Universiteit Leiden

nl en

Inside-Out Prison Exchange: unieke samenwerking tussen studenten en gedetineerden

Inside-Out Prison Exchange is een onderwijsprogramma waarin studenten en gedetineerden samenwerken aan onderzoeksvragen op het gebied van criminaliteit, rechtshandhaving en significante sociale thema’s. Het onderwijs vindt plaats op een unieke locatie: binnen de muren van de gevangenis.

Bij het Honours College Law-vak Inside-Out Prison Exchange werken studenten aan inhoudelijke verdieping, professionele vaardigheden, en onderzoeksvaardigheden in een interdisciplinaire praktijkomgeving. Daarmee krijgen zij inzicht in de belevingswereld van daders en zullen gedetineerden een waardevolle bijdrage leveren aan onderwijs waarin zij zelf veelal het onderwerp zijn. Het programma heeft als uitgangspunt dat studenten en gedetineerden van elkaars kennis kunnen profiteren.

In januari van dit jaar begon in de Penintentiaire Inrichting Heerhugowaard de eerste lichting studenten met het vak en in februari 2021 start de sollicitatieprocedure voor de tweede editie. In de december-editie van de Bonjo Krant, die elke twee maanden wordt verspreid in alle Nederlandse penitentiaire inrichtingen, blikken docenten Joni Reef en Jennifer Doekhie terug op de eerste editie. Zij spreken van het uitkomen van een langgekoesterde wens. 'Na tien jaar geleden kennis gemaakt te hebben met soortgelijke gevangenisonderwijsprojecten in Amerika, en heel veel bloed zweet en tranen om dit onderwijs tot stand te laten komen, stonden we in 2020 eindelijk voor onze eigen Inside Out werkgroep. Dit was ons niet gelukt zonder onze Universiteit Leiden, de Dienst Justitiële Inrichtingen en veel mensen in PI Heerhugowaard. En zeker niet zonder al die gemotiveerde studenten.'

Studenten en gedetineerden maakten onder meer samen een poster, die enerzijds opgehangen kan worden op een universiteit, om studenten daar te leren over een gevangenisthema, en anderzijds in de gevangenis, om gedetineerden te informeren. Alle groepen selecteerden prachtige thema’s, en werkten op een eigen manier samen bij het verzamelen van informatie. Van ‘Papa in de gevangenis’ tot ‘Wegwijs in het onderwijs’, ‘De schijf van vijf -ter voorkoming van detentieschade’ en ‘Navigeren door faseren’. In de laatste bijenkomst zijn de echte posters gemaakt.

Infographic vormgegeven door Joni Reef

Het vak levert studenten een schat aan kennis en ervaring op, zeggen de docenten. 'Want één ding weten we heel zeker: als je moeite neemt om door de bril van de ander te kijken, je vooroordelen te heroverwegen, en je te verdiepen in de motivatie van anderen, begrijp je de wereld beter. Je zal een zuivere rechter, beleidmaker of advocaat worden. En een gedetineerde die zijn eigen kracht beter kent en die doelmatiger weet te activeren. Daar staan en gaan we voor.'

Meer weten over dit vak en de aanmelding? Bekijk hier de studiegids.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.