Universiteit Leiden

nl en

Jeugdrecht (LL.M.)

Stap 4: Start de aanmeldprocedure

Deel 1: Meld je aan voor de gewenste opleiding in Studielink

Als je in september wilt beginnen aan een masteropleiding aan de Universiteit Leiden moet je je eerst aanmelden bij Studielink, het Nederlandse registratiesysteem voor hoger onderwijs. Studielink staat open voor inschrijvingen vanaf 1 oktober.

Log hiervoor in op Studielink en volg de instructies. Na deze eerste stap van je aanmelding in Studielink ontvang je binnen enkele dagen verschillende e-mails, waaronder:

 • Een bevestiging dat je een aanmelding voor een masteropleiding hebt ingediend in Studielink.
 • Login gegevens voor het online toelatingsportaal van Universiteit Leiden.

Deel 2: Dien online een toelatingsverzoek in bij de Universiteit Leiden

In het online toelatingsportaal van Universiteit Leiden kun je alle benodigde documenten uploaden en krijg je een aantal aanvullende vragen. In het toelatingsportaal vind je ook een overzicht van alle opeenvolgende stappen die je moet doorlopen om je toelatingsverzoek compleet te maken en in te dienen. Volg de aanwijzingen hierbij zorgvuldig op. We raden je aan om je toelatingsverzoek zo vroeg mogelijk in te dienen, zodat je op tijd weet waar je aan toe bent.

Alle studenten met een buitenlands diploma moeten administratiekosten betalen van € 100,-, waarbij terugbetaling niet mogelijk is. Als de Universiteit Leiden de betaling heeft ontvangen, nemen we je toelatingsverzoek in behandeling. Betaal de administratiekosten daarom zo snel mogelijk, want anders loopt de behandeling van je toelatingsverzoek vertraging op. 

In het online toelatingsportaal staat exact beschreven hoe je de administratiekosten kunt betalen.

Je krijgt vrijstelling van betaling van de administratiekosten als je:

 • een kopie van een bachelordiploma kunt overleggen van een Nederlandse instelling voor hoger onderwijs (HBO of WO), of een recent transcript als je nog met zo’n opleiding bezig bent.
 • eerder ingeschreven hebt gestaan bij de Universiteit Leiden als inkomend ‘study abroad’ student, uitwisselingsstudent, bachelor, master of pre-master student.
 • een vluchtelingenstatus hebt in Nederland (verblijfsvergunning voor asiel).
 • een Indonesische student bent die toelating vraag tot een masteropleiding en beschikt over een ‘review letter’ van het Leiden Science Indonesia Office
 • je hebt aangemeld voor een CEU Praesidium Libertatis studiebeurs (alleen beschikbaar voor studenten die daarvoor genomineerd zijn door de Central European University.
 • eerder bent toegelaten tot een bachelor of masteropleiding aan de Universiteit Leiden en hebt verzocht om op een later moment te mogen instromen bij deze opleiding. Dit geldt niet als je je voor een andere opleiding of andere specialisatie wilt aanmelden.

Andere redenen voor vrijstelling van betaling van de administratiekosten worden niet geaccepteerd.

Als je je toelatingsverzoek hebt ingediend, vind je in het online toelatingsportaal informatie over het aanbod van hulp bij het vinden van huisvesting, het aanvragen van een visum of verblijfsvergunning of het aanvragen van een studiebeurs. Houd bij deze aanvragen rekening met de deadlines.

 • Het Admissions Office controleert of je de € 100,- administratiekosten hebt betaald. Zo niet, dan kijken ze of je in aanmerking komt voor vrijstelling van de betaling. Als de betaling van de administratiekosten verwerkt is of als je in aanmerking komt voor vrijstelling, krijg je bericht dat je verzoek compleet is of dat er nog (extra) documenten/gegevens nodig zijn.
 • Als je toelatingsverzoek compleet is, wordt deze doorgestuurd naar de toelatingscommissie van de betreffende faculteit. Deze commissie beslist of je voldoet aan de gestelde toelatingsvoorwaarden van de opleiding van je keuze.
 • De Universiteit Leiden probeert je binnen 4 tot 6 weken na ontvangst van jouw toelatingsverzoek en betaling van de administratiekosten te informeren over het besluit. 
 • Hou je mail in de aten en volg de instructies op.

Het Admissions Office van de Universiteit Leiden zal je na vier tot zes weken informeren over het besluit van de Toelatingscommissie. Er zijn dan drie mogelijkheden:

 1. Je bent onvoorwaardelijk toegelaten.
  je hebt aan alle toelatingsvoorwaarden voldaan.
 2. Je bent voorwaardelijk toegelaten.
  Je wordt toegelaten als je vóór de startdatum aan bepaalde voorwaarden voldoet. De voorwaarden staan vermeld in het toelatingsbesluit.
 3. Je bent niet toegelaten, omdat je niet aan de toelatingsvoorwaarden voldoet.
  De redenen worden duidelijk vermeld in de afwijzingsbrief.

Mocht je het bericht ontvangen dat je toegelaten bent: gefeliciteerd! Je moet nu nog wel een aantal vervolgstappen doorlopen om je inschrijving te voltooien.

Als je (voorwaardelijk) bent toegelaten stuurt het Admissions Office een e-mail naar je met informatie over huisvesting, visa en andere belangrijke zaken. Zorg dat je op de hoogte bent van de deadlines voor het aanvragen van:

 1. Studiebeurzen
 2. Visa/verblijfsvergunningen
 3. Huisvesting

Aanbod accepteren
Als je (voorwaardelijk) toegelaten bent, vragen we je om ons te laten weten of je het aanbod aanneemt om aan de Universiteit Leiden te komen studeren. In het toelatingsportaal heb je drie keuzes:

 1. Je accepteert het aanbod.
 2. Je wijst het aanbod af.
 3. Je wijst het aanbod af, maar zou graag op een later moment starten.

Je ontvangt vervolgens een bevestiging van je keuze en bijbehorende informatie.

Deel 3: Rond je inschrijving af

Je bent toegelaten? Gefeliciteerd! Volg onderstaande stappen om je in te schrijven als student aan de Universiteit Leiden.

 • Bekijk in het toelatingsportaal (uSis) of je nog documenten moet indienen om je toelating te voltooien. Lever ze in volgens de instructies in uSis.
 • Regel de betaling van het collegegeld voor de startdatum van je studie. Je ontvangt een e-mail met informatie over de verschillende betaalopties en verdere instructies.
 • Op Je bent student vind je tips voor een goede voorbereiding, zoals de introductiedagen en het vinden van een kamer. Internationale studenten vinden op prepare your stay belangrijke informatie over praktische zaken zoals woonruimte, visa/verblijfsvergunning en verzekeringen.

Wij maken gebruik van cookies. Lees de voorwaarden