Universiteit Leiden

nl en

Jeugdrecht (LL.M.)

Aanmeldprocedure

De aanmeldprocedure bestaat uit drie delen:

Deel 1. Aanmelden in Studielink

De aanmeldprocedure start in Studielink, het Nederlandse registratiesysteem voor hoger onderwijs. Je kunt je ieder jaar vanaf 1 oktober inschrijven voor het volgende academisch jaar.

 1. Log in bij Studielink en volg de instructies.
 2. Na deze eerste stap ontvang je binnen 2 dagen:
  • een bevestigingsmail met informatie en de verdere stappen die je moet ondernemen;
  • de gegevens voor je ULCN studentenaccount (tenzij je natuurlijk al een ULCN account hebt);
  • de link naar het online aanmeldportaal van Universiteit Leiden (uSis).

Deel 2. Dien een toelatingsverzoek in bij de Universiteit Leiden

Via het online aanmeldportaal van Universiteit Leiden (uSis) kun je alle benodigde gegevens aanleveren en documenten uploaden. Het portaal geeft je een overzicht wat je moet doen om je toelatingsverzoek te voltooien. Volg de aanwijzingen hierbij zorgvuldig op. We raden je aan om je toelatingsverzoek zo vroeg mogelijk in te dienen, zodat je op tijd weet waar je aan toe bent.

Iedereen die een buitenlands diploma heeft, betaalt €100 administratiekosten. Dit bedrag is niet-restitueerbaar. Wel kun je je hiermee voor tot drie opleidingen/specialisaties per studiejaar inschrijven. Als de Universiteit Leiden de betaling heeft ontvangen, nemen we je toelatingsverzoek in behandeling.  Betaal de administratiekosten daarom zo snel mogelijk. Via het online aanmeldportaal (uSis) kun je lezen hoe je de administratiekosten kunt betalen.

Wanneer hoef ik geen administratiekosten te betalen?

Je hoeft geen administratiekosten te betalen als:

 • Je een Nederlands bachelorsdiploma hebt, of momenteel een bachelor volgt aan een Nederlandse Universiteit (of hogeschool).
 • Je eerder geregistreerd stond als uitwisselings-, bachelor, master- of pre-master student aan de Universiteit Leiden.
 • Je hiervoor al bent toegelaten voor dezelfde opleiding aan de Universiteit Leiden en hebt verzocht om op een later moment te mogen instromen bij deze opleiding. Dit geldt niet als je je aanmeldt voor een andere opleiding of specialisatie.
 • Je een Nederlandse verblijfsvergunning voor asiel hebt.
 • Je een Indonesische student bent en beschikt over een ‘review letter’ van het Leiden Science Indonesia Office
 • Je hebt een CEU Praesidium Libertatis-beurs aangevraagd (alleen van toepassing op studenten die zijn voorgedragen door de Central European University).

Andere gronden voor vrijstelling van betaling worden niet geaccepteerd.

Ben je een internationale student? Als je je toelatingsverzoek hebt ingediend, vind je in het online aanmeldportaal van Universiteit Leiden (uSis) informatie over het aanbod van hulp bij het vinden van huisvesting, het aanvragen van een visum of verblijfsvergunning of het aanvragen van een studiebeurs. Houd bij deze aanvragen rekening met de deadlines.

Nadat je toelatingsverzoek  is ingediend en (eventuele)  administratiekosten is ontvangen, controleert het Admission Office of alle vereiste documenten zijn bijgevoegd. Admission Office laat per e-mail weten of aanvullende informatie/documenten nodig zijn.

Je toelatingsverzoek wordt vervolgens doorgezet en beoordeeld door de toelatingscommissie Jeugdrecht bij de van de Faculteit Rechten.  

Je krijgt een ontvangstbevestiging per email met uitleg over de procedure:
- indien je niet voldoet aan de toelatingseisen krijgt je binnen 6 weken na je aanvraag bericht
- voldoe je aan de toelatingseisen, dan vindt de selectie zo spoedig mogelijk plaats ná de deadline (na ontvangst van alle verzoeken) 
- na de selectieprocedure krijg je bericht of je bent geplaatst, of je op de wachtlijst komt of wordt afgewezen. 

Wanneer je bent geselecteerd en geplaatst word je via e-mail op de hoogte gebracht van het besluit. Je kunt de status van je toelatingsverzoek bekijken via het online aanmeldportaal (uSis).

Er zijn drie mogelijke besluiten:

 1. Je bent direct toegelaten (en geplaatst)
  Je voldoet aan alle toelatingseisen.
 2. Je bent voorwaardelijk toegelaten
  Je moet nog een aantal acties ondernemen. Nadat je aan bepaalde eisen heb voldaan word je toegelaten. Deze eisen worden toegelicht in het online aanmeldportaal(uSis). 
 3. Je bent niet toegelaten
  a. omdat je niet aan de toelatingseisen voldoet of
  b. omdat je niet bent geselecteerd.
  De gronden voor afwijzing worden vermeld in het online aanmeldportaal (uSis)

Sta je op de wachtlijst dan krijgt je niet direct een afwijzing omdat je mogelijk nog nageplaatst kan worden.

Als je (voorwaardelijk) toegelaten bent, vraagt het Admissions Office om je deelname aan de opleiding te bevestigen. Dit doe je via het online aanmeldportaal (uSis). Ga naar ‘Aanmelden Opleiding’ en open vervolgens het scherm ‘Bevestiging’. Hier vind je drie opties:

 1. Ja, ik wil starten met deze opleiding
 2. Nee, ik ga deze opleiding niet doen en ik annuleer hierbij mijn aanmelding.
 3. Misschien later; ik wil niet dit semester/studiejaar beginnen. Ik wil graag een email met instructies ontvangen.

LET OP: als je bent geplaatst maar je gaat niet starten met de opleiding dan moet je opnieuw geselecteerd worden voor elk ander instroommoment.

Part 3: Registreren als student

Als je (voorwaardelijk) bent toegelaten, dien je je nog te registreren als student aan de Universiteit Leiden. Dit doe je als volgt:

Controleer in het online aanmeldportaal (uSis) of je nog aanvullende documenten moet inleveren om te voldoen aan de toelatingseisen van de opleiding. Hoe je dit moet doen kun je vinden in het online aanmeldportaal (uSis)

Regel de betaling van het collegegeld voor de startdatum van je studie. Je ontvangt een e-mail met informatie over de verschillende betaalopties en verdere instructies.

Als je een internationale student bent, ga dan naar de Prepare your stay pagina op onze website voor praktische informatie over zaken die je voor en tijdens je verblijf kunt regelen. Denk bijvoorbeeld aan huisvesting, eventuele studiebeurzen en het aanvragen van een visum/verblijfsvergunning of verzekering.

> Ga naar de volgende stap.  Stap 5: Collegegeld betalen

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.