maand, bovenop hun uitkering.

Olaf van Vliet, hoogleraar economie aan de Universiteit Leiden is nieuwsgierig hoe de proef uitpakt: 'Het is in feite een verhoging van de bijstandsuitkering. Die is jaar op jaar minder gestegen dan de hoogte van de lonen, dus dat komt feitelijk neer op een verlaging van de bijstand.' Deze verlaging van de uitkeringen is te verklaren doordat mensen met een bijstandsuitkering zwak zijn georganiseerd en electoraal gezien een kleine groep vormen.

Weinig geld hebben zorgt voor stress, sociale isolatie, moeilijk een baan kunnen krijgen en geeft vaak gezondheidsproblemen. Een extra bedrag van 150 euro in de maand zou volgens Van Vliet zomaar een belangrijk verschil kunnen maken. 'Als de ergste financiële pijn met dit extra bedrag kan worden verzacht hebben mensen wellicht meer ruimte in hun hoofd om hun hele leven meer op de rit te krijgen. Dat kan er zelfs toe leiden dat meer mensen uit de bijstand raken.'

Een recent onderzoek waar Van Vliet bij was betrokken toont aan dat veel Nederlanders tamelijk positief staan tegenover giften in de bijstand. Ze vinden wel dat bijstandsontvangers verplicht zijn om te solliciteren om zo een tegenprestatie te leveren - en ook sancties zijn wenselijk. 'Maar die mogen niet te zwaar zijn', zegt Van Vliet. 'Nederlanders zijn per saldo bereid om bij te dragen aan een genereuze bijstand.'

Lees het volledige artikel in Trouw: https://www.trouw.nl/duurzaamheid-economie/experiment-steden-geven-arme-gezinnen-een-financiele-injectie-gaat-dat-helpen~bf0d9185/?referrer=https://www.google.com/

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.