Universiteit Leiden

nl en

Niek Strohmaier

Universitair docent

Naam
Dr. N. Strohmaier
Telefoon
+31 71 527 7997
E-mail
n.strohmaier@law.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0003-2825-2632

Begin 2016 is Niek Strohmaier begonnen met zijn promotieonderzoek aan de afdeling bedrijfswetenschappen van de faculteit rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden. Zijn promotieonderzoek begaf zich op het snijvlak van recht en psychologie. Zijn onderzoek zag met name op zogeheten ‘biases’ in financiële en juridische oordelen in de context van insolventie. Voordat hij naar de Universiteit Leiden kwam, voltooide Niek Strohmaier zijn bachelor- en masteropleiding (cum laude) psychologie aan de Universiteit Utrecht en werkte hij twee jaar in de headhunt industrie in Engeland.

Meer informatie over Niek Strohmaier

Begin 2016 is Niek Strohmaier begonnen met zijn promotieonderzoek aan de afdeling bedrijfswetenschappen van de faculteit rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden. Zijn promotieonderzoek begaf zich op het snijvlak van recht en psychologie. Zijn onderzoek zag met name op zogeheten ‘biases’ in financiële en juridische oordelen in de context van insolventie. Voordat hij naar de Universiteit Leiden kwam, voltooide Niek Strohmaier zijn bachelor- en masteropleiding (cum laude) psychologie aan de Universiteit Utrecht en werkte hij twee jaar in de headhunt industrie in Engeland.

Momenteel is Niek Strohmaier werkzaak als universitair docent en is hij tevens bezig met het behalen van zijn LL.M. in Law & Finance. Zijn huidige onderzoek richt zich met name op het begrijpen van psychologische processen die belangrijke juridische uitspraken kunnen beïnvloeden, voornamelijk in het kader van het insolventierecht en financieel recht. De onderliggende stelling van zijn onderzoek is dat mensen (en dus ook juristen) geneigd zijn om automatisch en soms onbewust snel en intuïtief morele oordelen te vormen, die vervolgens op een ongewenste manier juridische redeneringen kunnen vertekenen. Niek Strohmaier streeft ernaar ons begrip van dergelijke psychologische processen vergroten en manieren te ontwikkelen om het risico te verkleinen dat deze processen de juridische besluitvorming beïnvloeden. De positie van Niek Strohmaier wordt gefinancierd door het universitaire programma Empirical Legal Studies (ELS), gericht op het stimuleren van het gebruik van empirische methoden om juridische kwesties te bestuderen.

Universitair docent

  • Faculteit Rechtsgeleerdheid
  • Instituut Fiscale en Economische vakken
  • Bedrijfswetenschappen

Werkadres

Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Kamernummer B2.29

Contact

Publicaties

  • BFI Global Director Legal Psychology
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.