Universiteit Leiden

nl en

Postdocs

Postdocs, of beginnende onderzoekers, zijn van cruciaal belang voor de Universiteit Leiden. Ze dragen in hoge mate bij aan ons onderzoek. In 2019 waren er ongeveer 400 postdocs werkzaam aan onze faculteiten in Leiden en Den Haag; zij die werkzaam waren bij het LUMC zijn hierbij niet meegeteld.

Als postdoc breng je meestal slechts een relatief korte periode door aan onze universiteit. Toch vinden we het belangrijk dat je in die korte tijd je ambities kunt waarmaken, en we doen er dan ook alles aan om ervoor te zorgen dat je je meteen thuis voelt. We zijn er om je te helpen en je op verschillende manieren te ondersteunen.

Postdoc worden

Als je droomt van een academische carrière na je PhD, dan is een postdoc-plaats vaak de volgende logische stap. Postdocs krijgen een tijdelijk contract, vaak als onderdeel van een specifiek project. Ieder jaar zijn er honderden onderzoekers die solliciteren op een postdoc-aanstelling aan de Universiteit Leiden. We hebben regelmatig vacatures voor postdocs.

Bekijk vacatures voor vacatures voor postdocs

Faciliteiten en financiering

De Universiteit Leiden behoort wereldwijd tot de topuniversiteiten. Als postdoc ga je werken met internationaal gerenommeerde onderzoekers. De universiteit werkt dan ook constant aan een aantrekkelijk onderzoeksklimaat met excellente faciliteiten.

De onderzoekers waar je mee gaat werken voelen zich verantwoordelijk voor je carrière, niet alleen tijdens maar ook na je postdoc-fase. De universiteit heeft ook een goed georganiseerd ondersteuningsnetwerk beschikbaar om je te helpen bij de financiering van je onderzoek.

Trainingsprogramma's, coaching en carrièrebegeleiding

De universiteit stimuleert haar medewerkers om hun talenten te gebruiken en verder te ontwikkelen. We proberen ervoor te zorgen dat jij als postdoc de kans krijgt om het beste uit jezelf te halen - zowel op je onderzoeksterrein als in je persoonlijke ontwikkeling. Daarom biedt de universiteit je tal van mogelijkheden om deel te nemen aan internationale trainingsprogramma's. Bovendien kun je in Leiden gebruikmaken van de professionele carrièrebegeleiding en coaching. Deze ondersteunende faciliteiten zijn gratis voor postdocs.

Leading Fellows Postdoc Programme

Een van onze grootste successen op dit gebied is het Leading Fellows Postdoc Programme, georganiseerd in samenwerking met de Technische Universiteit Delft, de Erasmus Universiteit Rotterdam, het Erasmus MC en het Leids Universitair Medisch Centrum. Negentig jonge onderzoekers van over de hele wereld hadden de kans om twee jaar als postdoc aan hun eigen onderzoek te werken. Het programma werd ondersteund door een Europese Marie Curie COFUND subsidie.

Praktische ondersteuning voor buitenlandse studenten

Als postdoc aan de Universiteit Leiden bevind je je in een zeer internationale omgeving: bij de universiteit werken mensen uit maar liefst 115 verschillende landen. Als je vanuit het buitenland naar Leiden verhuist, kijk dan eens naar de informatie op onze website over leven en werken in Nederland - je vindt hier ook informatie over financiële zaken en belasting. Ons Service Centre International Staff ondersteunt haar internationale staf en gastmedewerkers met immigratieprocedures, het vinden van huisvesting en bij het aanvragen van de 30%-regeling. Het biedt ook duale carrière-ondersteuning, zodat partners van buitenlandse onderzoekers geholpen worden bij het vinden van een baan.

Vertegenwoordiging

Deze organisaties ondersteunen de belangen van postdocs binnen en buiten de Universiteit Leiden:

Leiden University Postdoc Assembly

Bij de Leiden University Postdoc Assembly (LUPA) leer je andere postdocs kennen en kun je ervaringen uitwisselen. Je kunt ook bij LUPA terecht voor informatie en daarnaast functioneert het als platform voor de belangenbehartiging van postdocs aan de universiteit.

PhDoc

PhDoc treedt op als vertegenwoordiger van de belangen van PhD-kandidaten en postdocs in de Universiteitsraad.

Postdoc NL

Zoek je contact met andere postdocs buiten Leiden? Postdoc NL is een nationale organisatie die postdocs samenbrengt en hun belangen behartigt.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.