Universiteit Leiden

nl en

'Plan Leidse wetenschappers voor VOR levert positieve bijdrage aan kwaliteit accountantscontrole'

De invoering van een verklaring omtrent risicobeheersing (VOR), waar Leidse wetenschappers in een rapport uit het voorjaar van 2021 voor pleitten, bevestigt de verantwoordelijkheid van de onderneming in de controleketen.

'Er is inmiddels veel gezegd en geschreven over de rol van de externe accountant', schrijven twee auteurs in een opiniestuk in het magazine Accountant. 'Door de aandacht voor alles wat een accountant moet zijn, ligt het vergrootglas minder op de andere onderdelen van de controleketen; bijvoorbeeld op de verantwoordelijkheid van de gecontroleerde onderneming zelf.'

Daar is deze maand verandering in gekomen met de introductie van het begrip VOR (verklaring omtrent risicobeheersing). 'De VOR is een aanbeveling uit een recent onderzoek van de Universiteit Leiden, in opdracht van demissionair minister Hoekstra en getiteld 'Versterking verantwoordingsketen. Een wetenschappelijk onderzoek naar de versterking van de verantwoordelijkheid van gecontroleerde entiteiten zelf rondom de accountantscontrole en de jaarverslaggeving'. De minister heeft opdracht voor dit onderzoek gegeven, omdat het één van de aanbevelingen was van de Commissie toekomst accountancysector (Cta) uit 2020.'

Lees het hele artikel op de website van Accountant.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.