Universiteit Leiden

nl en

Politiek, Beleid en Management (MSc)

Over de opleiding

In de specialisatie Politiek, Bestuur en Management leer je als academisch geschoolde professional te adviseren over effectief en legitiem beleid in de complexe en veranderlijke omgeving van de publieke sector.

Opbouw programma

De specialisatie Politiek, Beleid en Management is een voltijds eenjarig masterprogramma waarin je als academische professional je kennis van het openbaar bestuur verder ontwikkelt en toepast op de Nederlandse praktijk. Tijdens dit programma kun je je specialiseren binnen een van de vier bestuurskundige profielen: Organisatie en Management, Besluitvorming, Politiek en Bestuur, en Beleidseconomie. Elk van deze profielen biedt een diepgaande specialisatie in een specifiek aspect van de bestuurskunde, waardoor je de mogelijkheid hebt om je expertise verder te ontwikkelen in jouw gekozen interessegebied binnen het publieke domein. 

De opleiding bestaat uit vier onderwijsblokken en volgt een duidelijke lijn. Deze gestructureerde opzet zorgt ervoor dat je een diepgaand begrip ontwikkelt van bestuurskundige vraagstukken en dat je je kunt specialiseren in een specifiek interessegebied binnen het publieke domein.

4 Onderwijsblokken

Dit blok start met een uitdagende "challenge" waarbij je direct aan de slag gaat met een belangrijk maatschappelijk vraagstuk, zoals de energietransitie, woningcrisis of migratie. Tegelijkertijd volg je een vak over botsende publieke waarden. Je maakt ook kennis met diverse onderzoeksmethoden en strategieën die nodig zijn voor je afstudeeronderzoek aan het einde van de opleiding. 

In dit blok draait het om wetenschappelijke reflectie. Je hebt de keuze uit drie van de vier kernvakken die centrale bestuurskundige vragen behandelen. De kernvakken zijn: Management en verandering van publieke organisaties, Besluitvorming, Politiek en bestuur, en Economie voor beleidsmakers

In dit blok ga je je verder specialiseren in een van de bestuurskundige profielen. Je kiest een van de vijf profielvakken, waarvan vier rechtstreeks gerelateerd zijn aan de kernvakken. Het vijfde profielvak, 'digitalisering in bestuur en beleid', biedt inzicht in hoe de overheid omgaat met nieuwe digitale technologieën. 

Dit blok staat in het teken van het afstudeerseminar, dat aansluit op het gekozen profielvak. In het afstudeerseminar voer je onderzoek uit en schrijf je een masterthesis over een onderwerp binnen jouw gekozen profiel. Het scriptieonderzoek begint in blok 3 en wordt in blok 4 afgerond. 

Onderwijsvormen

De opleiding maakt gebruik van verschillende onderwijsvormen om een effectief leerproces te bevorderen. De studiebelasting is voltijds, wat betekent dat je ongeveer veertig uur per week aan je studie besteedt. Hiervan omvat ongeveer een kwart contacturen, zoals hoorcolleges, werkgroepen en toetsen, terwijl de rest van de tijd wordt besteed aan zelfstudie en groepswerk. 

Tijdens hoorcolleges of practica geven docenten uitleg over de literatuur en belangrijke theoretische concepten in de context van maatschappelijke vraagstukken en uitdagingen binnen het openbaar bestuur. In kleinschalige, interactieve werkgroepen of practica pas je het geleerde toe op concrete casestudies en verdiep je je in de materie. Binnen deze werkgroepen is er ruimte voor discussie en presentaties. Sommige docenten maken ook gebruik van online kennisclips en leesopdrachten om de ontwikkeling van de benodigde kennis en vaardigheden te ondersteunen. 

De toetsing per vak bestaat vaak meerdere opdrachten en kan variëren van individuele schrijfopdrachten, zoals casestudies en beleidsanalyses, tot groepsopdrachten en, in mindere mate, (deel)tentamens. 

Begeleiding & studieadvies

De Universiteit Leiden biedt uitgebreide ondersteuning om je te helpen je studie succesvol en soepel te doorlopen.  

  • Studieadviseurs: De studieadviseurs van het Instituut Bestuurskunde staan voor je klaar om je te helpen met allerlei studiegerelateerde kwesties. Ze kunnen persoonlijk advies geven, je doorverwijzen naar de juiste bronnen of contact opnemen met andere delen van de universiteit om je te assisteren. 
  • Career Services: De universiteit biedt career services aan, waaronder vaardigheidstrainingen en netwerkevenementen om je voor te bereiden op je toekomstige carrière. 
  • Studievaardigheden: Er worden cursussen en activiteiten georganiseerd om je studievaardigheden te verbeteren, contact te leggen met medestudenten en aan je persoonlijke ontwikkeling te werken. 
  • POPcorner The Hague: Dit is een fysieke ontmoetingsplaats tegenover het universiteitsgebouw Wijnhaven, waar je terecht kunt voor ondersteuning en om in contact te komen met medestudenten. 

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.