Universiteit Leiden

nl en

Postdocs verzamelen zich in belangenvereniging

Jonge wetenschappers hebben vaak te maken met veel onzekerheden in hun academische loopbaan. Daarom hebben Leidse postdocs zich sinds kort verzameld in een belangenvereniging. De Leiden University Postdoc Assembly (LUPA) wil de belangen van de postdocs op een positieve manier behartigen, vertelt Eduard Fosch-Villaronga.

Waarom is LUPA opgericht?

‘Ik werd benaderd door rector Carel Stolker en decaan Joanne van der Leun met dit verzoek. Uit onderzoek blijkt dat jonge onderzoekers vaak tegen allerlei onzekerheden aanlopen in hun carrière. Het leek hen een goed idee als postdocs zich verenigen, zodat ze die onzekerheden beter onderling kunnen bespreken. Daar wilde ik graag bij helpen, dus ben ik op zoek gegaan naar postdocs die in hetzelfde schuitje zitten.’

Om wat voor onzekerheden gaat het?

‘Postdocs werken vaak op tijdelijke contracten. Zo had ik bijvoorbeeld eerst een contract van elf maanden aan de Universiteit Twente, vervolgens een aanstelling in Londen, en zit ik nu twee jaar op een Marie Skłodowska-Curie-beurs in Leiden. Zodra je ergens landt, moet je alweer beginnen om een nieuwe beursaanvraag te schrijven voor een volgende aanstelling. Het is alsof je je koffers nooit echt kunt uitpakken, omdat je vrijwel zeker weet dat je binnenkort weer weg moet gaan.’

‘Daar bovenop komt de permanente stress van het wetenschappelijke systeem. Je moet publiceren in vooraanstaande tijdschriften, conferenties bezoeken en onderwijservaring opdoen. Alleen op die manier maak je kans op een volgende aanstelling. Dat kan heel stressvol zijn, en soms tot burn-outs of andere mentale problemen leiden.

Hoe heeft dat je eigen leven beïnvloedt?

‘Het systeem dwingt je om te verhuizen voor je werk, en dat continue verhuizen verstoort je sociale leven. Je kunt geen duurzame banden opbouwen met je stad en met de mensen om je heen. Het heeft me een relatie gekost met iemand van wie ik veel hield.’

Hoe kan LUPA de situatie voor postdocs verbeteren?

‘We willen onze onzekerheden en zorgen omzetten in positieve verandering. Dat doen we allereerst door een platform te organiseren waar postdocs elkaar kunnen ontmoeten, om daar hun ervaringen met elkaar te delen. Die ervaringen willen we bovendien delen met andere stakeholders, zoals het college van bestuur. Zij erkennen de moeilijke situatie waarin postdocs zitten, maar het is nu zaak om te zoeken naar haalbare oplossingen.’

Kun je een voorbeeld noemen van zo’n haalbare oplossing?

‘Sommige faculteiten verplichten postdocs om een periode in het buitenland door te brengen. Maar veel postdocs komen al uit het buitenland, dus maak je het extra moeilijk voor ze om in Leiden te aarden. Kan dat ook anders?’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.